Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Kultúra

Ökofalvak Magyarországon

National Geographic Magyarország

A magyarországi ökofalu kezdeményezések immár közel egy évtizedes múltra tekintenek vissza. Habár mindegyik a maga útját járja, egy tekintetben közösek: alternatívát kívánnak nyújtani a fogyasztói társadalommal szemben egy kisléptékű, közösségközpontú, a természettel harmonikusabb életmód felmutatásával.

Ha Aggtelek felé utazunk, a Borsodi-dombságra érve, Keleméren ágazik le egy kis út Gömörszőlős felé. A falu határát a szokványos kék-fehér településjelző tábla mellett egy szépen faragott, festett tábla is jelzi. Egy zsákfaluba érkezünk, ahonnan már nem visz tovább autóút, így legfeljebb a kék jelzésű turistaúton juthatunk el Aggtelekre. A falu régi neve Poszoba volt, 1906-tól a szőlőkultúra emlékeként keresztelték át Gömörszőlősre. Ez az egyetlen községünk, amely ma is őrzi a történelmi Gömör nevét.

Gömörszőlős – a többi magyarországi sorstársához hasonlóan – magán viseli a zsákfalvak minden áldását és átkát. A falu fölött, a domboldalban húzódik a temető, ahol már régóta jóval többen vannak, mint lent a faluban élők. A falu lélekszáma az elmúlt években átlépte a bűvös határt: száz alá csökkent. Ha végigsétálunk a fő utcán szembetűnik, hogy a házak garmadája üresen áll; a csendet pedig nem veri fel gyermekzsivaj. A faluban már a hatvanas években megszűnt az iskola, a lakosság nagy része ma már nyugdíjas.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy éppen félreeső, határmenti fekvése miatt nem települt a környékére szennyező nagyipar, nincs hatalmas átmenő autóforgalom, és bár az idő vasfoga kikezdte a régi házakat, a falu képét alig bontja meg egy-egy új építésű ház. A faluban sétálva óhatatlanul feltűnik egy nem éppen szokványos telefonfülke; a cseréptetővel fedett, faragott fadíszítésű fülke bátran vetekedhetne az ’ország legszebb telefonfülkéje’ címért.

Biogazdálkodás, gyapjúfeldolgozás

Gömörszőlős korábban leginkább a műemlék jellegű, festett fakazettás mennyezetű templomáról volt ismert (Tompa Mihály is megfordult itt), az elmúlt időszakban azonban egyre inkább a ’fenntartható faluként’ vonult be a köztudatba. A miskolci székhelyű Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány a kilencvenes évek elején indította el itt az ökofalu programot.

Céljuk, hogy meghonosítsák a természetkímélő biogazdálkodást, felelevenítsék a már kihalóban lévő népi mesterségeket, népi díszítő motívumokat, és kihasználva Aggtelek és Jósvafő közelségét „oda csábítsák” a turisták egy részét.

Egy kisléptékű, a természettel harmóniában lévő gazdálkodás megteremtése megélhetést biztosíthatna a helyi lakosságnak, és ezzel lehetőséget nyújtana a helyben maradásra. A térséget ugyanis az országos átlag feletti munkanélküliség és elvándorlás sújtja.

A szelíd, dimbes-dombos táj és az „ökofalu program” ma már sokakat vonz a térségbe. A faluba érkező csoportoknak vezetést tartanak, melynek keretében betekintést nyerhetnek a biogazdálkodás rejtelmeibe, megtekinthetik az alapítvány biogazdaságát és a gyapjúfeldolgozó műhelyét. Ez utóbbiban évszázados gépek állnak, pontosabban nem csak állnak, hanem működnek is. A látogatók végigkísérhetik a termékkészítés egész folyamatát a nyers gyapjútól a késztermékig.

A termékkészítésbe több környékbeli lakos is bekapcsolódott, és habár jelenleg számukra ez még nem nyújt biztos megélhetést, jövedelem-kiegészítés szempontjából nem elhanyagolható.

