Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Kultúra

Megnyílt az első környezetbarát üzemanyag-állomás

National Geographic Magyarország

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden átadta Magyarország első bioetanol (E85) üzemanyagtöltő-állomását Bábolnán. Ezzel hazánkban is elérhetővé vált a környezetbarát üzemanyag, amely amellett, hogy olcsóbb, elősegíti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is.

A bioetanolhoz hasonló megújuló energiaforrások kiaknázása mérsékli az ország energiafüggőségét és új lehetőségeket nyit a mezőgazdaság számára is. A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) 2007-ben 9 Mrd Ft áll rendelkezésre a bioüzemanyagra történő átállás elősegítésére.

A KVVM fontosnak tartja, hogy Magyarországon minél szélesebb körben elterjedjen a környezetkímélő autózás. Még az idén további 40 olyan kút nyílik, ahol az autósok bioetanol üzemanyagot tankolhatnak majd. Fodor Gábor kezdeményezni fogja, hogy a kormányzati közbeszerzéseknél az alacsony CO2 kibocsátású ill. bioüzemanyagot használó, vagy hibrid típusok kiválasztása kerüljön előtérbe. Ezzel hazánk is figyelembe veszi a CO2-kibocsátásra, a bioüzemanyagok illetve a megújuló erőforrások használatára vonatkozó európai uniós célokat. További szándék a bioetanol és a biodízel alapú üzemanyagok használatának ösztönzése a nagyobb városok tömegközlekedési vállalatainál – olvasható a KvVM közleményében.

2010-re az üzemanyagok 5, 75%-a környezetbarát lesz az EU-ban

Az EU direktívája szerint a megújuló energiaforrások kiaknázása hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható fejlődéshez. Az EU célja, hogy 2010-re a bioüzemanyagok felhasználási aránya elérje a 5, 75%-ot, ami a jelenlegi 0, 3%-os mérték jelentős növelését jelenti. További EU-s cél az új gépkocsik átlagos CO2-kibocsátásának 120- 130 g/km-re való leszorítására 2012-ig.

A nemzetközi kötelezettségek Magyarország számára a megújuló energiaforrások teljes energiafogyasztáson belüli arányának megduplázását, azaz 7, 2%-os arány elérését írják elő 2010-ig, A megújuló energiaforrásból termelt villamosenergia aránya az összes termelt villamosenergia-mennyiségen belül 3, 6% kell hogy legyen, ami jelentős bővülés a jelenlegi 0, 53%-os arányhoz képest. Az unióban jelenleg nyolc tagállamban 27 jelentősebb bioetanol-gyártó üzem működik.

Környezetbarát üzemanyagok és technológiák

Környezetbarát megoldásnak tekinthető a biomasszából készült folyékony üzemanyag (BTL), a bioetanol, illetve az ún. rugalmas üzemanyag-használat (az E85-ös üzemanyag) mellett a kétféle üzemanyag bármilyen keverékével is működő technológia lehetősége. Említeni kell még az autógázt (LPG), a földgázt (CNG), a gázból készült szintetikus (GTL) és a szén cseppfolyósításával készülő (CTL) üzemanyagokat. A különböző hibridek mellett középtávon akár a hidrogén is lehetséges üzemanyag.

A második félévben az E85-ös üzemanyag országosan mintegy 40 kútnál válik elérhetővé. Felfutóban van a biodízel üzemanyag hazai előállítása is, amely a mezőgazdasági termelésnek is távlatot jelenthet. Mindezen technológiák hozzájárulhatnak az alternatív üzemű autók magyarországi elterjedéséhez. A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) 2007-ben 9 Mrd Ft áll rendelkezésre a bioüzemanyagra történő átállás elősegítésére.

A bioetanol mint üzemanyag

A bioetanolt keményítő- és cukortartalmú növényi termékekből állítják elő. A bioetanol fő nyersanyagforrásai Európában a cukorrépa, a búza és a kukorica, Észak-Amerikában a kukorica és a búza, Dél-Amerikában pedig a cukornád. Az első bioetanol töltőállomás megnyitásával hazánkban is elérhetővé válik a környezetbarát üzemanyag, ami mezőgazdaságnak is kedvez, miközben csökken a káros anyag kibocsátás.

A bioetanol üzemanyagot jelenleg 85% bioetanol és 15% benzin keverékeként állítják elő, és E85 üzemanyag néven árusítják. A benzinnel ellentétben a tiszta etanol üzemanyag használata nem emeli a légkörben található szén-dioxid általános szintjét.

Svédország a példakép

Svédország élen jár a bioetanol mint környezetbarát megújuló üzemanyag növekvő arányú felhasználásának ösztönzésében. A svéd autósok 400 kútnál tankolhatják a benzinnél 25%-kal olcsóbb, 85% etanolt tartalmazó E85-ös üzemanyagot. A bioetanol azért is olcsóbb, mert nem tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adóját. A közúti közlekedés üzemanyagigényének 2, 5%-át teszi ki az etanol bázisú üzemanyag, ez a legmagasabb érték Európában, és 2008-ra a mai 10%-kal szemben az ország töltőállomásainak 25%-ánál lehet majd megújuló üzemanyagot vásárolni.

Brazília

Brazília a világ legnagyobb bioetanol-előállítója, programja 1975-ben indult, közvetlenül az első olajárrobbanás után. Már 1993-ban kötelező jelleggel bevezethették a 22 százalékos etanoltartalmú motorbenzint. 1995-ben a brazil járművek 45 százaléka, 4, 6 millió gépjármű közlekedett tiszta etanollal, a többi pedig alkohol és benzin 22:78 arányú keverékével.

A brazil állam vállalta, hogy a bioüzemanyag ára nem fogja meghaladni a benzin árának 65 százalékát, illetve támogatta bioetanolt előállító üzemek létrehozását, amelyek így azonos szabványok szerint épülhettek fel. Napjainkban, a Brazíliában értékesített gázolaj legalább 25% etanolt tartalmaz, és Brazíliában szinte minden gépjárművet 25%-ban alkohol hajt. A Brazíliában gyártott gépjárművek kb. 60%-a ún. „flexi”, azaz alkohol és gázolaj bármilyen arányú keverékével működik vagy akár 100% alkohollal.

Az olajválság után állami támogatások és adókedvezmények eredményeként a gazdák több cukornádat ültettek, a beruházók szeszfőzdéket létesítettek, hogy a cukrot etanollá alakítsák, az autógyártók pedig úgy tervezték az autókat, hogy 100%-ban alkohollal működjenek. Ez a politika rendkívül sikeresnek bizonyult. A program sikerét az erőteljes politika és a piaci erők jó párosításának tulajdonítják.

Megújuló energiafajták:

– Bioüzemanyagok (etanol) előállítása
a. Cukor alapú bioetanol gyártás (cukorrépa, cukornád)
b. Keményítő alapú bioetanol gyártás (kukorica, búza)
c. Cellulóz alapú bioetanol gyártás
– Geotermikus hő-és villamosenergia-termelés
– Biomassza és hulladék alapú hő- és villamosenergia termelés
a. Fás- és lágyszárú energetikai ültetvények létesítése
b. Fluid tüzelésű fűtőerőművek biomassza és kommunális hulladék égetésére (mezőgazdasági melléktermékek, energiafű, válogatott hulladékok stb.)
c. Pirolitikus bioolaj gyártómű növényi eredetű hulladék bázison (mezőgazdasági melléktermékek, energiafű, válogatott hulladékok stb.)
d. Pirolitikus elgázosító és hőhasznosítómű mezőgazdasági-, kommunális-, ipari- és veszélyes hulladék gázosítására (mezőgazdasági melléktermékek, energiafű, válogatott hulladékok, használt gumiabroncsok stb.)
e. Plazmagázosító és integrált gázturbinás kombinált ciklusú erőmű mezőgazdasági-, kommunális-, ipari- és veszélyes hulladék gázosítására (mezőgazdasági melléktermékek, energiafű, válogatott hulladékok, használt gumiabroncsok stb.)

Forrás: KvVM

Kapcsolódó cikkeink:

 • Bioüzemanyag szén-dioxidból és szén-monoxidból
 • Melyek a bioüzemanyag hátrányai?
 • Környezetvédők a bioüzemanyag ellen?

 • Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket