Hódító kávé

1685. január 17-én egy örmény származású kereskedő, bizonyos Johannes Diodorató a bécsi Roten Turm Strassén megnyitotta az első kávéházat. A bécsiek körében a kávé olyan nagy sikert aratott, hogy hamarosan egyre több kávéház kezdte meg működését, 1900 körül már több mint hatszáz üzemelt. A kávéházakat azonban sokáig csak férfiak látogathatták.
A kávéfogyasztás kezdeteiről nagyon keveset tudunk, és egységes vélemény sem alakult ki róla. Fodor Pál történész egyik tanulmányában kiemeli, hogy a kávét először a 15. század folyamán Jemenben kezdték el inni, ahol az élénkítő italok használata egyébként is megszokott volt. A serkentő hatású, rövid időn belül igen népszerűvé vált ital a kereskedőknek és utazóknak köszönhetően más országokban, többek között Egyiptomban és Szíriában is elterjedt.
Kezdetben csak a vallási közösségek tagjai fogyasztották, néhány évtized elteltével azonban már a családokban is rendszeresen készítették a koffeintartalmú italt. A 16. században egyre több muzulmán vidéken nyitottak kávéházakat, amelyek a kocsmákhoz hasonló módon üzemeltek. A kávé diadalútját mutatja, hogy az 1500-as években a Török Birodalomban már 50 kávézó működött.
A kávé a 17. században Európát is meghódította: 1650-ben Oxfordban, 1652-ben Londonban, 1678-ban Hamburgban, 1686-ban Párizsban nyíltak kávéházak. Bécsben 1685. január 17-én császári engedéllyel egy örmény származású kereskedő, bizonyos Johannes Diodorató nyitotta meg az első kávéházat. A Roten Turm Strassén működő kávéház hamar népszerű találkozóhellyé vált a férfiak körében.
Noha Magyarországon már az 1600-as években működött török kávéház, a magyar nagyközönség mégis a Bécs felől jövő kávézási szokásokat sajátította el. Magyarországon az első „nyugati” kávézót 1714-ben a rác származású Kávéfőző Balázs nyitotta meg Pesten. Ezt követően Budán, Szegeden sorra nyíltak az új kávézók. Magyarországon a második világháborúig hatalmas kultusza volt a kávéházba járásnak, az utóbbi évtizedben újra egyre többen ülnek be egy jó kávéra.