Az alapítvány oktatóközpontjában gyerekcsoportoknak hagyományőrző kézműves foglalkozásokat, felnőtteknek fenntartható fejlődésről és környezetkímélő technológiákról szóló eladásokat, tréningeket tartanak.

Hasonló alapelvek, eltérő kivitelezés

Gömörszőlős nem az egyetlen ökofalu-kezdeményezés Magyarországon, a rendszerváltást követő években több próbálkozás is indult e téren. A maga nemében mindegyik egyedi, hiszen a helyi adottságokhoz igazodva, a kezdeményezők egyéni elképzelésétől függően alakultak ki.

Míg Gömörszőlősön egy még élő faluba próbálnak életet lehelni, és új lakókat odavonzani, a Baranya megyei Gyűrűfűt egy, a hetvenes években teljesen kihalt falu helyén alapította újjá néhány család.

Más helyzetben volt Somogy megyében, Visnye közelében található Visnyeszéplak. Ez a falu még élő település volt, bár a lakosság száma alig érte el akkor a harminc főt, amikor a kilencvenes évek elején fiatal családok költöztek oda. Jelenleg mintegy száz fő lakik a faluban. Mivel itt még álltak a régi házak, az új lakók jórészt ezekbe költöztek be, de ma már új építésűek is vannak.

Ésszerű energiahasználat, kevés hulladék

Az ökofalu szó hallatán sokan kőkorszaki körülményekre gondolnak, holott erről szó sincs. Az ökofalvak kezdeményezőinek célja – habár más-más módon és formában – egyfajta elszakadás a fogyasztói társadalom pénzcentrikus világától, és egy mértékletesebb, visszafogottabb, természettel harmonizáló életmód megteremtése. Tevékenységük során igyekeznek minimálisra szorítani a hulladéktermelést és az energiaszükségletet, valamint a környező településektől való függőséget.

Visnyeszéplak, Gyűrűfű vagy Galgahévíz lakóinak nem kell lemondaniuk a „megszokott kényelemről”, hiszen víz, villany ugyanúgy van, mint bármely más településen, viszont alternatív technológiákkal igyekeznek kiváltani a kívülről érkező energia egy részét, és ezzel csökkenteni a függőséget. A fűtést többnyire faelgázosító kazánokkal, vagyis helyben oldják meg. A szennyvíz kezelésére alternatív szennyvíztisztítót, a házak építésénél, pedig régi technológiákat – vályog, szalma – alkalmaznak.

A gazdálkodás vegyszermentesen történik. A visnyeszéplakiak nem járnak be a környező településekre dolgozni, hanem mindenki helyben próbál olyan tevékenységet űzni, amiből biztosíthatja a megélhetését. A falu ma már megtermeli a lakók teljes élelmiszerszükségletét.

Ezzel szemben Gyűrűfőn a 8-9 családból – összesen mintegy 30 fő – csak két család foglalkozik megélhetésszerűen gazdálkodással, a többiek Pécsre járnak dolgozni, de vannak otthon dolgozó szellemi foglalkozásúak. A Galgahévizen élők szintén helyben (biogadaság, turizmus), illetve a környező településeken dolgoznak.

Mivel ezekre a falvakra jellemző az erősebb közösségtudat és a többi falvakhoz képest intenzívebb közösségi élet, ha valaki itt szeretne letelepedni nem csak pénzre van szüksége, hanem magáénak kell vallania egyfajta „zöld gondolkodásmódot”, mértékletességet, és a közösségért való tenni akarást.

„Nem üdülő falut vagy alvó települést szeretnénk. Gyűrűfű olyan emberek számára áll nyitva, akik „használják” a falut, akik ott élnek. Nem lakosokat várunk, hanem szomszédokat, barátokat, akikkel együtt tudunk dolgozni a falu építésén” – mondta Kilián Imre, Gyűrűfű egyik alapítója.

Kapcsolódó oldalak:

 • Visnyeszéplak

 • Galgahévíz

 • Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

  Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

  Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

  Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

  Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

  Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

  A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

  Több száz éves orvosi protézist találtak

  Több száz éves orvosi protézist találtak

  A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket