Andrea, Ilma, Apolló, Aladár2024. április 18., csütörtök
Kultúra

Köztünk élő templomosok II.: Valódi és képzelt lovagok

National Geographic Magyarország

Egy vatikáni levéltári anyagokat bemutató új könyv érdekes adalékokkal szolgál a templomosok elleni koncepciós per alaposabb megismeréséhez. Lehetetlen azonban teljes jóvátételt kapnia az elpusztított rendnek, hiszen nincs jogutódja, csak szellemi örököse a Militia Templi, azaz az 1979-ben újraalapított Templomos Lovagrend személyében – Magyarországon is.

„Érdekes kérdés és ma már megválaszolhatatlan, hogy valójában mennyire lehettek gazdagok templomos testvéreink a tizenharmadik-tizennegyedik század fordulóján” – mondja Pánczél János, a Templomos Lovagrend magyarországi praeceptoriája Budapesti és Budapest környéki kommendátora. „Sem a bevételek, sem a kiadások nem ismertek konkrétan, annyi azonban kiderült a per utáni jegyzőkönyvekből, hogy a lovagtestvérek kifejezetten szerényen éltek. De akármekkora bevételt becsülünk is, azzal kapcsolatban, hogy mennyi maradt meg végül, óvatosan kell bánni. Rendünk tagjai most is befizetik jövedelmük egy bizonyos részét a rendi kasszába. Ebből határon túli fiataloknak szervezünk honismereti tábort, valamint a tiszántúli commanda templárius alapítványa több száz családot segélyez és persze vannak komolyabb fenntartási költségeink is. Higgye el, fillérre elfogy a pénzünk.”

Egyenes út a máglyáig

A többi, szintén a Szentföldön alapított rend megtalálta helyét az új világban 1291 után. A johanniták még nagyobb súllyal vettek részt a betegápolásban (másik nevük is ispotályos volt), a német lovagrend pedig új, megtérítendő pogányokat keresett és talált a Baltikumban. A templomosok huszonharmadik, egyúttal utolsó nagymestere, Jaques de Molay azonban képtelen volt arra, hogy – divatos kifejezéssel élve – újradefiniálja a rend szerepét. Szemben a johannitákkal, akik Rodoszon támaszpontokat építettek maguknak, a templomosok hamar elhagyták Ciprust, ahová a szentföldi keresztény nemesség egy részével menekültek. Jaques de Molay bejárta Európát, adományokat gyűjtve a rend megerősítésére. Székhelyük egyre inkább Franciaország lett, amit nem nézett jó szemmel az uralkodó.

Valószínűleg balszerencséje volt a templomosoknak, hogy éppen IV. (Szép) Fülöp ült a trónon. A király központosító törekvései közismertek voltak (uralkodása alatt kezdődött a pápák avignoni fogsága is), így nem viselte el, hogy az erős, gazdag, jól szervezett rend éppen országában tett szert mind nagyobb spirituális és gazdasági hatalomra.

A templomosok azonban még mindig kaptak egy esélyt: Fülöp felvetette, hogy egyesíteni kellene a johannita és a templomos rendet (egyes történetírók szerint az volt a szándéka, hogy az egységes rendnek maga áll az élére). Molay azonban visszautasította a javaslatot. Hamarosan elhangoztak a templomosok elleni vádak az istentagadásról, a bálványimádásról, a mise megszentségtelenítéséről, a homoszexualitásról és 1307-ben szerte Európában letartóztatták a rend tagjait. Következett a jól ismert per, amelynek vége 1312-ben a templomos rend feloszlatása, vagyonuk, birtokaik elkobzása volt.

„Barbara Frale könyve az eddig megjelent hírek szerint azon a dokumentumon alapul, amelyre a vatikáni levéltárban bukkant. Eszerint V. Kelemen pápa már 1312-ben feloldozásban részesítette a rend vezetőit. Sok újat ez nem jelent, hiszen évszázadok óta köztudott, hogy testvéreink koncepciós per áldozatai lettek. Csupán arra bizonyíték, hogy hiába volt Fülöp bábja, Kelemenben mégis megszólalt a lelkiismeret” – mondja Pánczél János.

A pápa talán valóban „ki akart szállni” az őt uraló Fülöppel kötött szövetségből, ám a templomosok végzete beteljesedett. Voltak, akiket kivégeztek, másokat börtönbe zártak, a többieket szétkergették. Sokuk elpusztításához elegendőnek bizonyult a kihallgatás: a korabeli feljegyzések szerint Párizsban 138 lovagot fogtak el, és közülük harminchatan haltak bele a kínvallatásba. A rend vagyonát elkoboztatta a király, birtokaik jórészt a johannitákhoz kerültek (a francia példát pedig Európa-szerte követték). 1314-ben Párizsban máglyán égették el nagymesterüket, Jaques de Molay-t.

És ezzel a templomosok bevonultak az emberiség kollektív fantáziájába.

Képzeletbeli szerzetesek és lovagok

„Hamar obskurus érdeklődés vette körül a középkori templomos rendet, ami még napjainkban is sokat árt nekünk” – állítja a templomos kommendátor. „Sokan keresnek meg minket, hogy csatlakozni szeretnének, de jó részük valamilyen fantazmagóriát kerget. Az érdeklődők közül voltak, akik szabadkőművesnek vallották magukat és csodálkoztak, amikor kijelentettük, hogy nekünk semmi ilyesmihez nincs közünk. Hiszen mi egyházi lovagrend vagyunk, és az Egyház tiltja az ebben a szervezetben való részvételt.”

Kincset és titkot keresnek sokan a templomosok történetében, no és persze évszázadokon át tartó összeesküvést. A mendemondák szerint voltak a Frigyláda megtalálói és őrzői, és kapcsolatba hozták őket a Grállal is. Előbb a rózsakereszteseket, majd a szabadkőműveseket tartották a rend örökösének. Utóbbiak közül néhány csoport igyekezett felépíteni az egykori renddel megegyező szervezetet, a nagymesterből pedig legfelső fő lett, akit persze nem ismerhettek meg a feltétlen engedelmességet fogadó tagok. Évszázadokon át gyanítottak hol itt, hol ott elrejtett templomos kincset Franciaország területén. És nem csak ott. Mivel azokat a templomosokat, akik Angliába, vagy Portugáliába menekültek, nem érte el a boszorkány-, azaz templomosüldözés lángja, születtek mesék a Skót-felföldön és az Ibériai-félszigeten elrejtett kincsekről is.

A templomosok jelenléte a kollektív fantáziában sok okkal magyarázható. Magyarországon a rendnek a jelenlegi ismereteink szerint tizennégy rendháza volt, elsősorban a délvidéken, amelyen keresztülvágtak a zarándokok. A középkor végi forrásmunkákban gyakran felbukkan, hogy a néphit szerint ezt, vagy azt a várat, templomot templomosok építették hajdan. Az ilyen történetek alaposabb vizsgálat után mesének bizonyulnak. Megeshetett, hogy romos templomot látva a szó összecsengése miatt hajlamosak voltak templomos építőket gyanítani az emberek. Félrevezető volt a templomosok Európa-szerte közismert „vörös barát” neve is: ha bárhol ilyen színű ruhába öltözött egyházi személyt láttak (akár szeminaristákat is), felmerült a gyanú, hogy az illető templomos.

Templomosok ma: nincs titok!

„Pedig érdemes megemlékezni a középkori magyar templomosokról a történelmi tények ismeretében is” – véli Pánczél János. „Ahogy a Szentföldön, Magyarországon is önfeláldozásukról voltak híresek. A tatárok ellen vívott muhi csatában valamennyi magyar templomos lovag hősi halált halt. De nem csak harcoltak: némelyik rendházuk hiteles hely is volt, tehát segítették az államgépezet működését. Magyarországon nem is volt hasonló üldözésben részük, mint nyugatabbra: a birtokelkobzások után beolvadtak a johanniták közé.”

Az 1979-ben újraalapított rend nagymestere azóta is Marcello Alberto Cristofani della Magione gróf, székhelye Sienához közel található. Magiszteri delegátus, vagy praeceptoria az olasz központon kívül az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és persze Magyarországon van.

„130 körül van a szerzetes- és az engedelmességi lovagok száma összesen a világon” – mondja a magyar lovag. „Változás a régi rendhez képest, hogy már nők is lehetnek templomosok: kevesebbet vállalnak és kevesebb jogot is kapnak mint a lovagok, de helyük van közöttünk, ők a dámáink.”

Pánczél János reméli, hogy nem csak múltjuk, jövőjük is van a templomosoknak. Rendjük a jelenlegi jogi státusz szerint krisztushívők magántársulása, ha egyházi bullát is kapnának, remélik, hogy minden rosszhiszemű találgatás megszűnik. A tagok létszámának bővítése azonban nem cél. „Mi Krisztus követésére, a keresztényi hagyomány ápolására, a régi rítus terjesztésére és gyakorlására, hit- és ifjúságvédelemre, karitatív tevékenységre tettük fel a szolgálatunkat és ez teljes odaadást kíván” – mondja. „Nem hagyományőrzők vagyunk, karddal sem hadakozunk, korunk a hit megvédésére nem a fegyverek, hanem a meggyőzés, a párbeszéd erejét kívánja meg.”

Linkajánló:

A cikk első része: Köztünk elő templomosok I. >>

A templomos lovagrend honlapja >>

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket