Erik, Alexandra, János2024. május 19., vasárnap
Kultúra

A DDT visszatér?

National Geographic Magyarország

A csodaszerként rövid, de „látványos” karriert befutó DDT-t a nyolcvanas évekre számos országban betiltották, káros környezet-egészségügyi hatása miatt. Most több afrikai ország újra használatba akarja vonni, ugyanis úgy tűnik rák, nemzőképtelenség, kipusztult fajok ide vagy oda, ez a leghatékonyabb malária elleni védőszer.

Több afrikai ország, köztük Kenya és Uganda is azt tervezi, hogy ismét beveti a DDT-t a malária elleni küzdelemben. A malária legfőbb terjesztői a moszkitók, így a nem csoda, hogy az áldozatok 90 százalékát Afrikában szedi a kór. Ugandában az elmúlt 15 évben ötszörösére nőtt a maláriás megbetegedések száma. A becslések szerint Afrikában a malária mintegy 12 milliárd dollár gazdasági kárt okoz, és a betegséggel kapcsolatos egészségügyi kiadások jelentős összegeket emésztenek fel a nemzeti össztermékből.

A fejlődő országok támogatására létrehozott szervezet, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (U.S. Agency for International Development – USAID) a közelmúltban hozzájárult ahhoz, hogy a szervezet malária elleni küzdelemre szánt pénzének egy részét DDT használatra fordítsák a fejlődő országok.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) is hamarosan hasonló lépésre szánja el magát. Habár éles vita bontakozott ki a döntésről, a malária elleni harc vezetői közül sokan támogatják a döntést.

„Mintegy húsz éves késésben vagyunk. Úgy gondolom, hogy a döntés jelentős javulást hoz majd a maláriaveszéllyel sújtott területek egészségügyi helyzetében” – nyilatkozta Don Roberts, a bethesdai Uniformed Services Egyetem trópusi betegségek szakértője a National Geographic amerikai weboldalának.

A csodaszer hamar rettegett méreggé vált

A DDT (diklór-difenil-triklóretán) egykor csodaszerként vonult be a „történelembe”. A szer feltalálója, Paul Müller svájci kémikus 1948-ban orvosi Nobel-díjat is kapott érte.

A vegyületet a második világháborúban és az azt követő időszakban a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázt terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták. Növényvédelmi célú használata is elterjedt, többek között az Európában éppen hódító kolorádóbogár ellen vetették be.

Csak az Egyesült Államokban 675 ezer tonnát szórtak ki belőle 1942 és 1972 között, melynek hatására 1949-re az országból gyakorlatilag eltűnt a malária. A szer világszerte milliók életét mentette meg, de nem akármilyen áron: hatalmas pusztítást végzett az ökoszisztémában. Időközben bebizonyosodott rákkeltő hatása, valamint hogy nemzőképtelenséget okoz állatok és emberek körében egyaránt.

Mivel zsírban oldódó vegyületről van szó, a táplálékláncon keresztül eljut a végső fogyasztóig és felhalmozódik a szervezetben. A lakosság körében szerte a világon még most is kimutatható a szer a zsírszövetben, a vérben és az anyatejben.

Vizsgálatok igazolták, hogy a ragadozó madarakban felhalmozódó DDT gátolja a kalcium-felvételt, ennek következtében vékonyabb lesz a tojáshéj. Az Egyesült Államokban a fehérfejű réti sas így vált a DDT probléma szimbólumává. A rovarölőszer okozta drámai állománycsökkenés miatt a faj a hatvanas évekre felkerült az ország veszélyeztetett fajainak listájára.

A szer rákkeltő és születési rendellenességet okozó hatása is hamar ismertté vált. Azokon a területeken ahol a szert nagy mennyiségben használták, megugrott a koraszülések és az értelmi fogyatékkal születők aránya.

Rachel Carson világsikerű könyve, a Silent Spring, – amely magyarul Néma tavasz címmel, csak a kilencvenes évek közepén jelent meg –, bár nem tudományos írás, mérföldkőnek számít, mivel az ökotoxikológiai probléma bemutatásán keresztül talán elsőként irányította a társadalom figyelmét a környezetvédelem kérdésére. Sokan a könyv megjelenéséhez kötik a globális zöld mozgalom kezdetét. A könyv hatására támadt széleskörű társadalmi érdeklődés az akkori amerikai elnököt, John F. Kennedyt is arra késztette, hogy külön bizottságot állítson fel a probléma kivizsgálásra.

Hazánkban 1968-ban, a világon elsőként tiltották be a gyártását, de a hetvenes években még használták a meglévő készleteket. Az Egyesült Államok 1972-ben tiltotta be a szer használatát, példáját több ország is követte a hetvenes-nyolcvanas években.

Nincs jobb?

„A hatékonyság tekintetében eddig még egy rovarirtó szer sem vette fel a versenyt a DDT-vel, és a tartós hatás komoly szempont a használatával kapcsolatos döntésben; ugyanakkor viszonylag olcsó szerről van szó. Ha egy évben csak egyszer kell kiszórni az anyagot, jelentős költségmegtakarítást jelent más rovarirtó szerekhez képest, amelyeket akár négy alkalommal is ’be kell vetni’ ” – mondta Roberts. A költség úgy tűnik fontos szempont, hiszen a malária leginkább a szegény országokat sújtja

A szer nem csak rovarirtó de rovarriasztó szerként is működik. A szakértők javasolják, hogy a DDT-t ne kiszórva, hanem kis mennyiségben a házfalakat „beporozva” használják, így csökkenthető az emberre és a természeti környezetre gyakorolt káros hatás. A DDT kipárolgása távol tartja a moszkitókat a területtől.

A DDT bevezetésével kapcsolatban kemény pro és kontra viták zajlanak. A Sierra Club környezetvédő szervezet elismerte a szer hatékonyságát a malária elleni küzdelemben. „Nem ellenezzük a DDT használatát a fejlődő országokban”, – mondta Ed Hopkins, a Sierra Club vezetője –, „hiszen a betegség súlyos gondot jelent ezeken a területeken. A helyi szervezeteknek kell eldönteniük, hogy az adott területen szükség van-e a szer használatára vagy sem. Viszont nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a nagy mennyiségű és a mezőgazdasági alkalmazás elkerülhető legyen, hiszen például ez utóbbira vannak biztonságosabb eszközök is.”

Szakértők szerint komoly kontrollrendszer kidolgozására van szükség, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ha bármelyik gazdálkodó hozzájuthat a szerhez, túladagolás és helytelen használat lesz a következménye, ami további környezet-egészségügyi problémákhoz vezet.

Hozzászólások

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes a 16-17. századi Európából.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket