Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Kultúra

Kalákában újulnak a székelyföldi borvízfürdők

National Geographic Magyarország

Aki járt már Székelyföldön, annak valószínűleg leginkább a fenyvesek, a faragott székely kapuk és a lépten-nyomon felbukkanó borvíz-források élnek legélénkebben az emlékezetében. Képgaléria: Épülő borvízfürdők >>

A turisták elsősorban a nagy történelmi múlttal rendelkező, kiépített borvízfürdőket keresik fel, úgy mint Tusnádfürdő, Bálványosfürdő, Homoródfürdő, Borszék, vagy Szelykefürdő.

Orbán Balázs a 19. század végén kiadott Székelyföld leírása című munkájában Tusnádfürdőről így ír: „… sorban alig néhány lépésnyire közel nyolcz forrás buzog fel, melyekből négy fürdővé van idomítva, míg a másik négy ivásra használtatik. A fürdők közvetlenül egymás közelében vannak, mégis azok vize alkatrészben, de főként hőmérsékletben tökéletesen különbözik …”

Egykor vulkánok pöfögtek itt

Honnan a vidék ásványvizekben, mofettákban (száraz kén, szén-dioxid gázfeltörés) eme mérhetetlen gazdagsága?

A Kárpátokban egy, a világon igen ritkának számító geológiai jelenség figyelhető meg: a vulkánosság a hegylánc vonulata mentén délkelet felé fiatalodik. A jelenség annak tulajdonítható, hogy a földtörténet során a két egymás felé közeledő lemez szegélye mintegy ollószerűen, időben elcsúszva zárult; így a szubdukció és az ahhoz kapcsolódó vulkánosság is időben eltolódott.

Ezt bizonyítja, hogy míg a Kárpátok és előterének nyugati felében lévő vulkáni vonulatok – Börzsöny, Cserhát, Mátra, Közép-Szlovákia – tűzhányói mintegy 11-16 millió évvel ezelőtt működtek, a keletebbre húzódó Eperjes-Tokaji-hegység, Vihorlát, Radnai- és Borgói-havasok szubvulkáni területei csak később, 9-14 millió éve keletkeztek.

A Kelemen-havasokban, ahol a Kárpátok vulkáni vonulatának legmagasabb pontja, a jégkorszaki eljegesedés nyomait is magán viselő, 2102 méter magas Pietrosz található, a vulkáni tevékenység 6-9 millió évvel ezelőtt zajlott.

A vulkáni vonulatot délen záró Hargita és Csomád hegységben a vulkáni tevékenység föltörténetileg szinte tegnap, alig 35-40 ezer éve ért véget, ezért az utóvulkáni működés számos formája, – több ezer ásványvízforrás, mofetta, viszonylag ép vulkáni forma (vulkáni kúpok, lávadómok, kráterek) -, ma is megfigyelhető a területen:. Ez utóbbiak közül talán a legismertebb a védelem alatt álló, szinte szabályos kör alakú Szent-Anna tó és a Mohos-láp kettős krátere.

Kalákákban újulnak meg a kis, népi fürdők

A gazadag ásványvízforrásokra épülő, jelentősebb, kiépített fürdők mellett jóval kevésbé ismertek a falvak határában lévő kis, népi fürdők, mofetták. Ezek többnyire egy-egy ásott gödörből, kideszkázott medencéből, esetleg egy-egy kis építményből állnak/álltak, de legtöbbjük már eltemetődött.

Némelyik nyoma még fellelhető, ám egy ideje felveri őket a gaz, és lassan az enyészeté lesznek. A kis fürdők létéről elsősorban a szájhagyomány útján tudnak a környékbeliek, és ahogy kihalnak az öregek, akik használták és gondozták őket, úgy merülnek lassan a feledés homályába ezek a jótékony hatású helyek. Ezt a folyamatot kívánja megállítani egy 2001-ben indult civil kezdeményezés – eddig úgy tűnik sikeresen.

 Tájba illő illemhely Sószékfürdőn

Tájba illő illemhely Sószékfürdőn

„A kis fürdők, mofetták felújításának ötlete tulajdonképpen a Csomád-Bálványos Régió fejlesztési stratégiájának elkészítésekor merült fel” – avat be a kezdetekbe Herczeg Ágnes tájépítész, az Ars Topia Alapítvány programfelelőse. A térség adottságainak felmérésekor egyértelművé vált, hogy a legnagyobb értéke a gyógyvíz.

Az első fürdőt, a Nyírfürdőt, Lázárfalva határában 2001-ben újították fel. „A fürdőépítéshez a hagyományos székely közösségi munkaformát, a kalákát választottuk. Ennek előnye, hogy egyrészt kis tőkéből sok minden megvalósítható, másrészt jelentős közösségteremtő és szemléletformáló erővel is bír. A kalákában az a szép, hogy mindenki a tudásához, képességéhez és szabadidejéhez mérten annyit ad bele, amennyit tud: ki kétkezi munkával, ki szekérrel-traktorral, étellel, szálással vagy pénzzel segíti a munkát” – teszi hozzá az alapítvány programfelelőse.

A tíz napos kalákák alatt újjáéled egy-egy fürdő fából készült ülő medencével, öltözővel. A medence közelében általában kialakítanak pihenőhelyet is paddal, asztallal, szemetesekkel; valamint irányjelző táblákat és a forrás jótékony hatásáról leírásokat is kihelyeznek. Ezeken túl szakrális helyet is létrehoznak, amely többnyire egy fakeresztet vagy egy fűzkápolnát jelent. A felújítás során a népi építészet motívumait használják fel mind a fafaragásban, mind a táblák díszítésében. A kaláka, a fürdő felszentelésével és zenés táncos ünneppel zárul, amely sok helyen faluünneppé vált.

Az elmúlt hat év során számos fürdő újult meg az Ars Topia Alapítvány jóvoltából. A lázárfalvi után, 2002-ben Tusnádon a Nádas-fürdő, a következő évben Csíkkozmáson a Sószékfürdő, 2004-ben Sóskútfürdő Kászonújfalu határában, tavaly pedig a csíkszentkirályi Borsáros fürdő, valamint a csíkcsobodfalvi Kerekeger feredő született újjá.

Idén ismét több helyszínen folytak kalákák: Firtosváralján-Pálfalván-Énlakán egy kilátó épült, Csíksomlyón a Barátok feredője, Homoródkarácsonyfalván a Dungó fürdő újult meg, Lázárfalván pedig egy régi malomtanyát csinosítottak ki.

 Csíkkozmási Sószékfürdő

Csíkkozmási Sószékfürdő

Elegendő helyi kezdeményezés nélkül nem sok értelme lenne…

A munkálatok tervezését és a kalákák lebonyolítását az Ars Topia Alapítvány, a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda, a Csíki Természetvédő és Természetjáró Egyesület, a Polgár-Társ Alapítvány, a Kós Károly Egyesülés tagjai valamint önkéntes építészek és tájépítészek végzik. A kalákás csapat összetétele igen sokrétű: zömmel Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarországból érkeznek fiatalok, de csatlakoztak már nyugat-európai önkéntesek is. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fürdők közelében lévő falvakból is sokan részt vegyenek a munkálatokban. Tulajdonképpen ez a kaláka-mozgalom nem titkolt célja: felhívni a helybéliek figyelmét környezetük természeti és építészeti értékeire.

Helyi kezdeményezés és együttműködés nélkül a fürdőfelújításoknak hosszú távon nem sok értelme lenne, hiszen a helyiek közül kerülnek ki azok, akik majd a későbbiekben karbantartják a fürdőt és a környékét. „A kalákákkal csak egy esélyt adunk a helyieknek, hogy élnek-e vele, és hogyan, az már rajtuk múlik” – hangsúlyozza Herczeg Ágnes. Ezek a kis fürdők ugyanis megteremthetik az alapját egy kis léptékű falusi turizmusnak, amely hosszú távon jövedelem-kiegészítést biztosíthat az ottélőknek.

 Csíksomlyó: Barátok feredője

Csíksomlyó: Barátok feredője

A helyi kezdeményezésre jó példa az idei csíksomlyói kaláka. Mivel a Barátok feredőjének a felújítása az eddigiekhez viszonyítva nagyméretű beruházás volt, a kaláka tíz napja alatt nem sikerült befejezni a fürdőépület felújítását és a tereprendezést.

„Inkább sikerként, mint kudarcként éltük meg, hogy befejezetlenül maradt a fürdő, ugyanis a kaláka után a helyiek maguk fogtak össze és fejezték be azt. Most úgy látjuk, elég erős a helyi akarat a fürdő hosszú távú fenntartásához.”

A mozgalom sikerét jelzi az is, hogy egyre több, – a szervezők erejét már meghaladó -, meghívást, felkérést kapnak ilyen jellegű munkákra.

Már 27 kilométer bicikli út is épült

A fürdőépítés valójában egy komplex régiófejlesztés része. A Csomád-Bálványos Régió Fejlesztési Terv részeként felújított fürdők ösztönözték az erdélyi Polgár-Társ Alapítvány elnökét, Potozky Lászlót, hogy létrehozza a kerékpáros Borvízutat. Az eddig 27 kilométeren kiépült – töltésen, erdei ösvényeken, szekérutakon vezető – kerékpárút Csíkszeredától Sószékfürdig több értékes borvízforrást érint.

Szintén a borvízhez kapcsolódik, a Tusnádon 2005-ben megnyílt Borvíz Múzeum is, amelynek hangulatos kiállítása számos érdekes információval szolgál a terület geológiájával, természeti értékeivel és – mint neve is mutatja – borvizeivel kapcsolatban.

A program keretében egy maga nemében igazán hiánypótló könyv is megjelent Székelyföldi fürdők és gyógyhelyek címmel. A könyv nemcsak részletes áttekintést nyújt Székelyföld geológiájáról, de a kaláka mozgalomról és a borvizekre épült fürdőhelyek történetéről is sok érdekességet megtudhatunk belőle.

 A tusnádi Borvízmúzeum

A tusnádi Borvízmúzeum

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Elképzelhető, hogy egyes ősi, dél-amerikai közösségek rókákat tartottak háziállatként.

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

180 percnyi lélegzetelállító látvány, őrült izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világ körüli filmturnéjának budapesti vetítésein.

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Peter Higgs évtizedekkel korszakalkotó elméleti munkája után, 2013-ban kapott fizikai Nobel-díjat.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket