Vencel, Salamon2023. szeptember 28., csütörtök
Kultúra

Megnyílt a Titanic kiállítás

National Geographic Magyarország

A 18 országot bejárt világhírű kiállítás szeptember elsejétől látható a Millenáris Parkban. A látogató belépéskor egy Titanic „hajójegyet” kap, amelyen egy egykori utas neve és életéről rövid leírás olvasható. A kiállítás végén kiderül, hogy az utas a túlélők vagy az áldozatok között volt-e.

A látogatók mindhárom érzékszervére próbálnak hatni a kiállítás rendezői. A számos fotó, leírás és a tengerfenékre süllyedt hajóról felhozott tárgyak mellett hangeffektusok segítenek még átélhetőbbé tenni a történteket a látogatók számára. Mondhatjuk sikerrel, ugyanis a „hajó zúgásával” egybekötött hatásvadász zenétől a kiállítás végére, ha nem is érzékenyülünk el, de a fejünk garantáltan zúgni fog.

A harmadik érzékszerv a tapintás: a kronológiai sorrendbe rendezett kiállítás végén egy „jéghegyet” állítottak fel, amelyet bárki megérinthet. A rendezők ezzel szeretnék szemlélteni, hogy milyen hideg lehetett a víz a Titanic süllyedésekor. Na de ne siessünk ennyire előre…

A látogató belépéskor egy Titanic „hajójegyet” kap, amelyen egy egykori utas neve és az életéről szóló rövid leírás olvasható. A kiállítás végén az utaslistán megkeresheti „magát” a túlélők vagy az áldozatok között. E sorok íróinak szerencséje volt …

Több mint százezren voltak kíváncsiak a hajóóriásra

A hajó építésének bemutatásával, a korabeli fotók és idézetek segítségével egy kis ízelítőt kapunk a 20. század elejének légköréből: a technikai haladásba vetett mérhetetlen hitről, a hatalmas tőkét birtokló elit és az Új Világban való újrakezdésről álmodó szegény népréteg kettőséről.

1907-ben J. Bruce Ismay, a White Stare hajózási társaság igazgatója és Lord James Pirrie, a belfasti Harold & Wolff hajóépítő vállalat elnöke közösen határozták el, hogy megépítik a világ legnagyobb hajóit. A többes szám nem elírás, ugyanis a Titanicnak két testvérhajója is volt. Az azonos tervek alapján készült három hajó közül az első, az Olympic 1911-ben szállt vízre. A második változat a Titanic volt, melynek katasztrófája után sokat módosítottak az eredeti terven, így született meg a Britannic. Azért volt szükség a három hasonló hajóra, hogy gyakorlatilag hetente indíthassanak járatot Európa és Amerika között. Ritkább járatsűrűség esetén ugyanis az utasok a konkurens hajózási vállalatokat választottak volna.

A Titanicot 1911. májusában bocsátották vízre, a nagyközönség is ekkor láthatta először. Több mint százezren voltak kíváncsiak rá. A hajó teljes befejezéséhez viszont még további 10 hónapra volt szükség. Végül 1912. április 10-én hajózott ki Southampton kikötőjéből.

A sors iróniája, hogy az utasok között volt a Titanic felelős tervezőmérnöke, Thomas Andrews is, akit korának nagy műszaki szakemberként tart számon az utókor. A másik, hasonlóan egyszerre különös és szomorú történet a hajóskapitányé, Edward J. Smithé, aki a White hajótársaság rangidős kapitánya volt. Ezért jutott neki a megtiszteltetés, hogy a vállalat új hajóinak első útját „levezényelje”. Bár Smith 1911-ben vissza akart vonulni, a vállalat felkérésére mégis elvállalta a Titanic első útját, bár mint családjának megígérte, ez lett volna az utolsó …

Elképesztő luxus

Bár a Titanic arról volt híres, hogy a másod- és harmadosztályú utasok jóval kényelmesebb körülmények között utazhattak, mint más hajókon, a korabeli fotók és a rekonstruált hajóbelsők alapján szemmel látható a hatalmas különbség az első és a harmadosztály között. Míg a harmadosztályú kabinok két emeletes ággyal voltak berendezve, az első osztályon lévő lakosztályokhoz akár külön szalon, gardrób, valamint hideg-meleg vizes fürdőkáddal felszerelt fürdőszoba is tartozott. Ezen kívül az utasokat (plusz pénzért) uszoda, tornaterem és squashpálya várta, amit leginkább csak az első osztályon utazók engedhettek meg maguknak.

A Titanic nem csak személyszállító, hanem postai hajó is volt. Ezt a teljes neve is tükrözi: RMS (Royal Mail Steamer/Ship) Titanic, vagyis királyi postagőzös. Tehát a személyszállításon kívül a transzatlanti postaforgalom egy részét is le kellett bonyolítania. Az első és egyben utolsó útján a rakományban számos egzotikus termék mellett egy vadonatúj Renault is volt.

A Titanic utolsó éjszakájának történetét a túlélők vallomásaiból ismerhetjük meg. Kézitükörtől és zsebkéstől kezdve, táskán, bankjegyeken és szemüvegen át számos személyes tárgy, valamint a hajó felszerelését képező, például poggyászazonosító cédula, kajütablak és meglepő épségben megmaradt tányérok, edények és evőeszközök közelebb hozzák a látogatóhoz a történetet.

Magyar hajóorvos volt a Carpathia fedélzetén

A kiállítás magyar vonatkozású része a Titanic 705 túlélőjének megmentésére érkező Carpathia fedélzetén dolgozó magyar hajóorvosról, Lengyel Árpádról szól. A pilismaróti születésű orvos 1911-ben egy pályázat révén lett a Cunard hajóvállalat tulajdonában lévő – Fiume és New York között közlekedő – Carpathia hajóorvosa. A kiállításon rövid szemelvényt olvashatunk Lengyel Árpád visszaemlékezéseiből, valamint számos elismerő oklevelet, érdemrendet is láthatunk, amelyeket a doktor a túlélők megmentéséért végzett munkájáért kapott.

A Titanic roncsainak és az ott található leletek feltárására irányuló kutatások az RMS Titanic Inc, a Francia Oceanográfiai Intézet és a moszkvai székhelyű P.P. Sirsov Oceanográfiai Intézet közös erőfeszítései révén jöhettek létre. Az expedíciók 1987, 1993, 1994, 1996, 2000, és 2004 nyarán zajlottak a Titanic roncsainál, melyek az újfundlandi partvonaltól több mint 400 mérföldre délkeletre, 3800 méter mélyen találhatók.

A felszínre hozott tárgyak konzerválása nagy kihívást jelentett a kutatók számára. Első lépésben a só és a rozsda eltávolítása volt a feladat, és csak ezután következhetett a laboratóriumi konzerválás. Míg a kiemelt tárgyak ily módon megmenthetők az utókor számára, a hajó roncsai a szakértők szerint 40-90 éven belül szétporladnak a tengerfenéken a nagy nyomás és a lebontó mikroorganizmusok hatására.

További képek és információ a kiállítás honlapján >>

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket