Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Kultúra

Hétezer-ötszáz éves „luxusházak” Vas megyében

National Geographic Magyarország

Ha komfortjukat tekintve nem is, méretük alapján egy mai komoly családi házzal vetekednek azok az újkőkori építmények, amelyeket a vas megyei Torony község határában tártak fel a régészek.

A megelőző feltárásra egy lakópark építése miatt volt szükség – mondta el a National Geographic Online-nak a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága Savaria Múzeumának régészeti osztályvezetője. Ugyanakkor már csak az elhelyezkedése miatt is rendkívül érdekes volt a terület – tette hozzá Ilon Gábor –, hiszen határos azzal a séi területtel, amely a hetvenes évek vége óta Európa-szerte híres, védett régészeti lelőhely. Vagyis ugyanazon régészeti lelőhelynek a mai Torony község határába eső részén volt lehetőségük kutatni. Ennek hozadéka az is, hogy kiderült: az utóbbi két évtizedben a séi lelőhely egy része örökre elpusztult a tudomány számára – a település terjeszkedése, a beépítések miatt.

Agyagszobrok, idolok

Sé Malomi dűlő nevű határrészén találták meg harminc esztendővel ezelőtt a Lengyel-kultúra egyik legjelentősebb magyarországi lelőhelyét. A kései neolitikum időszakában, mintegy hat és fél, hétezer évvel ezelőtt létező népcsoport a Tolna megyei Lengyel községről kapta a nevét, jellegzetes tárgyaikra pedig rábukkantak később a mai Szlovénia, Szlovákia, Morva- és Csehország, Dél-Lengyelország valamint Ausztria keleti területén is. „Rendkívül virágzó kultúra lehetett, amelynek spirituális életéről csak agyagemlékeik tanúskodnak, alkalmazott rítusaikról források híján pedig csak találgathatunk” – mondja Ilon Gábor.

A kérdéses emlékek agyagszobrocskák. A Malomi dűlőben összesen 124 töredéket sikerült találni. Az idolok többsége nőt formáz, a legszebb, séi Vénusznak elnevezett szobor azóta is a szombathelyi Savaria Múzeum egyik legbecsesebb újkőkori emléke.

 Ilon Gábor feltárásvezető

Ilon Gábor feltárásvezető

„Nem tudjuk, miben hittek, milyen rítusokat végeztek az idolokkal, az azonban az idei ásatásnak hála bizonyítható, hogy nem a semmiből támad a Lengyel-kultúra szobrászati kedve” – teszi hozzá az ásatásvezető régész. Alig száz méterre végezték az idei évi feltárást a korábbitól (ez már Torony határa), ahol a séitől félezer évvel korábbi kultúra (hivatalos elnevezése: Dunántúli Vonaldíszes Kerámia, ami a közép-európai Vonaldíszes kultúrkomplexum része) nyomaira is rábukkantak. A feltárás egészen november közepéig folyt. A leletek egy részéből november 6-án nyílt kiállítás a Zala megyei Egervár késő reneszánsz kastélyéban. Itt a nyugat-magyarországi régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) 154 emberábrázolását – ezeknek háromnegyede ez ideig a régész szakma előtt is ismeretlen volt –mutatták be az újkőkor és a rézkor időszakából. A tárgyakkal jövőre Kőszegen, Keszthelyen, majd Nagycenken találkozhatnak az érdeklődő múzeumlátogatók.

A toronyi ásatáson feltárt emlékek közül a legimpozánsabbak a házmaradványok voltak: a legnagyobb csaknem negyven méter hosszú, hét és fél méter széles, legmagasabb pontján nyolc méter magas lehetett. „Mindezt a kor rendelkezésre álló eszközeivel építették” – mondja Ilon Gábor. „Nagyon nagy munka lehetett az akár ötven centiméteres átmérőjű fákat kőbaltákkal kivágni, majd méretre faragni és csörlő, valamint daru alkalmazása nélkül a rönköket felállítani.”

Kétszáz négyzetméter, komfort nélkül

Kr. e. 5500 körül Torony határában tehát a Vonaldíszes kultúra képviselői éltek. A társadalmuk felépítéséről nem sokat tudunk, azonban a 140-200 négyzetméteres hasznos alapterületű házak mérete miatt valószínű, hogy egy-egy épületben több kiscsalád lakott. A fennmaradt, meg nem bolygatott földrétegeknek és a feltárt, égett agyagtöredékeknek köszönhetően azt is megállapították, hogy nem egyszerű faépületek voltak: a vesszővel befont favázra ugyanis a hőszigetelés érdekében 50-60 cm vastag agyagot tapasztottak. Ezt nevezzük paticsfalnak.

Első pillanatban meglepő lehet, hogy a korszakból a területen nem maradt fenn temetkezés – elvégre szinte sztereotípia a sírokat feltáró régész képe. „A Vonaldíszes, majd később a Lengyel kultúra időszaka (utóbbi esetében ez csak Vas megyére igaz) is ebből a szempontból általában szegényesnek mondható. Kivételes nagyságú és jelentőségű ezért az M6 autópálya nyomvonalán, Bátaszék határában most is folyamatban lévő, csaknem kétezer síros temető kutatása. Valószínű, hogy a holttestek elhelyezésének inkább más formáit választották sajnos ismeretlen hitviláguk miatt: így hamvaszthattak, vagy egyszerűen kihelyezték a halottakat a természetbe, ahogy azt néhány mai vagy nem túl régi keleti, afrikai vagy amerikai kultúránál is láthatjuk” – ad magyarázatot a régész.

A Torony mellett feltárt leletek közt van olyan, amely ha nem is előzménye az alig száz méterre feltárt séi agyagszobroknak, de arról tanúskodik, hogy a kőkori szertartások és akár a két kultúra világképe is nagyon hasonlíthattak egymásra. „Egy kentaur-figura töredéke került elő Torony határában” – mondja Ilon Gábor. „Bár csupán a középső része van meg, így nem ismerjük a fejét és azt sem tudjuk, hogy milyen állatot formáz az alsó fele, fontos adalék ahhoz, hogy legalább sejtéseink legyenek a korszak spirituális életéről. Ehhez, ahogy a lelet is bizonyítja, hozzátartozhatott a természetközeliség, netán az azzal való azonosulás is. Körülbelül ötszáz évvel korábban mintázták, mint a séi Vénuszt, ám arról tanúskodik, hogy a két különböző kultúra hasonlóképpen gondolkodhatott.”

Róma és a középkor is nyomot hagyott

Az ásatást néhány hete fejezték be a Vas megyei település határában. Az újkőkor középső szakaszán (Vonaldíszes kerámia kultúrája) kívül előkerültek a késő neolit (Lengyel kultúra), a középső (Tűzdelt barázdás kerámia), majd késő rézkor (Baden kultúra), a koravaskor (Hallstatt kultúra), majd a késő vaskor (kelta) időszak emlékei is.

A keltákat követően a római hódítók telepedtek meg a területen. A séi területen álló gazdaság (villa) külső gazdasági objektumai (szemétgödrök) is napvilágra kerültek. A római kori birtok mellett elvezető 6 méter széles földutat – amely Pannonia első coloniájából, Savariából indult – is sikerült nagyjából 150 méter hosszúságban megismerni. Végül az Árpád-korban, a 12-13. században falu állt a domboldalon.

A következő hónapokban és években a leletek feldolgozása: mosás, restaurálás, fotózás, rajzolás, leltározás következik, ám ahhoz, hogy igazán megértsük például az újkőkori emberek életét és gondolkodását, még nagyon sok mozaik-kockát kell összegyűjteni, majd abból egy a teljességre törekvő képet összeállítani, ami nem csak a hazai, de az európai archeológiának közös feladata.

Fotó: Beregi-Nagy Edit (2, 3, 5), Savaria Múzeum (1, 3)

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket