Eleonóra, Zelmira, Péter2024. február 21., szerda
Kultúra

Egymillió önkéntes dolgozik a hazai civil szervezeteknél I.

National Geographic Magyarország

Egymillióan végeznek önkéntes munkát különböző szervezeteknél hazánkban, és az elmúlt tíz évben több mint 40 százalékkal nőtt az általuk végzett munka mennyisége. De vajon mi motiválja őket, és egyáltalán miből áll a munkájuk? Rövid körkép a néhány ismertebb hazai környezet- és természetvédelmi szervezetnél zajló önkéntességről.

Magyarországon még mindig szokás ferde szemmel nézni az önkéntesekre, mint fura lényekre, akiknek nincs jobb dolguk, mint szabadidejükben dolgozni, olykor nem is keveset, ráadásul mindezt ingyen. Holott egy 2004-ben végzett felmérés adatai szerint hazánkban egymillióra tehető a különböző civilszervezetekben tevékenykedő önkéntesek (14 évesnél idősebbek) száma.

Messze első helyen vezetnek az egyházi szervezetek mintegy 387 ezer fővel. Ezt követik a sporttal, a kulturális, egészségügyi, szociális és oktatási tevékenységgel foglalkozók. A környezetvédelmi, állatvédelmi tevékenységbe bekapcsolódott önkéntesek száma mintegy 160 ezer, így ez csupán a hatodik „legnépszerűbb” tevékenység.

Az önkéntesek által végzett havi munkaóra mennyisége 1993-tól 2004-ig 44 százalékkal nőtt; legjellemzőbb a havi rendszerességű munkavégzés. Ezeknek az embereknek mintegy 40 százaléka havi 1-5 óra munkát vállal, 36 százalékuk 6-10 órát, és csupán 10 százalék körül van azok aránya, akik havonta 11 vagy ennél több órát fordítanak egy adott szervezet tevékenységének segítésére. Jól látható különbség rajzolódik ki a nemek között az ilyen irányú tevékenység vállalásában. A férfiak nagyobb számban vannak jelen az önkéntesek között, ami elsősorban a nagyobb arányú kuratóriumi vagy elnökségi tagsággal magyarázható.

Az önkéntességbe leginkább bekapcsolódó korosztályt a 31-40 évesek képviselik, de a 21-30 évesek is igen nagy arányban vannak jelen ebben a szférában. Viszont nagyon alacsony a nyugdíjaskorúak aránya, ami a rendelkezésükre álló szabadidőt és az elmagányosodás veszélyét figyelembe véve meglepő. A külföldi tapasztalatokhoz hasonlóan, a magyarországi önkéntesek is elsősorban a magas iskolai végzettségűek és a szellemi foglalkozásúak közül kerülnek ki – derül ki Czike Klára és Kuti Éva, Lakossági adományok és önkéntes tevékenységek című 2005. évi tanulmányából.

Kevés a valóban aktív önkéntes

Habár az önkéntesek száma az általunk megkérdezett szervezetek többségénél száz fölött van – sőt az MME budapesti csoportjánál mintegy 400 főt, a Greenpeace-nél országos szinten 1100 főt tartanak nyilván –, ezeknek mindössze töredéke, 15-50 százaléka valóban aktív, vagyis rendszeresen mozgósítható ember.

„Az önkéntesek számát és a meglévők aktivitását nagymértékben befolyásolja, hogy van-e a szervezeteknél külön ember, aki az önkéntesek toborzásával és koordinálásával foglalkozik” – magyarázza az okokat lapunknak Pencz Levente, a Fauna Egyesület munkatársa. Ahol nincs erre kapacitás, ott gyakorlatilag spontán toborzás folyik. Egy-egy kampányhoz kapcsolódó médiamegjelenés, vagy fesztiválokon, rendezvényeken való részvételkor általában jelentősen megugrik a jelentkezők száma, de ezek nagy része idővel lemorzsolódik. Ők később legfeljebb hírlevelet olvasnak, de aktívabban nem vesznek részt a szervezet munkájában.

Ezt igazolja a nyíregyházi E-misszió Egyesület tapasztalata is, ahol külön alkalmazott foglalkozik az önkéntesek toborzásával és koordinálásával, ennek eredményeképpen az utóbbi időben egyértelmű növekedés volt megfigyelhető az önkéntesek számában és aktivitásában. „Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a civilszervezetek profibbá váltak, határozottabb kép alakult ki saját szervezetükről, tevékenységükről. Ez egyrészt az önkéntesek toborzásában és az önkénteseknek tartott tréningekben is megmutatkozik. Ugyanakkor éppen ez az intézményesülés egyfajta gátat is szab az aktivisták beépülésének, hiszen elvész a civil szervezetek organikus jellege” – mondta lapunknak Tracey Wheatley, a Védegylet munkatársa.

 Forrás: E-misszió Egyesület

Forrás: E-misszió Egyesület

Hasonlóan nyilatkozott F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai igazgatója. Amellett, hogy változóban van az önkéntesek tábora, maguk a szervezetek is másképp állnak hozzá az önkénteseket érintő kérdéshez. „Míg akár még öt évvel ezelőtt is a legtöbb civilszervezetnél nem volt konkrét szervezeti politika az önkéntesek toborzásával, koordinálásával kapcsolatban, most már egyre több helyen belátják, hogy szükség van erre. A civilszervezetek – de az önkormányzati és állami fenntartású egészségügyi, szociális, kulturális intézmények is – egyre inkább rájönnek, hogy ez hosszú távú befektetés. Az elején sok energiát és pénzt igényel az önkéntesek toborzása, képzése, felkészítése, de ez később több szempontból hasznot is hoz. Viszont ehhez a szervezeteknek is el kell érniük egy bizonyos fejlettségi szintet; megfelelő anyagi- és humánerőforrás szükséges ehhez” – mutat rá a részletekre F. Tóth András.

A szakértő szerint, ugyanis az önkéntesek koordinálása legfeljebb egy–két akció erejéig akár spontán módon is működhet, hosszú távon viszont csak szervezetten és tudatosan lehet fenntartani és hatékonyan működtetni az önkéntesek táborát. Elvégre az önkéntességnek végső soron pont az a lényege, hogy az illető azért megy oda dolgozni, hogy a munka mellett jól érezze magát, viszont ha nincs aki koordinálja a tevékenységét, ha nem látja át a szervezet működését, és azt, hogy hol tudna hatékonyan bekapcsolódni, hamar lemorzsolódik.

Hiányoznak a nyugdíjasok

Az internet jelentősen segíti, ha nem is annyira a toborzást, de az önkéntesekkel való kapcsolattartást mindenképp. Itt elsősorban a hírlevélnek van fontos szerepe, hiszen amellett, hogy ugyanakkora költséggel több embert is elérhetnek, hamarabb kézbe ér, így nem fordulhat elő az, hogy mire valaki megkapja a levelet, már rég nem aktuális az adott rendezvényre, akcióra vonatkozó felhívás.

 Forrás: MTVSZ

Forrás: MTVSZ

Az önkéntesek nagy része a szervezetek többségénél fiatalokból, diákokból áll, bár kis arányban, de mindenütt vannak középkorúak és nyugdíjasok is. Például a Fauna legidősebb önkéntese egy 72 éves hölgy, aki korát meghazudtolva, igen aktívan részt vesz a szervezet munkájában – tudtuk meg az egyesület munkatársától.

Kapcsolódó oldalak:

 • www.onkentes.hu >>
 • Greenfo: környezetvédelmi civil szervezetek adatbázisa >>

 • „A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

  „A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

  A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

  Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

  Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

  Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

  Ősi építményt találtak az Andokban

  Ősi építményt találtak az Andokban

  A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

  3000 éves aranykincset talált egy amatőr

  3000 éves aranykincset talált egy amatőr

  A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

  Érintetlen, római kori tojást találtak

  Érintetlen, római kori tojást találtak

  A szakértők úgy vélik, hogy az 1700 éves tojásban a sárgája és a fehérje is fennmaradt.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket