3100 éve használják a kakaót

A csokoládét már legalább 3100 évvel ezelőtt - vagyis az eddig véltnél 500 évvel korábban - jóízűen fogyasztották Közép-Amerikában, de nem szilárd formában, hanem ünnepi italként, amely státusszimbólumnak számított.
Amerikai kutatók kakaómaradványokat azonosítottak azokban a mintegy 3100 éves kerámiaedényekben, amelyeket a Hondurasban lévő egyik kis faluban, Puerto Escondidóban találtak.
Ez azt jelenti, hogy a kakaó fogyasztása – főzet formájában – ötszáz évvel korábban létezett, mint eddig gondolták.
A kakaóitalt az azték és más népek vezetői fogyasztották ünnepi alkalmakkor – erre utal a kerámiaedények finom kivitelezése, kecsessége -, tehát az előkelőség jele volt, sőt fizetőeszköznek is használták – mutattak rá a kutatók az amerikai tudomány akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.
A legkorábbi kakaóitalokat feltehetően a kakaóbabokat körülvevő gyümölcshús felfőzésével – fermentálással – állították elő.
Amikor a spanyol konkvisztádorok megjelentek az azték birodalomban a XVI. században, az uralkodó palotájában láthatták, hogy kakaóitalt szolgálnak fel.
Európába a spanyolok hozták át a kakaót, majd többféle újítás történt a századok során, így például megszületett a szilárd, táblás csokoládé.