>" />>" />
Aurél, Placid, Attila2022. október 05., szerda
Kultúra

Gazdag programkínálat a Múzeumok Éjszakáján

National Geographic Magyarország

Idén június 23-án kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A gazdag programsorozatot, az immár ötéves hagyomány szerint, az év leghosszabb napjához legközelebb eső szombaton tartják.

Több mint negyven város több száz programmal és kiállítással várja az érdeklődőket. A gazdag múzeumi programok, tárlatvezetések mellett vetítések, beszélgetések, koncertek és táncbemutatók színesítik a kínálatot.

Ízelítő a programokból

Budapest: Műcsarnok

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) “21. századi kincsesszekrény” címmel különleges installációt tár a látogatók elé. Az első pillantásra túlméretezett szekrénynek tűnő tárgy az olasz eredetű, úgynevezett Curiosity Cabinet-ek hagyományait eleveníti fel. Ezek a XVI. században született, számtalan ajtóval, rekesszel és fiókkal rendelkező bútorok valójában az enciklopédikus tudás tárházaiként szolgáltak, s a múzeumok előfutáraiként tekinthetünk rájuk. A Curiosity Cabinet eredetileg valóságos mikrokozmosz volt, amely különleges ötvösmunkákból, kőzetekből, egzotikus állatokból, metszetekből, különféle csontmaradványokból, értékes porcelánokból, tudományos műszerekből, festményekből és fosszíliákból épült fel.

Budapest: Országos Műszaki Múzeum

Itt még a „csillagot is lehozzák az égből” a látogatóknak. Délután 5 és hajnali 2 között mindenki megismerheti Pillét, a legsikeresebb magyar űrkutatási műszert, amely mind az orosz, mind az amerikai űrhajókon megtalálható. A tudományos előadások mellett a látogatók egész éjjel különleges távcsövekkel figyelhetik az eget.

Budapest: Magyar Nemzeti Bank

Ezen az éjszakán a látogatók részt vehetnek a Nagy Szentivánéji Kincsvadászaton, végig kalandozva a gyönyörű épületet, az elnöki szobát, a Kis- és Nagytanácstermet, a Látogatóközpontot, és kutathatják az MNB Kincsét. A trezor keresése közben a bank munkatársainak segítségével sok fontos ismerethez is jutnak a Magyar Nemzeti Bankról, annak történetéről, tevékenységeiről. A résztvevők egy színtársulat segítségével interaktív szerepjáték keretében megtervezhetik családi kasszájukat, s választhatnak, hogyan döntenének egy-egy fontos pénzügyi helyzetben természetesen minden kockázat nélkül.

Budapest: Magyar Nemzeti Galéria

Az épület egyik különlegessége az egykori Királyi Palota Habsburg Nádori Kriptája. A máskor csak előzetes bejelentkezéssel látogatható kripta ezen az éjszakán azonban előzetes bejelentés nélkül, szakvezetővel megtekinthető. A Budavári Palota egyik építészeti különlegessége a város fölé emelkedő kupola, ahonnan ezen a napon bárki gyönyörködhet a város látványában. Ez különleges lehetőség, hiszen a kupola az év többi napján zárva tart, így nem sokan láthatják a várost ebből a perspektívából.

Budapest: Vár alatti Sziklakórház

Itt a kivételes alkalom a budai Vár alatti Sziklakórház megtekintéséhez. A katonai célokra jól hasznosítható barlang, amelyet már a török időkben is használtak, mostani formáját az 1950-es évek közepére érte el. A katonai kórház és bunker a 60-as évek óta érintetlen. A több mint ezer négyzetméteres óriási kiállítás egy kalandos időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és a katonai bunkerek világába.
A látogatócsoportok a Sziklakórházhoz a Mátyás-templom melletti bejáraton mehetnek majd le, és vezetőkkel végigjárhatják a földalatti folyosókat, érintve az addig elkészült kiállításrészeket. A kiállításon első világháborús sebesültek fogadását mutatják be, de emellett az 1848-as sebesültellátást, második világháborús kórtermet, műtőket és a kórházi karácsonyt is megismerhetik a nézők. A látogatókat betegek, ápolók és orvosok viaszbábokból készített másai fogadják.

Debrecen: Déri Múzeum

A múzeumban többek között megtekinthető a japán kultúrát bemutató „Távoli fények, közelítő színek” című időszaki kiállítás. A távolkeleti hangulatot egy eredeti japán teaház, harcművészeti bemutató valamint japánról szóló természetfilmek vetítése teszi teljessé.

Érd: Magyar Földrajzi Múzeum

Vetítéssel egybekötött előadások keretében virtuális utazást tehetünk többek között a Duna-deltában, Montenegróban, az Antarktiszon, Gyimesben vagy akár a Mount Blanc tetején.

Győr: Xantus János Múzeum

Itt is a távolkeleti kultúra, mégpedig Kína lesz a középpontban. Az érdeklődők előadás keretében megismerhetik a kínai teakészítés csínját-bínját, megismerkedhetnek a kínai zenével és énekkel, valamint gasztronómiai különlegességekkel.

Kecskemét

A városban több hagyományos helyszín mellett egy retro kiállítás is várja az érdeklődőket. „A retro diszkrét bája, avagy a hétköznapok tárgykultúrája” címmel rendezett kiállításon az orkánkabáttól a csőbútorig számos egykori hétköznapi tárgy bemutatását ígérik a szervezők.

Keszthely: Balatoni Múzeum

Az „Európa – puzzle” óriás társasjáték révén megismerkedhetünk Európa kulturális sokszínűségével. A délután folyamán pedig betekintést nyerhetünk a restauráló műhely titkaiba.

Pécs: Régészeti Múzeum

A múzeum egy nappali és egy éjszakai fáklyás túrát szervez. A túra az Égervölgyből indul a Jakab-hegy fennsíkjára, ahol a vaskori földvár, a Pálos kolostor romjainak szakmai bemutatása mellett a Szabolcs Hagyományőrző Egyesület íjász, viselet és életmód bemutatóját láthatják az érdeklődők.

A Zsolnay Gyárban szombaton nyílt nap lesz, melynek keretében 9-13 óráig szakképzett idegenvezetők mutatják be a gyárudvar nevezetességeit, bemutatót tartanak a Zsolnay tárgyak dekorálási technikáiról. A bátrabb érdeklődők pedig maguk is kipróbálhatják kreativitásukat a Zsolnay porcelánfestésben.

Szombathely: Képtár

A Képtárban rendhagyó módon nem csak elismert, neves művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A múzeum ebből a rendkívüli alkalomból helyet biztosít mindenkinek, aki kiállítani szeretne. A napközben (pénteken 10 órától) bevitt műalkotások estére a helyükre kerülnek, a rendhagyó kiállítás megnyitása éjfélkor lesz. Korhatárbeli megkötés nincs, a kiállításon szerepelhetnek képek, szobrok, fényképek (hagyományos vagy digitális, telefonnal készített) valamint performance-ok.

Szeged

A városban ezen az estén új és izgalmasnak ígérkező helyszín a Dóm. Az altemplomban fénylabirintus segítségével tájékozódhatnak a bátrak, a tériszonytól nem tartók pedig megtekinthetik a város fényeit a Dóm tornyából. A Somogyi-könyvtárban olyan helyekre léphetnek be a kíváncsiskodók, ahova az év más napjain földi halandó csak külön kísérettel teheti be a lábát.

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum

A múzeumban és környékén ezen az estén az avarok lesznek a középpontban. Tárlatvezetéssel megtekinthető az “Avarok, honfoglalók…” című kiállítás, ugyanakkor a nap folyamán koncerteken, valamint avar és honfoglalás kori kézműves bemutatón és foglalkozásokon is részt vehetnek a látogatók.

A részletes program megtekinthető A Magyar Múzeumok Honlapján >>

Hozzászólások

Hercules ókori szobrára bukkantak

Hercules ókori szobrára bukkantak

A leletet a mai Görögország területén, Filippi romvárosánál tárták fel.

Mennyi tárgy fér el egy múzeumban?

Mennyi tárgy fér el egy múzeumban?

Minél nagyobb egy múzeum épülete, annál több. Logikus válasz, de vajon minden bekerülő műkincset, leletet láthat-e a közönség? Erre kerestük a választ a szegedi Móra Ferenc Múzeum felújítása előtt.

Több ezer éves társasjátékra bukkanhattak

Több ezer éves társasjátékra bukkanhattak

Úgy tűnik, hogy az ősi kőgolyók, amelyeket egyes szakértők korábban parittyalövedéknek néztek, valójában egy társashoz tartoztak.

Évezredeken át építettek mesterséges szigeteket Britannia lakói

Évezredeken át építettek mesterséges szigeteket Britannia lakói

A crannogok eredetileg tanyák voltak, később viszont az előkelők buliszigeteivé váltak.

Nem csak az istenek eledele volt a csokoládé

Nem csak az istenek eledele volt a csokoládé

Az uralkodó elképzelés szerint a csokoládé, az „istenek eledele” fogyasztása a maja elit kiváltsága volt, ám egy új vizsgálat ezt cáfolja.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket