Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Kultúra

Összefogtak a hazai klímabarát települések

National Geographic Magyarország

Szombaton megalakult a magyarországi klímabarát települések szövetsége. A Klímabarát település program bár csak idén tavasszal indult, de már öten csatlakoztak hozzá. A résztvevők nem felülről várják a megoldást, hanem a maguk szintjén, a maguk eszközeivel próbálnak tenni a klímaváltozás ellen.

Mint arról a National Geographic Online korábban már beszámolt, idén márciusban indult el hazánkban – elsőként Tatabányán és Hosszúhetényben – a klímabarát település program az MTA Szociológiai Kutatóintézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhely koordinálásával.

Antal Z. László szociológus, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa, a program egyik koordinátora a hétvégi rendezvényen elmondta, immár bebizonyosodott, hogy a nemzetközi és az állami szervezetek nem képesek hatékony megoldást nyújtani a klímaváltozás kérdésére. Éppen ezért sürgető szükség van helyi szintű kezdeményezésekre.

Napjainkban a települések nagyon erősen függnek a körülöttük lévő ellátórendszerektől, ami egyrészt rendkívül kiszolgáltatottá és ezáltal sérülékennyé teszi őket, ugyanakkor mindez hatalmas energiaigénnyel párosul. A klímabarát település program célja, hogy az energiaszükséglet mérséklésével, illetve a helyben – alternatív módon – előállított energia arányának növelésével a települések minél jobban függetlenedjenek a külső ellátórendszerektől.

„Egy település sem fogja egyedül megváltani a világot, viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás hatása mindenkit érint, és mindenkinek fel kell készülnie rá, alkalmazkodnia kell. A megelőzés terén pedig mindenkinek lépnie kell a maga eszközeivel” – mondta Takács Sánta András ökológus, az MTA munkatársa, a program koordinátora. „Egy klímaprogram csak akkor lehet sikeres, ha a helyi önkormányzat mellett a lakosság és az állami intézmények is széles körben támogatják.”

A szakértő szerint a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a települési klímaprogramok elindítására leginkább annak járulékos előnyei motiválják a résztvevőket. Ide tartozik a városi levegőminőség javulása, – a csökkenő autóforgalom és a nagyobb zöld területek révén –, a település energiafüggőségének csökkenése, valamint a programban aktívan részt vevő helyi közösségek megerősödése.

Hazánkban elsőként Tatabánya és Hosszúhetény kapcsolódott be a programba, majd később csatlakozott Pomáz, valamint Pilis és Albertirsa.

A szövetség megalakulására azért volt szükség, mert ez biztosítja, hogy a résztvevők közvetlen kapcsolatban legyenek egymással, és megoszthassák egymással a tapasztalataikat. A szövetség egy internetes oldalt hoz majd létre, ahol nem csak a résztvevők, de a kívülálló érdeklődők is tájékozódhatnak a fejleményekről és a hasonló külföldi kezdeményezésekről is. Ezt a célt szolgálják a jövőben megjelenő kiadványaik is.

A gazdaság lokalizálása fontos feladat

Habár mindegyik település gazdasági, társadalmi és környezeti adottságait tekintve más-más helyzetben van, és így a lehetőségeik is igen eltérők, programjaik alappillérei mégis hasonlóak.

Mindenütt fontos szerepet szánnak a helyi közlekedési rendszer átalakításának: ez magában foglalja az autóhasználat mérséklését, a gyaloglás, a kerékpározás és a tömegközlekedés használatának ösztönzését.

A helyi energiarendszer átalakítása az a terület, ahol a legtöbb és legszembetűnőbb eredmények várhatók: az épülő vagy a már meglévő épületek jobb szigetelésével, valamint a hatékonyabb és szabályozható fűtési rendszerrel csökkenthető az energiaszükséglet. Az energiaellátásban a jövőben nagyobb szerepet szánnak a helyben előállított, megújuló energiának.

A technológiák mellett a gazdaság – különösen a mezőgazdaság – lokalizálása is nagyban hozzájárulhat a termelésből és a szállításból fakadó szennyezőanyag-kibocsátás és az energiaszükséglet csökkentéséhez azáltal, hogy az elfogyasztott javak minél nagyobb hányadát helyben termelik meg.

Hosszúhetényben, Tatabányán és Pomázon, ahol a legkorábban megkezdődtek a programmal kapcsolatos előkészületek, várhatóan 2008 januárjától konkrét gyakorlati lépésekre is sor kerül.

A helyi piactól a kerékpárútig

Hosszúhetényben a helyi gazdaság erősítésére jövő tavasztól újraindítják az egykor rendszeresen működő piacot. Ez lehetőséget nyújtana a helyi termelőknek, kézműveseknek a termékeik értékesítésére, valamint a vásárlóknak a helyi termék vásárlására.

2008-tól az önkormányzat energiahatékonysági és energiatakarékossági tanácsadással segíti az építkezőket.

A mintegy 3400 fős településen az egyik legnagyobb gondot az átmenő autóforgalom valamint a helyiek nagyarányú autóhasználata jelenti. Ennek következménye, hogy a nagy forgalmú főút szinte ellehetetleníti a gyalogos- és a kerékpáros közlekedést, az iskolák és a legtöbb hivatalos intézmény nem érhető el kerékpárúton. A klímaprogram keretében cél a kerékpárutak bővítése és átalakítása olyan módon, hogy ne csak a kerékpáros turizmust, hanem a helyi lakosság igényeit is szolgálja. A hosszú távú tervek között szerepel egy elkerülő út építése, ezzel a gyalogosok „visszafoglalhatnák” a település fő utcáját.

A tömegközlekedésre való ösztönzés egyik lépéseként már készültek tervek a buszmegállók áthelyezésére, újak kialakítására, hogy egyenletesebben lefedjék a települést. A beruházások megvalósulása a rendelkezésre álló pályázati lehetőségektől függ.

Nem a spanyolviaszt találták fel

„Nem ezek lesznek az első lépések, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a klímavédelemhez. Eddig is voltak ilyen jellegű intézkedéseink csak nem tudatosítottuk magunkban, nem neveztük néven ezeket, és nem voltak összehangolva a beruházások” – mondta a National Geographic Onlinenak Faragóné Cseke Blanka, Hosszúhetény polgármestere.

Hasonlóan vélekedett Bencsik János tatabányai polgármester is. Lapunknak elmondta, hogy tulajdonképpen minden településen vannak klímavédelemmel kapcsolatos beruházások, csak azok összehangolatlanságuk miatt nem túl hatékonyak. Példaként a közintézmények és panelházak energiakorszerűsítését említette. Mivel a nyílászárók cseréje és a szigetelés legtöbbször nem jár együtt – vagy csak megkésve – a fűtési rendszer korszerűsítésével, szabályozhatóvá tételével vagy az alternatív energiatermelő rendszerek beépítésével, ezért általában elmarad – vagy késik – a beruházás várt sikere, az energia-megtakarítás. Ráadásul egy-egy épület több ütemben végzett korszerűsítése a költségeket is növeli.

Jövőre Tatabányán folytatják az oktatási intézmények világításának korszerűsítését. Idén az óvodákban és az általános iskolákban energiatakarékos lámpákat szereltek fel, ennek köszönhetően mintegy felére csökkent az intézmények energiaköltsége. Ebből fedezni tudják a világítótestek bérleti díját, így a korszerűsítés nem járt többletkiadással az önkormányzat számára. A villamos energia árának emelkedésével pedig várhatóan megtakarításuk is lesz.

A klímastratégia fontos eleme, hogy a külön erre a célra létrehozott klímaalapból fedezik a kiadásokat, de a megtakarításból származó bevétel is ebbe az alapba kerül, és a további fejlesztésekre fordítják.

Tatabányán a tervek szerint jövőre megépül a kerékpárút hálózat gerince. Jelenleg ugyanis vannak kerékpárutak a városban, de mivel ezek nem alkotnak összefüggő rendszert, nem ösztönzik a lakosságot a kerékpáros közlekedésre.

Egy nagyvárosban lakók sokkal jobban szembesülnek a nyári hőség okozta nehézségekkel, ezért a parkok fenntartása, bővítése kiemelt feladat a város számára.

„Általános tévhit, hogy a klímavédelmi beruházások, intézkedések többletköltséget jelentenek. Holott gyakran a megtakarítások mellett új munkahelyeket is teremtenek például az alternatív energiához kapcsolódó ipar révén” – magyarázza a polgármester, hogy miért látni kevés hatékony lépést a klímavédelem terén.

Kapcsolódó cikkeink:

 • Tatabánya: a legszennyezettebb városból zöld példakép?
 • Pomáz is klímabarát település
 • Sivatag születik a Kárpát-medencében?
 • A víz lesz a legnagyobb kincs a Kárpát-medencében?
 • A legátfogóbb jelentés a klímaváltozásról
 • Még tehetünk a globális klímaváltozás ellen!
 • Al Gore és az IPCC kapta a Nobel-békedíjat

 • 2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

  2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

  A lelet kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

  Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

  Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

  A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

  Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

  Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

  Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

  Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket