Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Vége az állati cirkusznak!

National Geographic Magyarország

A legtöbb cirkusz műsorszámai közül nem hiányozhat a táncoló medve, az egy lábon álló elefánt vagy a karikán átugró tigris. Bár a látvány megszokott, kevesen gondolnak arra, hogy ezek az állatok milyen körülmények között élnek, és mennyit kell szenvedniük mire betanulják a műsorszámokat a mi szórakoztatásunkra (feltéve, hogy akad, aki ezen szórakozik).

Szeptember végén lép hatályba az a törvény, amely ezen az áldatlan állapoton kíván változtatni. Szeptember 28-tól ugyanis tilos főemlősöket (például medvét, elefántot, tigrist) felléptetni cirkuszi műsorokban, valamint tilos lesz a szeptember 28-a után befogott vadállatok (nem csak főemlősök) tartása is. További szigorítást jelent, hogy 2010 után egyetlen veszélyeztetett vadon élő állatfaj sem jelenhet meg a magyar porondokon.

Emellett a törvény szigorú előírásokkal szabályozza a cirkuszokban maradt állatok tartási körülményeit. „Amennyiben például hosszabb időre megáll valahol egy cirkuszi társulat, kifutót kell építeni az állatoknak, vagyis az eddig bevett szokással ellentétben nem hagyhatják az állatokat a szűk kocsikban” – mondta a National Geographic Onlinenak Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója.

Az állatszámokat is bemutató cirkuszoknak fél éven belül regisztráltatniuk kell magukat, ezután pedig három évük lesz arra, hogy az előírt lépéseket megtegyék. Mivel a megfelelő körülmények biztosítása igen költséges beruházást jelent, valószínűleg a jövőben legfeljebb egy-két nagy cirkusz tart majd állatot.

Mintegy hatvan vadállatról van szó

„A helyzetet nehezíti, hogy nincs pontos központi nyilvántartás arról, hány cirkuszi állat van ma Magyarországon, és ezek mely fajokhoz tartoznak” – tudta meg lapunk Hercsuth Évától, a Négy Mancs Alapítvány vezetőjétől. Becslések szerint a hazánkban működő 20 cirkuszi társulat összesen közel kétszáz állatot tart, melynek mintegy kétharmada háziállat (főleg kutya és ló). Emellett megtalálható zebra, bivaly, láma, majom, oroszlán, tigris, elefánt, leopárd, kígyó és kajmán.

Az állatvédő szervezetek már évek óta tiltakoznak a cirkuszi állattartás ellen. A Fauna Egyesület 2004 júliusában – lakossági bejelentést követően -Siófokon az Európa Nagycirkuszt látogatta meg, és rejtett kamerás felvételeket és fényképeket készítettek. Az egyesület honlapján olvasható beszámoló szerint a cirkuszban főként a tigrist, a barnamedvét, a leopárdot és a makákót tartották elfogadhatatlan körülmények között.

Az öreg, rozsdás, dróttal toldozott cirkuszi kocsikban elhelyezett állatoknak nem biztosítottak elegendő helyet. Ráadásul teljesen érthetetlen módon a majmot, a tigrist és a medvét a ketrecen belül is láncon tartották, ami tovább akadályozta őket a „szabad” mozgásban. A medvének és a tigrisnek kioperálták a karmait, illetve a tigrisnek a fogazata is hiányzott.

Mivel nem volt megfelelő számú kocsi, hogy az állatokat a takarítás idejére áthelyezzék, ezért saját ürülékükben és vizeletükben illetve ételmaradékokban feküdtek. Az állatok számára nem helyeztek ki megfelelő ivóvízet a nagy melegben, továbbá nem biztosítottak fajuknak megfelelő élelmet (a tigrisnek kutyakonzervet és száraz kenyeret adtak), és az élelmiszer hűtésére alkalmas berendezés sem volt. A cirkusznak nem volt állatorvosa, de még olyan orvossal sem tartottak kapcsolatot, akihez probléma esetén fordulhattak volna.

Mivel akkor a hatóság részéről nem történt hathatós fellépés, az állatvédő szervezetek kampányba kezdtek. „Mi nem vagyunk a cirkuszok ellen, és szerintünk az állatszámok kivonása egyáltalán nem jelenti a cirkusznak, mint művészi tevékenységnek a megszűnését. Egy felvilágosult, modern ember nem az állatok nyomorúságán szórakozik, hanem a kivételes emberi teljesítmények ragadják magukkal” – fogalmaz Pencz Levente a két szervezet által kiadott sajtóközleményben.

Európában is példaértékű ez a döntés

Remélhetőleg a mostani döntés más európai országokat is hasonló lépésre ösztönöz, mivel eddig csupán Ausztriában és Belgiumban tiltották be a vadállatok tartását és szerepeltetését a cirkuszokban. A folyamat felgyorsítása miatt a számos európai országban működő Négy Mancs Alapítvány (Vier Pfoten) 2008-tól több országban széleskörű kampányt indít.

Belgiumban 2004-ben, Ausztriában pedig 2005-ben tiltották be a cirkuszi vadállatszámokat. Ausztriában viszont az a visszás helyzet alakult ki, hogy mivel az érintett állatok nagy része a Benelux államokban és Olaszországban működő állatidomár-szervezetektől bérelt állat volt, a törvény hatályba lépésével az állatok visszakerültek eredeti tulajdonosaikhoz, onnan pedig tovább más országok cirkuszaiba. Vagyis az állatok helyzete nem oldódott meg, csak a probléma tevődött át más helyszínekre.

A külföldi hibákból tanulva nálunk tilos lesz a cirkuszból kikerülő állatok külföldi cirkuszba történő eladása, és külföldi cirkuszok sem léptethetnek fel a törvényben tiltott állatokat nálunk.

A Négy Mancs Alapítvány felajánlotta segítségét a cirkuszoknak az ottmaradt állatok helyzetének javításában, valamint a „feleslegessé” váló állatok elhelyezésében. Ez utóbbira állatkertekben, illetve menhelyeken kerülhet sor. „A hazai állatkertek korlátozott befogadóképessége miatt a külföldi lehetőségeket is felmérjük, ebben számíthatunk a külföldi társszervezetek segítségére. Viszont erre csak a regisztrációs időszak lezárulta után kerülhet sor, amikor már pontos adatokkal rendelkezünk az elhelyezésre váró állatokról” – tette hozzá az alapítvány vezetője.

„Hazánkban a cirkuszjogszabály elfogadása fontos mérföldkő az állatok védelmében, melyet reményeink szerint még nagyon sok követ majd, hiszen nemcsak a cirkuszokon belül, de egyéb állatvédelmi területen is számos állat vár még segítségre” – hangsúlyozta Hercsuth Éva.

Linkajánló:

 • Fauna Egyesület
 • Négy Mancs Alapítvány

  Kapcsolódó írásaink:

 • Máglyára kerülnek a bundák
 • Százak kínhalála egy új ajakrúzsért?
 • Szépség gyilkosság nélkül
 • Ne vedd, védd!

 • Hozzászólások

  Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

  Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

  A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

  Mamutcsontokat rejtett a borospince

  Mamutcsontokat rejtett a borospince

  A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

  Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

  Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

  A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

  Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

  Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

  A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

  Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

  Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

  A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket