Orsolya, Zsolt2020. október 21., szerda
Kultúra

Klímaváltozás: Magyarország redkívül sérülékeny

National Geographic Magyarország

A klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

Míg más országokban csak egyes területek esnek az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá, addig Magyarországon szinte alig van ettől eltérő térség – mondta Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem (CEU) docense, a tanulmány megjelenése kapcsán kedden, Budapesten rendezett konferencián.

A jelentésben a tudósok a természeti sokszínűség, azaz a biodiverzitás sérülékenységének meghatározásakor a fajgazdagságot fenyegető veszélyek kockázatait vették figyelembe, nem számolva a mezőgazdasági területeken előforduló élőlényekkel.

Hazánkhoz hasonlóan szintén a legveszélyeztetettebb térségek közé tartozik Délkelet-Európa, Belgium és Dél-Afrika is – tette hozzá a szakértő, aki maga is részt vett a jelentés kidolgozásában.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangoztatta, hogy Magyarország a klímaváltozás hatásai szempontjából az átlagosnál fokozottabban kitett államok közé tartozik. Utalt azokra a meteorológiai számításokra, amelyek szerint a globális felmelegedés üteménél a magyarországi átlaghőmérséklet emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb.

A jelentésben az éghajlatváltozás egész Európára előrevetített hatásai fokozottabban jelentkezhetnek: intenzívebb téli csapadék, ennek nyomán hevesebb folyóáradások, gyakori hőhullám. Habár Magyarországot nem érinti, Európa egyes részein annál nagyobb gondot jelent a gleccserek olvadása.

Ürge-Vorsatz Diána hangsúlyozta, hogy akármilyen radikális beavatkozások mellett döntenek is a világ országai, több száz évre már biztosan alkalmazkodni kell a változó klíma következményeihez. Az alkalmazkodás mellett nem szabad tovább halogatni a túlságosan nagyarányú felmelegedés megelőzését, hiszen az idő múlásával egyre kritikusabb helyzettel lesz kénytelen szembesülni a világ.

A 2, 5 éve alatt elkészült, 120 oldalas jelentés nagyságrendekkel kisebb terjedelmű, mint az ENSZ kormányközi testületének, az IPCC-nek három héttel ezelőtt Párizsban részben nyilvánosságra hozott klímajelentése. Ugyanakkor ez a jelentés a korábbinál sokkal gyakorlatiasabb, hiszen a tudományos megállapításokon kívül javaslatokat fogalmaz meg a döntéshozók számára.

A jelentés hansúlyozza, hogy a válaszlépések terén kétágú stratégiára van szükség: a kezelhetetlen elkerülésére (megelőzés), és az elkerülhetetlen kezelésére (alkalmazkodás).

Magyarországon várhatóan májusban kerül a parlament elé a Klímaváltozási Stratégia, amely többek között a két ENSZ jelentés és a VAHAVA eredményeire épül.

Az ENSZ jelentés legfőbb megállapításai és javaslatai: :

 • Az 1750-es, ipari forradalom előtti szinthez képesti 2-2, 5 Celsius fokos határ túllépésének megakadályozása megköveteli a légköri széndioxid koncentráció 450 és 550 ppm közötti szinten tartását (a mai a légköri széndioxid–koncentráció 380 ppm). Ennek megfelelően a globális széndioxid kibocsátás legmagasabb szintjét 2015 és 2020 között el kell érni nem sokkal a jelenlegi szint fölött, és 2100-ra annak harmadára kell csökkenteni.

 • Már ma is léteznek olyan technológia megoldások, amelyek segítségével a világ minden táján a kibocsátás csökkentése mellett gazdasági, környezeti és szociális célok is elérhetők, és a Millenniumi Fejlődési Célok teljesítése is megvalósulhat:

 • A közlekedési szektor hatékonyságának javítása a járművek hatékonyságát meghatározó szabványok, üzemanyagra kivetett adók, regisztrációs díjak/engedmények segítségével, olyan intézkedések foganatosításával, amelyek elősegítik a hatékony, alternatív üzemanyaggal működő járművek terjedését.

 • A lakossági és az üzleti szektor épületállományának hatékonysági és tervezésbeli javítása építési előírások, felszerelésre és berendezésekre vonatkozó előírások, és az energiahatékonyságba történő befektetések finanszírozásának javítása által, valamint ingatlanfejlesztők és tulajdonosok számára kidolgozott ösztönzők, amelyek elősegítik hatékony épületek építését, és a már meglévő épületek hatékony hasznosítását.

 • A bioüzemanyagok használatának terjesztése energiaportfolió szabványok és a termelők és fogyasztók számára nyújtott ösztönzők által.

 • Mostantól kizárólag csak olyan széntüzelésű erőművek tervezése és alkalmazása, amelyek költség-hatékony és környezetvédelmi szempontból elfogadható módon alakíthatók át a kibocsátott szén elfogására és raktározására.

 • A legszegényebb és legveszélyeztetettebb nemzetek segítése az alkalmazkodásban (energia hatékonyságba és az új energia technológiákba való befektetések támogatása), hiszen ezeket a nemzeteket érinti majd leginkább a klímaváltozás hatása.

 • A nemzetközi, nemzeti és regionális intézmények megerősítése az időjárási katasztrófákkal való szembenézés, és a növekvő számú klímaváltozás miatt menekültté váló emberek befogadásának megoldása érdekében.

 • A nemzetközi közösség az ENSZ-en és a hozzá kapcsolódó multilaterális szervezeteken keresztül kulcsfontosságú szerepet játszhat a fent említett feladatok megoldásában.

 • A tárgyalások felgyorsítása új nemzetközi intézményi keretrendszer létrehozása érdekében a klímaváltozással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdések megoldására.

 • Széleskörű oktatás a megelőzés és az alkalmazkodás érdekében megvalósítható lépésekről.

  A Jelentés teljes szövege (angol nyelven) itt olvasható >>

  Kapcsolódó cikkeink:

 • Mit tehetek személy szerint én az éghajlatváltozás ellen?
 • A legátfogóbb jelentés a klímaváltozásról
 • Mit hoz a klímaváltozás itthon?
 • A hőség csökkenti a GDP-t
 • Drámaian növekszik az ökológiai menekültek száma

 • Hozzászólások

  Ő volt a tizenötödik aradi vértanú

  Ő volt a tizenötödik aradi vértanú

  1820. október 20-án született Kazinczy Lajos honvédezredes, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúja.

  Újabb érintetlen szarkofágok kerültek elő Szakkaránál

  Újabb érintetlen szarkofágok kerültek elő Szakkaránál

  Az elmúlt hetekben sorra azonosítják a lezárt koporsókat az ókori nekropolisz temetkezési aknáiban.

  Grafit szobrocskák egy ceruza hegyén

  Grafit szobrocskák egy ceruza hegyén

  Ceruzahegyből farag korabeli figurákat Ebrahim Belal, egyiptomi képzőművész.

  Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

  Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

  Régészeti bizonyítékok árulkodnak arról, hogy miként kapcsolódtak ki Közép-Ázsia lakosai 3000 éve.

  Miért váltsunk téli abroncsra?

  Miért váltsunk téli abroncsra?

  Ismét nyakunkon a közlekedés szempontjából legkevésbé kedvelt évszak, a tél. Ilyenkor nem csak az ablakmosó folyadékot kell télire cserélnünk, hanem az abroncsainkat is célszerű a téli útviszonyokra optimalizált téli gumikra váltani.

  National Geographic 2020. szeptemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 960 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket