Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Kultúra

Tatabánya: a legszennyezettebb városból zöld példakép?

National Geographic Magyarország

Tatabányán március közepén indult az ország első klímaváltozási programja. A hír nem csak azért meglepő, mert ez az első ilyen jellegű kezdeményezés hazánkban, hanem azért is, mert a városról elsőre nem éppen a zöld gondolatok jutnak az ember eszébe.

Habár Tatabánya az 1990-es évek elejéig még „a piszkos 12” egyikeként volt ismert (többek között Miskolc, Gyöngyös és Vác társaságában), a rendszerváltás után az ipar leépülése, az elavult erőművek bezárása valamint korszerűsítése látványos fellendülést eredményezett a környezet minőségének javulása terén.

Mára valójában „a piszkos 12” mint fogalom is elavulttá vált, hiszen ma már a légszennyezés és az üvegházhatású gázkibocsátás elsősorban nem az iparhoz, hanem a közlekedéshez, így a sűrűn lakott és nagy átmenő forgalommal rendelkező nagyvárosokhoz kötődik.

Mint ahogy a térképen is látható a nitrogén-oxidokat tekintetve – a legfrissebb, 2005-ös statisztikák szerint – Budapest, Győr, Vác, Miskolc és Nyíregyháza „vezet”. A legnagyobb szálló porterhelés (PM10 – 10 mikron átmérőnél kisebb részecskék) ugyanebben az évben Budapestet, Esztergomot, Dorogot és Egert sújtotta.

Jelenleg a légszennyezés terén országos szinten a legfőbb problémát a növekvő mennyiségű nitrogén-oxidok, a szálló por és nyári időszakban az ózon (a nyári szmog legfőbb alkotóeleme) jelenti, mindegyiknek elsődleges forrásai a kipufogógázok, de a két utóbbi szennyezőanyag koncentrációja jelentősen függ az időjárási viszonyoktól is.

„2003-ra kiépült az országot teljesen lefedő automata imisszió-mérőhálózat, amellyel jól nyomon követhető a közlekedési forgalomban jelentkező csúcsidőszakokhoz kötődő szennyezőanyag-kibocsátás „megugrások”. Ugyanakkor a városokat elkerülő utak látványos levegőminőség-javulást idéznek elő az érintett településeken” – mondta a National Geograpic Online-nak Vágvölgyi Györgyi, a KvVM levegőtisztaság-védelmi osztályának munkatársa.

 Légszennyezettség: PM10 (2005) Forrás: KvVM

Légszennyezettség: PM10 (2005) Forrás: KvVM

Drasztikusan csökkent az ipari szennyezés

Míg a nyolcvanas évek közepén a légkörbe jutó szilárd anyag és a szén-monoxid több mint negyedét az ipar adta, 2005-ben már ezen szennyezőanyagok részesedése a teljes országos emisszióból „csak” 6-11 százalék volt.

A légszennyezés csökkenéséhez jelentősen hozzájárult, hogy 2004 végére befejeződött az összes hazai hőerőmű korszerűsítése, illetve a határérték feletti szennyezők bezárása, ugyanakkor az energiahordozók terén a szén helyett a földgáz vette át a vezető szerepet.

Ennek következtében a nyolcvanas évek közepétől 2005-re a hőerőművekből származó szilárd anyag kibocsátás 130 kilótonna éves értékről 1 kilótonnára csökkent, a szén-monoxid kibocsátás 30 kilótonnáról évi 12 kilótonnára, a kén-dioxidé 500 kilótonnáról 20 kilótonnára, a nitrogén-oxidé pedig 60 kilótonnáról 24 kilótonnára mérséklődött.

 Forrás: KvVM

Forrás: KvVM

„Ugyanakkor az elmúlt években a földgáz árának emelkedése miatt jelentősen megnőtt a lakossági eredetű légszennyezés mértéke, ami az olcsóbb fa és széntüzelésre való visszatérésnek tulajdonítható” – mondta lapunknak Kutas József, a KvVM levegőtisztaság-védelmi osztályának munkatársa.

A légszennyező anyagok közül a kén-dioxid koncentráció csökkenése volt a leglátványosabb az elmúlt másfél évtizedben, ugyanis ez idő alatt a kezdeti érték mintegy tíz százalékára csökkent a teljes kibocsátás. Ez elsősorban a hőerőművek és az ipari energiahordozó-felhasználás megváltozásának köszönhető: csökkent a szén felhasználása, az olajat kéntelenítik, ugyanakkor az olaj mellett a földgáz vált a fő energiahordozóvá. A kén-dioxid koncentráció további jelentős csökkenése viszont már nem várható.

 Forrás: KvVM

Forrás: KvVM

A közúti közlekedés a fekete bárány?

Ezzel szemben az elmúlt másfél évtized során egyes anyagok tekintetében viszont nőtt a közlekedésből származó kibocsátás, annak ellenére, hogy több pozitív intézkedés is volt ezen a téren: többek között 1994 óta csak katalizátoros autókat lehetett forgalomba helyezni, 1999 óta pedig tilos az ólmozott benzin forgalmazása. A pozitív fejlemények ellen hat, hogy az elmúlt időszakban átlagosan mintegy százezer új autó került forgalomba évente, vagyis habár egy-egy autó szennyezőanyag kibocsátása csökkent, az autóállomány rohamos növekedésével a teljes kibocsátás nő.

Míg a közúti közlekedésből származó kén-dioxid és az ólom értéke gyakorlatilag nulla közelire csökkent, a szilárd anyag kibocsátás 2005-re megduplázódott, a nitrogén-oxidé és a szén-dioxidé a kilencvenes évek elejétől pedig fokozatosan nő. Jelenleg a közlekedés teszi ki a teljes szilárd anyag kibocsátás negyedét, a nitrogén-oxidok kibocsátásának több mint a felét, a szén-monoxidénak pedig több mint 70 százalékát (bár a kibocsátás értéke a kilencvenes évek elejéhez képest kisebb ingadozásokkal stabilnak tekinthető).

 Forrás: KvVM

Forrás: KvVM

Klímavédelmi mintaprogram

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” – ezt az unalomig hangoztatott jelmondatot kívánja készpénzre váltani Tatabánya önkormányzata a napokban indult kezdeményezéssel. Mint arról korábban már lapunk is beszámolt, a város vezetősége együttműködést alakított ki az MTA Szociológiai Kutatóintézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhellyel, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy hazai körülmények között elindítsa és segítse az önkormányzati szintű éghajlatváltozási stratégiák kidolgozását.

„A klímaváltozás globális felelősséget ró mindenkire, s habár Magyarország csak igen kis mértékben járul hozzá a problémához, nem várhatunk addig, amíg a „nagyok” lépnek” – mondta Bencsik János, Tatabánya polgármestere az együttműködés aláírásakor. Az eseménynek ráadásul egyfajta aktualitást ad az EU és egyben Magyarország napokban tett vállalása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A program keretében a lakosság szemléletformálása mellett olyan környezetvédelmi beruházások, felújítások valósulnak meg, amelyek lehetővé teszik a város üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését.

A programban fontos szerepet szánnak többek között a helyi közlekedési rendszer átalakításának és ezáltal az autóhasználat mérséklésének, valamint a gyaloglás, a kerékpározás és a tömegközlekedés előnyben részesítésének.

A helyi energiarendszer átalakítása az a terület, ahol a legtöbb és legszembetűnőbb eredmények várhatók: a lakások szigetelésének javításával és a fűtési rendszer átalakításával csökkenthető az energiaszükséglet, és hatékonyabbá válik az energiafelhasználás. Az energiaellátásban nagyobb szerepet szánnak a helyben előállított megújuló energiának. Bencsik János hozzátette, remélik, hogy a program során kifejlesztett technológiák későbbi ipari méretű előállítása révén Tatabánya a jövőben egyfajta környezetvédelmi ipari központtá válik.

A technológiák mellett a gazdaság, különösen a mezőgazdaság lokalizálása is nagyban hozzájárulhat a szennyezőanyag kibocsátás és az energiaszükséglet csökkentéséhez azzal, hogy az elfogyasztott javak minél nagyobb hányadát helyben termelik meg, csökkentve ezzel a szállításokból fakadó szennyezőanyag kibocsátást.

Kapcsolódó weboldal:

 • Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapja >>

 • Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

  Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

  A maradványok az egyik csapattag kertjében kerültek elő.

  Ritka, ókori sírt találtak Kínában

  Ritka, ókori sírt találtak Kínában

  A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

  Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

  Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

  A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

  Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

  Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

  A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

  Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

  Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

  A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket