Balázs, Oszkár, Celerina2023. február 03., péntek
Kultúra

Állatok Világnapja, avagy a bécsi szelet előélete

National Geographic Magyarország

Az állatvédelem kapcsán leginkább a cukimuki házi kedvencekről, és az ismeretterjesztő filmekből, könyvekből ismert aranyos állatokról esik szó. Könnyen megfeledkezünk azokról az állatokról, amelyek mindennapi eledelként tányérunkon végzik, vagyis arról, hogy ezek valójában két, esetleg négy lábon járó érző lények voltak, mielőtt az asztalnál „találkoztunk” volna velük.

A hazai és külföldi állatvédő és környezetvédő szervezetek egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a nagyüzemi állattartás állatvédelmi, környezetvédelmi és nem utolsó sorban humán egészségvédelmi problémáira, egyelőre sajnos nem sok visszhanggal.

Állatvédők korlátoznák az állatszállítást az EU-ban

Három vezető európai állatvédő szervezet (Eurogroup for Animals, Animal’s Angels és Compassion in World Farming – CIWF) a napokban tette nyilvánossá a saját kutatásaira, valamint hatósági jegyzőkönyvekre és jelentésekre támaszkodó „Tévutakon” című megdöbbentő felvételét, melyen – a jogszabályokkal ellenkező módon – sérült állatokat daruval emelnek, targoncával lökdösnek, illetve kimerült állatokat ütlegelnek.

Lesley Moffat, az Animal’s Angels felderítője szerint: „Különösen nyugtalanító az, hogy a beteg és sérült állatok egészségével és jóllétével egyedül a civil szervezetek törődnek, titokban filmfelvételeket készítenek, miközben a hatósági állatorvosok és a vágóhídon dolgozók becsukják a szemüket. Ez társítva az EU gyenge és gyakran nem hatékony szankcióival azt eredményezi, hogy a szállított állatok elképzelhetetlen mértékű kínzásnak és kegyetlenségnek vannak kitéve Európában.”

A felvételt megtekintheti itt >>

Az EU nem védi kellőképpen az élő állatokat szállítás közben sem állatvédelmi, sem állategészségügyi szempontból. Bár a frissen publikált Állategészségügyi Stratégia 2007-2013 kötelezettséget vállal az állatok egészségének védelmére az állatok jólétének biztosítása révén, mégis figyelmen kívül hagyja azokat a súlyos hiányosságokat, melyeket a tudomány tárt fel a szállítás valamint a rossz állatjólét és a betegségek kapcsolatáról. Ezért a három állatvédő arra szólítják fel az Európai Bizottságot és a tagországokat, hogy az EU-n belül korlátozzák az élőállat-szállítmányok számát és a szállítás idejét, valamint következetesen tartassák be a létező előírásokat – áll a szervezetek által kiadott sajtóközleményben.

Peter Stevenson, a CIWF politikai tanácsadója így fogalmaz: „Évente több mint 6 millió gazdasági állatot szállítanak élve hatalmas távolságokra szerte Európában. A kamionok zsúfolásig tömöttek, ezért az állatok gyakran szenvednek a hőségtől, a szomjúságtól és a kimerültségtől a hosszú út alatt. Több tagállamban hiányzik az, hogy érvényt szerezzenek azoknak az EU jogszabályoknak, melyek az élő állatok szállítás közbeni védelmét hivatottak ellátni. Ennek a kegyetlen kereskedelemnek véget kellene vetni, az állatokat a tenyésztési helyhez legközelebb eső vágóhídon kellene levágni, és a húst szállítani nagy távolságokra.”

Az állatvédők továbbá kritizálják a gyenge Állategészségügyi Stratégiát, mely az élőállat-szállítás területén nem fogalmaz meg világos célkitűzéseket annak ellenére, hogy a Bizottság szakértői jelentése az érintett területet kulcsfontosságúnak minősítette a betegségek terjedésének megelőzése szempontjából.

„A stratégia középpontjában ugyan a megelőzés áll, mégis igen kevés konkrétumot tartalmaz az állatok jóléte, valamint ennek eredményeként az egészségi állapotuk fejlesztésére vonatkozólag. Az élelmiszer-biztonság, valamint az állatok egészsége és védelme olyan területek, melyeken nincs helye politikai kompromisszumoknak” – mondta Sonja van Tichelen, a Eurogroup For Animals igazgatója. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a tagállamok a szállítmányozó cégek érdekeit előbbre helyezik a betegségek terjesztésének kockázatával szemben.”

Néhány adat a nagyüzemi állattartásról az Állatok Világnapjához kapcsolódva:

 • Az egy főre jutó évi átlagos húsfogyasztás a fejlődő országokban 30 kilogramm, a fejlett országokban 80 kilogramm körül van. Magyarországon ez az érték mintegy 70 kilogrammot jelent fejenként.

 • A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) adati szerint a világ baromfitermékeinek 74, sertéshús termékeinek 50, marhahús termelésének 43 százalékát nagyüzemi rendszerben állítják elő

 • Az iparszerű állattelepeken összezsúfolt állatok testi és viselkedésbeli problémákkal küzdenek.

 • A borjakat már két-három napos korukban elválasztják anyjuktól, majd kis, szűk ketrecbe zárják, ahol nem tudnak megfelelően mozogni, lefeküdni, illetve más állatokkal érintkezni. Mivel korán elszakadnak anyjuktól, nem szophatnak, ami neurotikus viselkedést vált ki az állatokból, ezért gyakran a rácsaikat szopják, vagy rágják.

 • Világszerte évente 44 milliárd húscsirkét vágnak le, melyek átlagos élettartama 6 hét. A húscsirkék többségét nagyüzemi állattartásban tartják, ahol akár 30 000 csirkét is összezárnak egyetlen csűrben, ott az állatok életüket ürülékükben állva töltik el.

 • A ketreces állattartásban „élő” állatokat olyan szűk ketrecekbe zárják, hogy azok a szárnyukat sem tudják kitárni. A drótháló tollaikat ledörzsöli, kiszaggatja, bőrüket kisebesíti, a lábukat megnyomorítja.

 • A CIWF adatai szerint a világon mintegy 5 milliárd tojótyúk van. A természetes nappali és éjszakai fényváltozásnál jóval gyorsabb ütemben váltakozó mesterséges fénnyel, természetellenesen magas fehérjetartalmú táplálékkal arra kényszerítik, hogy rövid életük szinte minden napján tojjanak. Ez nagy mennyiségű kalciumot von el a csontból, ami csontritkuláshoz, gyakori csonttöréshez vezet.

 • A Fauna Állatvédő Egyesület adatai szerint a hazai csirkehús-fogyasztásnak csak alig 2 százaléka származik alternatív, vagyis állatbarát tartásból.

  Kapcsolódó cikkeink:

 • Bepillantás a hús tömegtermelésének rejtelmeibe
 • Vége az állati cirkusznak!
 • Százak kínhalála egy új ajakrúzsért?

  Kapcsolódó linkek:

 • Fauna Egyesület
 • CIWF
 • Tudatos Vásárló Magazin: A hús

 • Kutyáikat is magukkal vitték útjaikra a vikingek

  Kutyáikat is magukkal vitték útjaikra a vikingek

  Egy új vizsgálat alapján a skandináv hajósok kutyákat, lovakat és más állatokat is magukkal hozhattak Angliába.

  Titkos mesterségek tudója

  Titkos mesterségek tudója

  A könyvnyomtatás feltalálója 1468. február 3-án vitte magával a sírba azt a tudást, amiről ma is csak találgatunk. A titkos mesterségek ura csupán néhány embert engedett be műhelyébe.

  Több ezer éves fogadóra bukkantak

  Több ezer éves fogadóra bukkantak

  A lelőhelyen tálak, ételmaradványok és egy hűtést szolgáló rendszer is előkerült.

  Folyamatosan épül a demokrácia háza

  Folyamatosan épül a demokrácia háza

  Strasbourg az Európai Unió szíve, itt található az Európai Parlament, ami minden idők legnagyobb üléstermével rendelkezik, az épület mégis befejezetlenül áll, legalábbis kívülről úgy tűnik. Kreatívan üzen nekünk az Unió.

  Gyönyörű ékszert talált egy fémdetektoros

  Gyönyörű ékszert talált egy fémdetektoros

  Az aranyból készült medál VIII. Henrikhez és első feleségéhez, Aragóniai Katalinhoz köthető.

  National Geographic 2023. januári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  12 990 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket