Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Kultúra

Vicc az egész?!

National Geographic Magyarország

Egy osztrák fizikus szerint a titokzatos Voynich-kézirat tulajdonképpen egy tréfás kedvű középkori írástudó alkotása, amellyel az utókornak akart „kedveskedni”. Úgy véli, hogy az érthetetlen könyvet valójában nem is lehet megfejteni, mivel az ismeretlen nyelven íródott szövegnek nincs semmi értelme.

1912-ben egy amerikai antikvárius 30 értékesnek tűnő kézirat mellett egy titokzatos könyvet is megvásárolt a vatikáni Collegium Romanum gyűjteményének részleges állami kisajátítását követően: a könyv tele volt ábrákkal és képekkel, a szöveg azonban érthetetlen nyelven íródott. A képek alapján a könyv keletkezésének időpontjában többé-kevésbé egyetértettek a tudósok: a Kr.u. 1450 és 1520 közötti időszakra teszik. A szöveggel kapcsolatban azonban a mai napig csak találgatások léteznek.

Wilfrid Voynich azonban hitt abban, hogy a szöveget sikerül megfejtenie, és így a megvásárolt könyv értéke a többszörösére ugrik majd. Az írás megfejtése azonban a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan Voynich-nak sem sikerült, ám az amerikai könyvkereskedő legalább némi hírnévre tett szert azáltal, hogy a könyvet később Voynich-kéziratként kezdték emlegetni.

A szöveget azóta sem sikerült megfejteniük a tudósoknak, de egy osztrák fizikus most megjelent tanulmányában úgy véli, megtalálta ennek az okát: Andreas Schinner szerint a szöveg teljességgel értelmetlen, így kár is időt pazarolni dekódolására.

Vicc az egész!

A linzi Johannes Kepler egyetem professzora úgy látja, hogy az összes eddigi próbálkozás vakvágányra vezetett a Voynich-kézirat megfejtése kapcsán, ami annak köszönhető, hogy a szöveg tulajdonképpen egy tréfás kedvű középkori írástudó alkotása. A célja pedig az lehetetett, hogy egy teljesen fiktív nyelven íródott értelmetlen könyvvel az utókor kíváncsi kutatóinak végeláthatatlan fejtörést okozzon.

Az osztrák fizikus érve nem új, h2003-ban Gordo Rogge, angol pszichológus és informatikus egyszer már előállt azzal a felvetéssel, hogy a kézirat tulajdonképpen értelmetlen írásjelek halmaza csupán. Ennek bizonyítására Rogge akkor egy szótagtáblázat segítségével a Voynich-kézirathoz igencsak hasonló szöveget készített, amely legalább annyira értelmetlen volt, mint maga a Voynich-kézirat.

Az osztrák fizikus a feltételezést most további érvekkel is alátámasztotta a Spiegel Online beszámolója szerint. Bár korábban a tudósok a nyelvezet bonyolultsága miatt kizárták annak lehetőségét, hogy a könyv értelmetlen nyelven íródott volna, Schinner immáron mégis bizonyítva látja, hogy a szöveg gyakorlatilag teljességgel értelmetlen szavak egymásutánjából áll. „Tulajdonképpen egy algoritmus segítségével alkotta a szerző az érthetetlen szöveget” – nyilatkozta Schinner a Spiegel Online-nak, utalva arra az ellenérvre, hogy a szöveg bonyolultsága miatt nem valószínű, hogy értelmetlen szöveg megfogalmazásával bárki is hosszú időt töltött volna. A korábbi érvek szerint értelmetlen zagyvaságok leírásába senki nem fektetett volna hihetetlen mennyiségű munkát.

Háromféle módon bizonyítva

Csakhogy Rogge kísérlete mellett immáron Schinner kutatásai is azt mutatják, hogy mégiscsak az utóbbi esetről lehet szó. Az osztrák fizikus háromféleképpen próbálta bizonyítani feltevését: először is a szavak egymás utáni következésének statisztikai elemzésével, másodszor az úgynevezett Random Walk módszer segítségével, harmadszor pedig a szavak különféle előtagjainak vizsgálatával.

Az első módszer alapján arra a megállapításra jutott, hogy a szövegben ugyanannak a szónak az előfordulása sokkal gyakoribb magának a szónak a közelében, mint távolabbi szöveghelyeken. A természetes nyelvekben ez a fajta tagolás teljességgel ismeretlen, ha pedig hasonló időszakban keletkezett középkori szövegek struktúrájával vetjük össze a Voynich-kéziratot, akkor szembetűnő a különbség. „Az írástudók kerülik a szóismétlést, arra pedig a természetes nyelvben szinte egyáltalán nincsen példa, hogy hasonló vagy azonos szavak leginkább egymás közelében forduljanak elő” – mondta Schinner a Spiegel Online-nak.

Az úgynevezett Random Walk módszer segítségével Schinner azt is bizonyítottnak véli, hogy a szöveg szavait egy bizonyos algoritmust követve vetette papírra a szerző. A természetes nyelveken íródott szövegekben a szavak elhelyezkedése teljesen véletlenszerű. Az osztrák kutató szerint jelen esetben azonban az figyelhető meg, hogy a szöveg különböző pontjai között kapcsolatok fedezhetők fel, azaz bizonyos fokú szabályosságra figyelhetünk fel.

Harmadrészt az előtagok vizsgálata során a szavak előfordulásának gyakoriságához hasonlóan azt állapította meg, hogy egy előtag előfordulása leginkább a vele azonos előtagok környékén a legvalószínűbb.

Egy része azért mégis értelmes?

Mindezek ellenére Schinner mégsem zárja ki teljesen, hogy a szövegnek egy kis része valamilyen titkosírással készült volna, azaz hogy a teljes szöveg tulajdonképpen csak álca egy titkosírással megfogalmazott rész elrejtéséhez.

„Ez a feltételezés ugyan nem tűnik meggyőzőnek, de kizárni ennek lehetőségét nem tudom” – nyilatkozta Schinner a Spiegelnek. Persze felmerül a kérdés, hogy a titkos üzenet szerzője miért éppen egy titokzatos és megfejthetetlen könyvben rejtette volna el mondanivalóját? Hiszen ezzel már eleve arra ösztökélte a kíváncsiakat, hogy titkos üzenetek után kutassanak a könyvben, ami pedig növeli a titkosírás megfejtésének esélyét.

Persze a dupla csavar itt sem kizárt: könnyen lehet, hogy éppen azért rejtette el a titkos üzenetet egy megfejthetetlen szövegben, mert azt remélte, hogy kevesen gondolják majd azt, hogy az értelmetlen szöveg nem teljesen értelmetlen. Azt azonban, hogy melyik is lehet az a kis rész – Schinner szerint a 35 ezer szóból álló szöveg maximum egy százada lehet értelmes –, annak meghatározására egyelőre még az osztrák tudós sem vállalkozik.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket