Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató2024. június 17., hétfő
Kultúra

Baljós péntek 13.

National Geographic Magyarország

Észak-Amerikában 18-21 millió embert érint a péntek 13 fóbia, ami akár a pánikrohamokig terjedhet. Mindez sokaknak egy teljes munkanap veszteséggel jár. Becslések szerint az ilyen napokon 800 milliárd USD vész el, amiért az emberek nem teszik a dolgukat. Mi lehet a babona eredete?

Ki ne hallott volna arról a babonáról, hogy ha péntek a hónap 13. napjára esik az rosszat jelent? Talán azt gondoljuk, mosolyogni való kedves hiedelem, de sok országban, főképp az USA-ban a helyzet súlyosabb, mint gondolnánk. Ezen a pénteken vannak, akik ki sem kelnek az ágyból, mások véletlenül sem kötnének üzletet. Pedig nem nehéz kiszámolunk, hogy minden évben van legalább egy ilyen baljós nap.

Az amerikai National Geographic News idézi Donald Dosse-t, az észak-karolinai Stess Management Center, and Phobia Institute alapítóját, aki szerint Észak-Amerikában 18-21 millió embert érint ez a fóbia, ami az enyhe borzongástól akár a pánikrohamokig terjedhet. A babonásokat ezen a napon nehezebb lenne a repülőbe vonszolni, mint Esőembert. De a légitársaságok azért nem mutatnak forgalomkiesést.

USA-ban a felhőkarcolók 80 %-ában nincs 13 emelet, a korházakban nincs13. szoba, és a repülőtereken is ritka a 13-as kapu. Firenzében 11. és 14. lakások közös szomszédja a 12, 5 számú házban lakik. Biztos, ami biztos ne húzd át pénteken az ágyad, he nem akarsz rémálmokat. Körmöt vágni sem szabad pénteken – csak néhány az olykor képtelennek tűnő babonák közül. Mindezek után az Apolló 13 tragédiáját jobb nem is említeni.

Hétköznapi veszélyek

A babonás emberek egy külső, az általunk észleltnél nagyobb világrendszerben hisznek, és úgy gondolják, hogy a mágikus erők tönkretehetik az életüket. Richard Wiseman aki az angol Universiti of Hertfordshire pszichológusa 2003-ban 2068 embert kérdezett a 13-as számhoz fűződő gondolataikról. Negyedük a 13-ról azonnal a balszerencsére asszociált. „Csakhogy – mondja Wiseman –a babonás emberek ezen a napon idegesebbek, ezért könnyebben éri őket baleset.” Íme az önmagát beteljesítő jóslat.

1993-ban a British Medical Journalban jelent meg a provokatív cikk, „Péntek 13 rosszat tesz az ön egészségének?” címmel. Közlekedési baleseteket vizsgáltak tudományos statisztikai módszerekkel, és az eredmény szerint 53 %-kal több a baleset történt az ilyen napokon. Ezt mégse tekintsük bizonyítéknak, mert lehet, hogy ez a az adat többet mond az emberi lélektanról semmint a naptárról.

Gyógymódok

Ha ön betegesen irtózik péntek 13-tól akkor egy gyógymód van rá: nem kell gondolni rá. Olyan ez, mint minden rossz gondolat. Ki kell kerülni. Egy amerikai mantra szerint: Amit gondolsz, azt érzed – amit érzel, azt cselekszed – amit cselekszel, azzá leszel. Pozitívan kell hát gondolkozni, hogy kellemes érzések uralják a cselekedeteinket, amik így jóra is fordulnak. A fóbiásoknak fel kell ismerniük, hogy képesek saját maguk uralkodni a szerencséjük felett, például azáltal, hogy a szép emlékekre koncentrálnak.

A folklór ennél viccesebb gyógymódokat javasol. Mássz fel egy hegyre, vagy toronyházba és égesd el az összes lyukas zoknidat. Mások szerint jobb, ha elrágcsálsz egy porcogót fejen állva.

Mi az eredete?

A szakirodalmat áttekintve kiderül, hogy tucat ősi mitológiában találhatunk a 13-asra és a péntekre vonatkozó negatív kimenetű történeteket. A kettő azonban nem függ össze. A „rossz+rossz=nagyon rossz” gondolat inkább csak a 20. század elején terjedt el. A Wikipédia szerzője úgy tudja, hogy az angol irodalomban 1869-es a legkorábbról ismert fóbikus feljegyzés. Rossini életrajzában szerepel ugyanis, hogy a zeneművész utálta a pénteket is, a 13-at is, és lám péntek 13-án távozott az élők sorából.

Miért baljós szám a13?

Thomas Pernsler az amerikai matematikai és tudományos nevelési központ (Matematics and Science Education Resource Center) tudósa szerint a számmal egyetlen baj van, történetesen az, hogy a 12-es után következik. Mivel az egy tökéletes szám, az utána érkezővel csak baj lehet. A csillagjegyek, az olimposzi istenek, az izraeli törzsek, az apostolok mind egy tucatnyian vannak. Szóval a 13 a tökéletesen túli.

Vacsora tizenhármasban?
A norvég mitológia egyik szép történetében egyszer 12 isten vendégeskedett egy vacsorán Valhalában, a mennyországban. Csakhogy a 13-ik isten is odaólálkodott. Ki ő? Loki, a bajkeverő istenség. Ő pedig, ha már ott volt, rábeszélte Hodert a sötétség, történetesen vak istenét, hogy lője meg egy fagyöngybe mártott nyíllal Baldert a vidámság és a jókedv túlvilági felelősét. Balder belehalt a támadásba, az éjszaka győzött, és az egész Föld sötétségbe borult. (Vajon lehet-e véletlen a párhuzam Csipkerózsika 100 éves álma, amit a hívatlan 13. boszorkány okozott és a norvég történet között?)

A franciáknál mindenesetre szívesen rendeznek 14 embernek vacsorát. Logikus, mert így a váratlan vendég már csak a 15. lehet. A bibliai utolsó vacsorán is 13 ültek együtt, és a legigazabb közülük meghalt.

Már megint a férfiakkal van a baj

Archeológusok szerint a 25-30 ezer éves matriarchális társadalmakban a 13-as szám igazán fontos volt. Ugyanis 13-szor huszonnyolc nap az kettő híján egy év. Tehát 13 női ciklus fér egy évbe. MinMindezt régi szobrocskák, és azok rovásmintái alapján fejtették meg az archeológusok. Egyiket például a francia Lascaux melletti barlangban találták meg. Ahogy előretört a férfidominancia, úgy győzte le a nap-hónap a hold-hónapot.

Mi a baj veled, péntek?

Köztudott, hogy Jézust pénteken feszítették meg. Egyes bibliakutatók szerint Éva is pénteken kísértette meg Ádámot, Ábelt is pénteken ölte meg Káin. Mások szerint a 40 napos esőzés is e napon kezdődött, a Bábel torony és Salamon temploma is pénteken omlott le. Mindezen adatok bizonyosságáról mégis túlzás volna eskü alatt vallani.

Régi tengerész babona: a hajó ne induljon pénteken. Egy történet szerint (igaz, vagy sem), évszázada egy brit kormányzó le akarta győzni a hiedelmet, és demonstratív bizonyításba fogott. Úgy akarta meggyőzni a tengerészeket a babona csacskaságáról, hogy egy HMS friday nevű hajón mindent pénteken csináltak. A toborzástól a behajózásig mindent. Még a kapitánynak is Jim Fridayt választották. A kísérlet azonban nem sikerült, mert a hajó kiúszott a tengerre, és többet nem bukkant fel.

„Micsoda véletlen”

Babonások elmondhatják nagyon sok híres ember születésnapja, vagy halála köthető ehhez a naphoz. De azt sem nehéz belátni, hogy ha csak 365 ember vált volna „híressé” a Földön, statisztikailag egyikükre már igaz lenne a fenti állítás. Hasonló a helyzet a természeti és egyéb katasztrófákkal. Mert hiába volt 1939 január 13-án hatalmas tűzvész Ausztráliában, hiába zuhant az Andokba az uruguayi rögbi csapat 1972 október 13-án, és hiába pusztított a Charley hurrikán 2004 augusztus 13-án, ezek mellé odatehetnénk még 364 tűz-és szélvészt, vagy légkatasztrófát. Ugyanerre a mintára elmondható, hogy sok rossz ember neve áll 13 betűből, például Hasfelmetszőé is (persze angolul). De az is igaz, hogy sok gonosz neve nem 13 betűs.

Szöveg: Rigóczki Csaba

Hozzászólások

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Marrákestől valamivel több mint 50 kilométerre délre, a hófödte Magas-Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a június. Az Ourika-völgy a városiak és a turisták tökéletes nyári menedéke, ahol a beköszöntő hőséget a vízesések valamelyikében vészelheti át az utazó.

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

A mai Mongólia északi részén előkerült, 2700 évvel ezelőtti bronzüstök egykori tartalmát vizsgálták meg.

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

A szakértők római kori, illetve vas- és bronzkori leleteket találtak.

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

A szakértők úgy vélik, hogy a példány lehet a Tamás elbeszélései Jézus gyermekkoráról című apokrif legkorábbi ismert változata.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket