Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Kultúra

Óbuda kincses szigete: a gőzösöktől a magyar Monte Carlóig

National Geographic Magyarország

Úgy tűnik, az Óbudai-sziget iránti érdeklődés időről-időre fellángol a történelem során. Hadrianus helytartói palotája, majd Széchenyi hajógyára után immár a harmadik mega-beruházást, Közép-Európa jelentős turisztikai- és szórakoztató központját tervezik a területen. Cikkünk második részében napjainkig idézzük fel a sziget történetét, s kiderül az is, mi várható a közeljövőben.

Cikkünk első része: Óbuda kincses szigete: a helytartói palotától az Árpád gőzösig >>

Az Első Dunagőzhajózási Társaság prosperáló cégnek bizonyult. Különösen a 19. század ötvenes-hatvanas éveiben lendültek fel az eladások. Húsz esztendő alatt százhatvan gőzhajót és hatszáz uszályt készítettek a mind bővülő gyárban. Ráadásul nem csak a Dunán jártak már a cég hajói: a magyarországi folyók után nyugat-európai folyókra és csatornákra is eljutottak. A Társaság belekóstolt a tengeri fuvarozásba is.

A századforduló táján a gyár újabb fénykora következett: Európa-szerte mind híresebbek lettek személy- és teherszállító hajói. Az Első-, majd még inkább a Második Világháború azonban ugyancsak megroppantotta a hajógyártó vállalkozást – a gyár már 1938-ban a Göring Werke tulajdonába került, hadiüzemmé alakították és főként tengeralattjárókat készítettek.

Nem hozott fellendülést az 1945 utáni időszak sem: mint egykori német vagyont, a Szovjet állam kapta meg azt, ami a gyárból megmaradt. Egészen 1953-ig kárpótlásként készültek a gyárban szovjet megrendelésre a hajók, s csak ekkor kapta vissza a Magyar Állam. 1962-ben átalakult a gyár, a neve Ganz-Danubius Óbudai Hajóépítő Rt. lett, a régi lendület azonban végérvényesen megtört. Szinte változatlan sémára készített tolóhajókat, egészen 1991-ig, amikor megszűnt a termelés.

Igaz, ekkor már sok-sok elképzelés volt arról, hogy mit kellene kezdeni a Hajógyári szigettel.

Játszani is engedd!

„Különböző tervek készültek már az 1980-as évek közepén is – akkor még állami megrendelésre –, amelyekből látszik, hogy már akkoriban turisztikai, szabadidős beruházásokat terveztek a Hajógyári sziget területére ” – mondta el a National Geographic Online-nak Várszegi Zsófia, az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. marketing igazgatója. A sziget éveken át az ingatlanfejlesztők álma volt, hiszen központi fekvése miatt fantasztikus lehetőségeket ígért. Sokáig tartott azonban, amíg az állami tulajdonú területnek új gazdát találtak.

A vagyonkezelői jogokat a rendszerváltás után több mint egy évtizeden át az állami tulajdonú Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. gyakorolta. Az első – felszámolási ügyekkel és elvetélt magánosítási tervekkel sújtott – években elsősorban hosszú távú bérleti szerződéseket kötöttek. Átalakult az Óbudai-sziget arculata is: a műemlékileg értéktelennek ítélt üzemcsarnokokat elbontották (összesen negyven épületet), a terület mindinkább polgári jelleget öltött. Megjelentek a büfék, a szabadidős sportok helyszínei, a megmaradt épületekbe vállalkozások költöztek, vagyis a nagyközönség számára mindinkább bejárható lett.

A következő lépésre, a privatizációra egy 2003-as kormánydöntés után került sor. A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft.-nek és ezzel a sziget déli, 32 hektáros részének egy nemzetközi befektetési konzorcium lett a tulajdonosa, akik a cégnek az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. nevet adták. A Hadrianus palota területére állami visszavásárlási opció szerepelt a szerződésben, ha a beruházó cég veszélyeztetné a leletegyüttest – a jogi lehetőség január 1-jén járt le.

„Tagadhatatlan, hogy komoly társadalmi vita kerekedett, amikor nyilvánosságra hoztuk elképzeléseinket a sziget déli részével kapcsolatban” – mondta Várszegi Zsófia. „Közép-Európa legnagyobb konferencia központja, az amerikai típusú, I. kategóriájú kaszinó és a hozzá kapcsolódó szállodák, szórakozóhelyek, kiállító csarnokok, üzletek hallatán sokakban születtek ellenérzések. A baj az, hogy Magyarországon a szerencsejáték fogalma sokakban összemosódik a bűnözéssel. Ha az európai klasszikusra, Monte Carlóra, a dél-afrikai Sun City-re vagy Amerikában Las Vegas csillogására gondolunk, nem az alvilág az első, ami eszünkbe jut, hanem a színpompás revük, sportrendezvények és világsztárok előadásainak sokasága.”

Az Álom Sziget Kft. beruházásai eredményeként a konferencia központon, kaszinón és színházon kívül összesen három és félezer szállodai szoba várná a kikapcsolódni – és játszani – vágyókat néhány év múlva a szigeten. Nem kellene azonban dúsgazdagnak lenni, hogy valaki eltöltsön itt egy hétvégét, hiszen épülnének három és négycsillagos hotelek is.

„Munkahelyeket teremtünk majd, több mint tízezret, rendezzük a Hajógyári sziget környezetében a közlekedést. A területet természetesen nem zárjuk le, hiszen a vállalkozások látogatók nélkül nem lehetnek nyereségesek. Mit is érne egy turisztikai központ turisták nélkül? Parkok, kerékpárutak, vízisport-bázis is szerepel a terveink között. Mindez azonban a védett fák megőrzése mellett, ipari helyett végre valódi zöld környezetben. Aki tehát nem akar, vagy tud eltölteni a szigeten egy éjszakát, sétálhat, beülhet egy kávézóba, megnézhet egy kiállítást, egy színházi előadást. Nyitott, élő – és élhető – szigetet szeretnénk, amivel csak nyerhet a kerület, a főváros és Magyarország is” – tette hozzá Várszegi Zsófia.

Hadrianus palotája: vigyázat, mélyvíz!

Építészetileg mindenesetre meglehetősen kötött a szigeti beruházók keze. A jövendő épületek magassága adott (nem haladhatja meg a legmagasabb fákét, vagyis a négy emeletet) és korlátozott a felszínen beépíthető terület is. Ezért a kaszinó és a konferenciaközpont a felszín alá épülnek a garázskomplexummal együtt. Ez azonban sok építész szerint kockázatos vállalkozás, hiszen kérdéses, milyen technológiákkal lehet a talajvizet kordában tartani. A terület ráadásul árvízveszélyes, ami szintén nem kedvez az ilyen jellegű építészeti megoldásoknak. Szintén a talajvízszint gátolhatja majd a Hadrianus palota teljes feltárását és bemutatását, mivel egyes falai nyolc méteres mélységben húzódnak.

„A jelenlegi helyzetben nincsenek veszélyben az Óbudai sziget műemlékei és védett régészeti objektumai” – mondta portálunknak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás emlékeztetett arra, hogy két ütemben, összesen tizennégy épületet nyilvánított védettnek a szakminiszter. Ezek természetesen a 19. században, a hajógyár fénykorában épültek, ám így is jól reprezentálják a terület értékeit. A Hadrianus palotára pedig nyilván érvényes az a nagy régész igazság, hogy a leletek addig biztonságban vannak, amíg föld borítja őket.

„Természetesen rendkívül fontos, hogy feltárjuk és bemutassuk a palota együttest és ezt az Álom Sziget Kft. finanszírozná is az előzetes megbeszélések szerint, azonban ennek technikai részletei még nem tisztázottak. Egy biztos: csak a megfelelő előkészítés és ismeretek birtokában szabad egy ilyen vállalkozásba belefogni. Nehéz előre véleményt mondani a bemutatás lehetséges módjáról is. Egy biztos: hiába nem áll már a falak jó része, valahogy érzékeltetni kellene a palota méretét” – tette hozzá Mezős Tamás.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke egyébként úgy véli, hogy nem kell a műemlékeket sem általában, sem a konkrét esetben a magánbefektetőktől félteni. Mint elmondta, számos jó példa bizonyítja, hogy a magántőke igenis felismeri a kulturális értéket és annak megőrzését, bemutatását képes üzleti terveibe illeszteni. „Az a fontos, hogy a befektető tudja, mire számítson” – véli Mezős Tamás. „Ha a beruházás elején tisztázzuk, hogy milyen emlékek megőrzését és bemutatását várjuk el, nem éri meglepetés. A Hivatal nyitott arra is, hogy akár lépésről lépésre konzultáljon a tervezés során a befektetővel, ami garancia arra, hogy az engedélyezési eljárás gond nélkül zajlik le.”

Ha hatóság nem is, a föld mélye még okoz majd meglepetéseket a Hajógyári szigeten. A 2007-es szondázó ásatások során a már ismert palotán kívül nem akadtak nagyobb épület maradványára, arról pedig csak később döntenek, hogy ebben az évben milyen régészeti módszerrel és alapossággal vizsgálják tovább a szigetet. Kapkodásra nincs ok, hiszen az építkezések várhatóan 2009-2010-ben kezdődnek csak el. Addig is a beruházók gyűjtik a hajógyártáshoz kötődő tárgyi emlékeket az Álom Sziget Kft. irodájában és tartják a kapcsolatot azokkal, akik az itteni üzemekben dolgoztak. A relikviák és az emlékek lesznek az alapjai annak a múzeumnak, amely a hajógyártást és ezzel együtt a sziget egyik legragyogóbb korszakát mutatja majd be.

Fotó: Kovács Olivér (1, 2), Látványterv: Álom Sziget Kft. (3, 4)

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket