Fotó a szivárvány színeiben pompázó karfiolokról

Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég - a Rainbow Cauliflower rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak.
Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él.
Ízre a szivárványos karfiol semmiben sem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak. A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik. A lila színt anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás kutatóinak is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld és lila karfiolt is nemesítettek, és a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.
Egyébként a nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték. A ma természetesnek számító narancssárga változatát holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.
Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa és az ugyancsak lila burgonya a sárga paradicsom társaságában.