Kevés a környezet- és állatbarát módon előállított csokimikulás

Harminchét csokoládé Mikulásból csupán hárommal „bántak tisztességesen", és állították elő környezet-, illetve állatbarát módon - erre a következtetésre jutott a Greenpeace.
A környezetvédelmi szervezet által elvégzett vizsgálatok során minősítették a felhasznált alapanyagot, a szállítást, a csomagolást, az alkalmazott géntechnikát, az állatok tartását és a szociális vonatkozásokat. A vizsgálat során leginkább a nagy cégek termékei kaptak nagyon rossz minősítéseket.
Pozitív értékelést csupán három csokoládé Mikulás kapott, kettő a Zotter, egy pedig az EZA cég terméke. A Milka, a Lindt, a Hauswirth, a Ferrero, a Hofbauer, a Nestle, a Riegelein, a Manner és a Heindl termékei többnyire ’kritikus’ vagy ’elégtelen’ minősítést kaptak.
A Greenpeace szerint ennek legfőbb oka, hogy a csokoládé előállításához felhasznált kakaót Nyugat-Afrikából importálják, ahol mintegy 300 000 gyermeket „rabszolgákéhoz hasonló munkakörülmények között” dolgoztatnak.
„A csokoládé előállításánál további probléma, hogy olyan tehenektől származó szárított tejport használnak, amely állatokat genetikailag módosított növényekkel tápláltak” – olvasható a Greenpeace hét végén kiadott közleményében.
Mivel pedig a megvizsgált csokoládé termékek háromnegyedét tömeges állattartásból származó hagyományos tej felhasználásával állították elő, ezért azok az állatvédelmi kategóriában csak „elégtelen” minősítést kaphattak – áll a Greenpeace közleményében.
Kapcsolódó cikkünk:































































































































































































