Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Kultúra

Az emberről mesél a tojás mítosza…

National Geographic Magyarország

A régmúlt korok embere saját tapasztalatait használva keresett „emberi” magyarázatot a természeti, természet feletti jelenségekre. Így születtek többek között a mítoszok, amelyek a világmindenséget Őstojásból, vagy Világtojásból származtatják.

A tojás az élet forrása. Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy értsük, miért éppen ez az élet, a születés szimbóluma: a héját áttörő, a szemlélődő szeme láttára előbújó madárfióka, kis csibe mindenhol ugyanazokat a gondolatokat ébresztette. Több, egymástól független kultúra találta meg a tojásban az élet, az újjászületés, a természet tavaszi megújulásának szimbólumát.

A régmúlt korok embere saját tapasztalatait használva keresett „emberi” magyarázatot a természeti, természet feletti jelenségekre. Így keletkezhettek a világmindenség eredetét leíró úgynevezett teremtés mítoszok. Ezek a világmindenség keletkezését többnyire az Őstojásból, vagy Világtojásból származtatják. A nálunk legismertebb, a hozzánk leginkább közel álló finn-ugor teremtés mítosz a Kalevala (Rácz István fordításában).

„Tojáshéj alsó feléből idelent az anyaföld lett,
tojáshéj felső feléből magos mennybolt lett odafent,
sárgájából a tojásnak sziporkázó nap született,
fehérjéből a tojásnak halvány hold keletkezett,
tojás tarka foltjaiból csupa csillag lett az égen,
tojás fekete foltjából felleg lett a levegőn.”

A kínai mitológiában is felbukkan a tojás: sárgája a napot, fehérje az égboltot szimbolizálja. Az antik mítoszok, a görög és a római mondák a szerelem jelképeként használják a tojást, belőle származtatják a szerelem isteneit.

Már a kereszténység előtt díszítették a tojást

A kultúrák keletkezésének hajnalán a tojás mágikus erővel felruházott kultikus tárggyá vált. Valószínű, hogy rontásűző, szerencsét hozó, termékenységet fokozó, és egyéb hasznos tulajdonságai hatásának erősítése érdekében színezték, díszítették is. Kultúrtörténeti tény a tojásdíszítés ősi eredete. Ezek a szokások generációkról generációkra hagyományozódtak az utódokra, szinte napjainkig.

Az európai kultúra húsvéti, „hímes” tojása is a kereszténység előtti időkben gyökeredzik, a pogányság idején a tavaszvárás, a természet megújulásának ünnepét díszítette. Igaz, a keresztény egyház viszonylag korán, már a 4. században, nem sokkal a Húsvét mindenkori időpontját meghatározó zsinati döntés után az ünnepi jelképek részévé nyilvánította. Ekkorról van ugyanis az első forrásunk a tojás megáldásáról. A tojásdíszítés hagyománya ennél egyszerre régebbi és újabb: Európában már a kereszténység felvétele előtt díszítettek (festettek és karcoltak) tojásokat, ám a Húsvét és a tojásdíszítés összekapcsolása valószínűleg csupán a középkorban történt meg.

Tojás a sírokban és a múzeumi vitrinekben

A húsvéti tojás szépsége, az általa tetten érhető népi hagyományok már több évszázada felkeltették a népi életmód feltárásával, leírásával foglalkozó kutatók érdeklődését. Az életmódváltozást, a szokások átalakítását felgyorsító iparosodás hatására gyorsult a kutatás, a leletmentés üteme is, mely napjainkban is tart. „A tárgyi emlékek akkor válnak igazán hagyomány-megtartó erővé, ha azok a nagyközönség számára láthatóvá, megismerhetővé, elérhetővé válnak” – nyilatkozta a National Geographic Online-nak Dr. Nienhaus Rózsa, a 2000 virágvasárnapján megnyílt Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény, azaz a Míves Tojás Múzeum alapító tulajdonosa. Ez az intézmény az ország első, csak díszített tojásokat bemutató állandó kiállítása.

„Bár a tojás a két csúcsánál nyomva összeroppanthatatlan, mégis sérülékeny tárgy” – magyarázza Nienhaus Rózsa. „Így hagyományőrző, muzeális értéke nemcsak a díszítést hordozó anyag, a tojáshéj és a színezékek korának van, hanem a nép emlékezetében tovább élő hagyományos mintázatoknak és színkompozícióknak is. Móra Ferenc ásatásai nyomán hazánkban is előkerültek avarkori sírokból díszített tojás töredékek. Mintázatuk karcolással készült. Az ilyen leletek, a kutatók, gyűjtők által lejegyzett minták forrás értékűek. A múzeum is bemutat egy száz évesnél régebbi, Felső Torontál megyéből származó erdélyi mintás tojást”- mondta a tojásgyűjtő.

A hímes tojás rajzmintái, színei képet adnak a származási helyén élők kultúrális helyzetéről, a népi ízlés, művészi érzék milyenségéről. Ez azt is jelenti, hogy a népművészet hagyományai korról-korra alakulnak, módosulnak is.

Készítőiről mesél a minta

Európában nyugatról keletre haladva változó, egyszersmind gazdagabb motívumkinccsel találkozunk. A németországi Hessen környékén például a minták mellett hosszú rigmusokat, jókívánságokat festenek fel a tojásokra míves gót betűkkel. A magyar minták gazdagsága nemcsak a túldíszítettségben mutatkozik meg, hanem többnyire azok közérthető szimbolikus jelentéstartalmában. Az ásó, kasza, gereblye az anyaföld szeretetét, a termésvárást jelzi, a rügyes, leveles hajladozó ágak, virágok a tavaszt köszöntik, a különféle forgós mintázatok a napfény, a hosszabbodó nappalok iránti öröm kifejezői, és így folytathatnánk tovább.

„Előfordul szomszédos kistérségekben is egymástól jelentősen eltérő díszítési szokás. Zengővárkonyban például az egyszínű piros tojás díszítése, írása a megszokott, míg a más népművészeti ágakban rokon szomszédos Sárközben a több színű – akár öt különböző színű tojást festik” – magyarázta Nienhaus Rózsa.

A tojásdíszítés reneszánsza

Az utóbbi években a tojásdíszítés reneszanszának vagyunk tanúi. Egyre többen, és már nemcsak húsvét táján foglakoznak tojásdíszítéssel. Közben tértől, időtől függetlenül, szabadon kezelik az egyes hagyományos mintákat, szimbolikus jelentés tartalom nélküli kompozíciókba építve. Ezért a hagyományok megőrzésében egyre nagyobb szerepe van a Múzeumnak, a díszített tojások más bemutató helyeinek, az időszakos kamara kiállításoknak.

A múzeum nemcsak bemutatja a díszített tojásokat, hanem rendezvényei révén megismerteti az érdeklődőkkel a tojásdíszítés mesterségét és művészetét is. Virágvasárnapon országos ifjúsági tojásfestő verseny, a nagyhéten és más ünnepi alkalmakkor tojásfestő foglalkozások és bemutatók segítik a tojásdíszítő népművészet fennmaradását. A múzeum működésével – látogatói internetes szavazatai alapján az országos jelentőségű múzeumok csoportjában – elnyerte a Vendégbarát Múzeum 2007 első díjat.

Tojás, nem csak Húsvétra

Ahogy a tojásdíszítő tevékenység elszakad húsvéti szerepétől, a húsvét időszakától, úgy távolodik az ősi, népi hagyományoktól.

Magyarországon kedvelt a tojáspatkolás, vagyis a „vasalt” tojások készítése. Kezdetben kizárólag kovácsmesterek díszítettek így tojásokat, hogy megmutassák, nem csak a több mázsás lóval bírnak el patkolás közben, képesek ékesíteni a tojáshéjat is, anélkül, hogy összeroppantanák. A patkolás mestersége pedig versenyt szült: az a legügyesebb, aki a legtöbb patkót képes elhelyezni a tojásra. A tojáspatkolási Guiness-rekordot Koszpek József tartja, aki tyúktojásra 146, strucctojásra pedig 1119 patkót erősített fel.

S ha már strucctojás: a mérete miatt mind divatosabbá válik a strucctojások díszítése – igaz, nem a Húsvét kedvéért. Kiss P. Katalin egy Budapest melletti településen éppen egy világviszonylatban is drágának ígérkező tojáson dolgozik, hiszen a héj felületén összesen negyven drágakövet helyez el.

„A különlegesen kezelt tojáshéjak a fényáteresztő képességük miatt tökéletesek lámpabúrának” – mondta el portálunknak az iparművész. Természetesen a strucctojások kezeletlen állapotban kevésbé szemet gyönyörködtetőek, így csak a felületkezelési eljárás kidolgozásán öt évig dolgozott Kiss P. Katalin. A kidolgozott módszer lényege titkos, a műhelybe nem léphet be idegen, csupán a kész alkotásokat lehet megnézni.

„A tojáshéj mint felület nagy alkotói szabadságot ad” – tette hozzá az iparművész, aki nagyon vigyáz arra, hogy az általa készített lámpák egyediek maradjanak, ezért formatervezők, grafikusok dolgoznak a csapatában, hogy sose díszítsenek egyformán két strucctojást.

A színek nevei

A színek nevei

Számos októl függ, hogy egy nyelv milyen színeknek ad neveket, egy új tényezőt tártak fel a névadásban.

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

Ókori lovassági felszerelésekre bukkantak egy szigeten

A tárgyakat egy amatőr fémkereső fedezte fel egy walesi szigeten.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket