Jeromos, Honória, Hunor2023. szeptember 30., szombat
Kultúra

Sok ezer éves sziklarajzok kerülnek víz alá

National Geographic Magyarország

Több ezer éves sziklarajzokat fenyeget az Indus mentén egy duzzasztógát. Az egyedülálló alkotásokat többek között perzsa harcosok és buddhista zarándokok készítették egykor, Pakisztán vízigénye azonban erősebb a múlt iránti tiszteletnél.

A hatalmas vízierőművektől az ország vezetősége a mezőgazdaság felvirágzását, és ezzel a 165 milliós ország élelmezési helyzetének javulását várja. Az öntözés nélkül ugyanis Pakisztán csak sivatag lenne.

A brit gyarmatosítás óta az öntözőcsatornák biztosítják a gabona és rizstermesztés, valamint a gyapottermesztés feltételeit; ez utóbbi jelentős exportterméke is az országnak. A jelenlegi csatornarendszer mellett azonban az egyre növekvő városok, köztük a főváros is, nyáron komoly vízhiánnyal küzd.

A problémát öt új duzzasztógát építésével próbálná enyhíteni a pakisztáni kormány. Ezek közül a legjelentősebb a Basha-Diamir-gát, amely a Nanga Parbat lábánál lévő Chilas településtől nyugatra épül. Az Indusra tervezett gát fala 270 méter magas, az alapnál pedig 200 méter széles lesz. A gát közel száz kilométer hosszan duzzasztja majd vissza az Indus vizét: a Nanga Parbat lábától a híres Rakhiot hídig, amely a hegyet meghódítani igyekvő hegymászók és turisták kedvelt kiindulópontja.

A duzzasztógátat egy német mérnöki iroda, a Frankfurt közelében székelő Lahmeyer International tervezte, az ő nevükhöz kötődik többek között három duzzasztómű a Jangcén épült is.

Míg a mérnököknek nagy sikerélmény a folyó megzabolázása, honfitársuk, Harald Hauptmann, heidelbergi régész több ezer sziklarajz és írás eltűnése miatt aggódik, amelyek a megemelkedő vízszint miatt a jövőben víz alá kerülnek. Azok a rajzok, amelyeket nem a víz pusztít el, a gátépítéshez kapcsolódó magashegyi út, a Karakorum Highway átépítésének áldozatai lesznek.

Kézjegyek a jégkorszaktól napjainkig

Az Indus felső szakaszánál lévő sziklarajzok jelentőségét az adja, hogy nyomon követhető rajtuk a térség kulturális fejlődése egészen a jégkorszakig visszamenőleg. A jégkori vadászó törzsek hegyes kövekkel vadállatok körvonalait vésték a sziklákba, ráadásul egyfajta aláírással, ugyanis a rajzokat kéz és lábnyomokkal látták el az utókor számára.

A bronzkor embere arctalan óriásokat rajzolt a sziklákra, a képek akár a földönkívüliek mai ábrázolásának is beillenének, ugyanis az óriások haja tüskés, antennaszerű. Ezek az óriások a Chilas környéki legendák hősei, a föld alatt lakó démonok, akik földrengést okoznak.

A Karakorum Highway egykor a Belső-Ázsiából az indiai szubkontinensre vezető egyik legfontosabb útvonal volt. Időszámításunk előtt. 1000 körül a szkíta törzsek ezen az úton nyomultak délre. Az ő nevükhöz fűződnek a sziklarajzok között található állatábrázolások (elsősorban hegyi kecskék, szarvasok) egy része. A száraz időszakban a sziklafelszínen kiváló ásványi anyag, az ún. sivatagi máz kitűnő feltételt kínált a rajzoláshoz, hiszen a sötét felszíni rétegbe karcolt rajzok alól átütött a világosabb alapkőzet. A szkítákat követő alkotó nép a perzsa volt. Az ő kezük nyomát jelzik a különböző mesebeli, félig állat, félig ember figurák.

A buddhizmus megjelenése a sziklarajzok következő virágkorát jelentette. Ugyanakkor a buddhizmussal jelentek meg az első írásjelek is a sziklarajzok mellett. Az utat ekkor már nem csak kereskedők járták, hanem zarándokok és szerzetesek is, akik Buddha dicsőítésére különböző Buddha-ábrázolásokat készítettek.

A régészek szerint kínai utazók egykor fából készült, 20 méter magas Buddha szobrot is állítottak itt az Indus partján, amelyet részben arany lemezkékkel borítottak. „Sajnos a szobor valószínűleg már a középkorban elpusztult” – véli a német Spiegelnek nyilatkozó Hauptmann.

A sziklák a mai utazókat is alkotásra késztetik. A magashegyi úton áthaladó teherautók vezetői előszeretettel vésik a sziklákba a nevüket és kocsijuk rendszámát.

Földrengés és földcsuszamlás gyakori jelenség

Mivel a duzzasztógátat építő Lahmeyer International cég két évvel elhalasztotta a Basha-Diamir-gát beruházását, Hauptmann-nak még maradt egy kis ideje, hogy az Indus völgyében és mellékvölgyeiben újabb sziklarajzok után kutasson.

A gátat a folyó kanyarulatában építik, mert ott a hegyoldal távolabb van a folyótól. Így kevesebb esély van arra, hogy egy földrengéskor bekövetkező hegycsuszamlás elpusztítsa a gátat. Az Indusnál ugyanis ez a veszély mindig fennáll.

Egy 1840-ben bekövetkezett földrengés és földcsuszamlás során a Rakhiot híd közelében lezúduló föld- és sziklagörgeteg hatalmas falat képezett a folyón. A mintegy 300 méter magas fal 60 kilométer hosszan duzzasztotta vissza az Indust, majd egy év múlva átszakadt és falvakat valamint emberek ezreit söpörte el. Ez volt a brit-India legnagyobb természeti katasztrófája.

Több évtizedes kutatómunka, elkönyvelt sors

A több ezer éves sziklarajzok veszélybe kerüléséről még nem sokat tud a nyilvánosság, habár Luca Maria Olivieri, a római székhelyű Afrika- és Keletkutató Intézet munkatársa szerint egyedülálló értékekről van szó.

Hauptmann-nak és kutatócsoportjának sikerült az elmúlt évek során mindegyik sziklarajzot fényképen megörökítenie, valamint mindegyikről másolatot készítenie. A rajzok pontos helyét GPS-szel is meghatározták, és térképre vitték.

Annak ellenére, hogy a leletek értékét talán Hauptmann tudja a legjobban felbecsülni, és több évtizedes munkájába került ez a feltárás, egy rossz szóval sem illeti a leendő duzzasztóművet – írja a Spiegel Online, ugyanis tudja, hogy milyen nagy kincs a térségben a víz.

Hauptmann egyébként nem először kerül ilyen helyzetbe. Az ő nevéhez fűződik egy hasonló történelmi jelentőségű feltárás, amely hasonló véget ért, mint ami most a sziklarajzokra vár. Anatóliában hat évi kutatómunka során sikerült feltárni az Eufrátesz partján lévő Nevali Çori nevű ősi falut. Itt bukkantak a világ legidősebb templomára, melynek maradványait ma a Karlsruhei Múzeumban őrzik. A falu idővel az Eufráteszen létesült Atatürk-víztározó áldozata lett, amely a folyó ezen szakaszát Törökország második legnagyobb tavává változtatta.

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

A Bakony bércei között

A Bakony bércei között

A Veszprém vármegyében, Zirctől úgy 16 kilométerre fekvő Bakonybél igen tekintélyes múlttal büszkélkedhet.

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének, Hádész Kapujában, római sírépítmény feltárása Nagyvázsony határában címet viselő tudományos projektjének eredményeit.

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

A római kori lelet nagyjából 1800 éves, és egy nő maradványait őrzi.

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket