Mária, Emőke2023. december 08., péntek
Kultúra

Kannibalizmust eredményezhet a szőrmegyártás

National Geographic Magyarország

Évi több millió, sokszor nyomorúságos körülmények között tartott állatot ölnek meg a bundájáért. A ketrecbe kényszerített vadállatok szó szerint megőrülnek, gyakori köztük az öncsonkítás és a kannibalizmus. A Kínából származó szőrme pedig lehet, hogy kuvaszból, bernáthegyiből készül.

Az idén 10. születésnapját ünneplő állatvédelmi törvény egyik gyenge pontja a prémjükért tartott állatokra vonatkozó paragrafusok hiánya. A nyércet, rókát, nutriát, csincsillát, és még számos fajt egyetlen törvény sem véd. „Az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül a prém termelése a hagyományosan e célból tartott állat esete” – fogalmaz a hatályos állatvédelmi törvény.

Miután a divat jó néhány prémes állatfajt a kihalás szélére sodort, a prémkereskedők arra „kényszerültek”, hogy nemesprémfarmokat hozzanak létre. Ezeken a telepeken 50 millió állatot ölnek meg évente. Megközelítőleg 8000 szőrmefarm található Európában, ahol évente több mint 27 millió hód és 3 millió róka veszti életét, hogy később bunda és más ruhakiegészítő készüljön a prémjéből. Egy bunda elkészítéséhez 150 csincsilla, 20 róka, 60 nyérc vagy körülbelül 8 fóka szükséges. Az eladási árak akár a 2 millió forintot is elérhetik.

Nem tűrik a ketrecet

Itt nem csak a tartási módok, a szűk ketrecek, az alacsony minőségű tápok, a kényszerszaporítás és a különböző kivégzési módok váltják ki a csapdák kegyetlenségét, hanem ha lehet még fokozzák: a ketrecekben vegetáló állatok mind vadállatok. Csincsillák tenyésztéséről összesen az elmúlt 80 évben beszélhetünk és a hódot is mindössze 100 éve tenyésztik a prémjükért. Egy állat teljes domesztikációjára több ezer évre van szükség.

A ketrecekben az állatok alig tudnak mozogni. Egy hód ketrece például általában nem nagyobb egy cipős doboznál. A nyércek természetellenes táplálékuk zöme a magas tápértékű szója, a pépes halmokat a ketrec rácsára kenik fel az etetés során. Télen az állat nyelve egyszerűen odafagy a rácshoz, amikor enni próbál a nagy hidegben.

A róka nehezen tűri a fogságot: még a dróthálót is átrágja, vagy a talajt kiássa maga alatt, csakhogy szabadulhasson. A hím párzási kedvét mesterségesen mozdítják elő éheztetéssel, utánozva a természetben ilyenkor előforduló súlyveszteséget. A hidegben sokuk éhen pusztul – figyelmeztet a Négy Mancs Alapítvány.

Törvény írja elő a kivégzési módot

A nyércek megcsonkítják önmagukat és egymást, esetükben nyugodtan beszélhetünk kannibalizmusról. A nutria egy méter hosszú, kitűnő úszó, fészkét a vízben, vagy a parton készítő rágcsáló. A vízi környezethez szokott állat szőrtelen, úszóhártyás lába sokszor megfagy a ketrec fémrácsain, és a sebekbe belepusztul. Néhány hónap után az állatokat megölik, amit szaknyelven aratásnak hívnak.

A csincsillák mindössze 8 hónapot élnek, amikor bundájuk megfelelő küllemű és minőségű lesz, míg a nutriáknak már 6 hónapos korban érett a prémjük. A prémes állatok leölési módszereinek engedélyezett metódusairól egy FVM-rendelet ad pontos leírást, vagyis törvény rendelkezik róla.

A csincsilla kölykök nyakcsigolyáját egy mozdulattal törik el, vagy kloroform gőzben túlaltatják őket, sokszor nem törődve azzal, hogy minden állat elpusztult-e. Ezért előfordul az is, hogy az állatok életben vannak a nyúzás során. A csincsillát a nyúzódeszkán a hátára fektetik, a lábait csipesszel rögzítik. Levágják a füleket, a farkat és a mellső lábakat. A hátulsó lábaktól a köldökig, illetve az állig egyenes vonalban felvágják a bőrt, a prémet puszta kézzel fejtik le. Az igen drága bunda csak teljesen száraz időben hordható, mert nedvesség hatására a csincsilla prém összemosódik.

Kutyák is áldozatul esnek

Ausztria, Bulgária, Horvátország és Nagy Britannia éppen ezekért a kegyetlenségekért tiltja a szőrmefarmok létezését, Svájcban 1981 óta a prémes állatok esetében a fajnak megfelelő, olyan szigorú tartási körülményeket írnak elő, amelynek eredményeként az országban nincsenek prémesállatfarmok.

Gyakran a kutyák is áldozatul esnek a szőrmeiparnak. A csau-csau, a kuvasz, a bernáthegyi és a spicc gereznája – a gerincet fedő néhány centiméter széles sáv, az állat bundájának „legértékesebb” része – különösen alkalmas prém készítésére. Kínában és Koreában a kutyák ugyanúgy szűk ketrecekben kínlódnak, mint a többi prémes állat.

Ha a vásárló megtudná a termék valódi eredetét, bizonyára nem vásárolná meg: a szőrmeipar ezért cselhez folyamodott, és jól hangzó fantázianeveket talált ki, az igazi eredet eltitkolására. A gae például koreai nyelven kutyát jelent, így sokszor a termékek címkéjére a GAEWOLF fantázianév kerül, ezzel félrevezetve a vásárlót.

Megéri?

Ezeknek az elképesztő tényeknek a tudatában a NÉGY MANCS elutasítja a szőrmeállatok tenyésztését és leölését csak azért, hogy később ruhadarabokat készítsenek prémjükből. Mind a szőrmeállat tenyésztése, mind a prémvadászat az állatvédelmi etikák ellen vall és felháborító, hogy ezek az állatok azért vesztik életüket, hogy a luxusdivatot szolgálják.

A megoldás nagyon egyszerű lenne: tenyésztési, tartási, kereskedelmi és importtilalom kiépítésére lenne szükség mindenféle szőrme termékre, és a szőrmetermékek kötelező címkézésére, ami tartalmazza az állat tényleges fajtáját, eredetét és az állattartási körülmények leírását.

Forrás: FigyelőNet

Kapcsolódó cikkeink:

 • Több millió csonkoltcsőrű tyúk él Európában
 • Százak kínhalála egy új ajakrúzsért?
 • Gyilkos divat
 • Vége az állati cirkusznak!
 • Állatok Világnapja, avagy a bécsi szelet előélete

 • Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

  Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

  A kutatók olyan cserepeket tártak fel, amelyek IV. Antiokhosz szeleukida király korára datálhatóak.

  Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

  Bizánci érmére bukkantak Norvégiában

  Hogy miként került a pénz Skandináviába, az kérdéses.

  Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

  Visszafordíthatatlan régészeti károk keletkeznek Ukrajnában

  Fosztogatások, a védelmi állások kialakítása és bombázások fenyegetik a kulturális javakat.

  Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

  Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

  Litkai Gergely az ország egyik legismertebb humoristája, aki köztudottan igen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. De környezettudatossága vajon autózási szokásaira is kiterjed? Többek között erre kerestük a választ Gergővel, akit vezetés közben kérdeztünk.

  Íme egy tökéletes telefon a fotózáshoz (X)

  Íme egy tökéletes telefon a fotózáshoz (X)

  A National Geographic magazin online kiadásának követői rendszeresen találkozhatnak az önök küldték rovat fotóival, olyan képekkel, amelyeket olvasóink készítettek, küldtek be. Kisebb túlzással, némi szerencse és érzék révén ma már bárkiből lehet természet- vagy éppen szociofotós, hiszen szinte mindenkinek a zsebében ott lapul egy-egy olyan kamera, amelyről évtizedekkel ezelőtt csak álmodoztak a profi fényképészek.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket