Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Kultúra

Egymillió önkéntes dolgozik a hazai civil szervezeteknél II.

National Geographic Magyarország

A zöld civil szervezeteknél az önkénteseket leginkább a terepi munka vonzza, de sokan vállalnak adminisztrációs vagy fordítói, grafikai munkát is. Az „ügy” védelme mellett fontos az önkénteskedés során szerezhető munkatapasztalat, amely álláskereséskor egyre hangsúlyosabb szerepet kap a CV-ben.

Az önkéntesek által végzett munka igen sokféle lehet. Az irodai adminisztratív munkától, a fordításon, grafikai munkákon, fotózáson valamint helyszíni felderítésen át a rendezvényeken való standolásig igen széles a paletta. „Az érdeklődés folyamatos, de legtöbben az érdekes, kalandos terepi munkákat keresik, ám ilyen ritkábban van” – mondta Kis Mónika, a WWF munkatársa.

A terepi munka elsősorban a szervezet profiljától függ. A WWF-nél alkalmanként lehetőség van tótakarításra, mocsári teknős-megfigyelésre, vagy akár értékes gyepterületeken cserjeirtásra. A Magyar Madártani Egyesület (MME) budapesti csoportjának aktivistái a szervezet által kezelt területeken rendszeresen végeznek karbantartási munkát, özönnövény-irtást, esetleg vidéki helyszíneken madármegfigyelést. A rátermettebb és tájékozottabb önkéntesek ismeretterjesztő gyerekfoglalkozásokat is szerveznek, kiállítások anyagának összeállításában segédkeznek. Az E-misszió Egyesületnél lehetőség van arra, hogy az erdei táborokban vagy a szervezet ökotanyáján többek között kertészkedéssel, karbantartási munkálatokkal, illetve programszervezéssel tegyék hasznossá magukat az érdeklődők.

„Az önkéntesek döntő többsége „kézhez kapja” a feladatokat. Viszonylag kevesen vannak, akik saját – a szervezet keretein belül megvalósítható – ötlettel állnak elő, és kivitelezik azt. Amikor felveszünk egy önkéntest, előtte elbeszélgetünk vele, hogy megismerjük az elképzeléseit, elvárásait, terveit. Ilyenkor örömmel vesszük, ha valaki megvalósítható, kész ötlettel érkezik, de ilyen sajnos kevés van” – mondta Varga András, az E-misszió Egyesület munkatársa. Hasonló tapasztalatokról számoltak be más szervezeteknél is. Tracey Whitley lapunknak elmondta, hogy a Védegyletnél szintén főleg kampányok, rendezvények idején sokan érdeklődnek. Viszont gyakran előfordul, hogy az önkéntesek túl nagy elvárásokkal, amolyan „világmegváltó szándékkal” érkeznek, ami messze felülmúlja a szervezet kapacitását.

A civilszervezetek általában törekszenek arra, hogy valamilyen formában jutalmazzák az önkénteseiket. Ez lehet egy-egy rendezvény vagy kampány utáni közös bográcsozás, italozás és a szinte elmaradhatatlannak tűnő póló, kitűző vagy bögre. Több szervezetnél is rendszeresen kiosztják az év önkéntese(i) díjat, amely általában egy emléklapból és jelképes összegű ajándékcsomagból áll.

Az „ügy védelme” nem az egyetlen motiváló tényező

Bár az önkéntesek köre igen összetett, és nagyon nehéz általánosságokat megfogalmazni róluk, motivációjuk alapján a szakemberek két csoportot szoktak elkülöníteni: az úgynevezett hagyományos és az új típusú önkénteseket. Az első csoport motivációja általában inkább a hagyományos polgári értékekhez, a szolidaritáshoz, családi hagyományhoz, vallási háttérhez kapcsolódik; velük elsősorban a karitatív és egyházi szervezeteknél találkozunk.

„Az új típusú önkéntesek érdekorientáltabbak. Természetesen nem holmi, csupán érdekvezérelt, számító emberekről van szó, hanem inkább olyan – elsősorban – fiatalokról, akik tudatosabban vállalják ezt a tevékenységet. A szervezet „ügye” mellett a munka- és nyelvtapasztalat szerzése, önismeret-fejlesztés is kiemelt fontosságú számukra. Ezekre az önkéntesekre jellemzőbb, hogy nem kötelezik el magukat hosszú távon egy szervezetnél, hanem inkább egy-egy ügy, akció mellett állnak ki, és rövid időn belül több szervezetet is kipróbálnak. Ez tulajdonképpen a világban tapasztalható általános jelenségnek a leképeződése, hogy egyre kevésbé köteleződünk el hosszú távon bármi mellett is” – mondta lapunknak az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai igazgatója.

A civil szféra szűkös anyagi helyzete miatt nem túl gyakori, de nem is lehetetlen, hogy valaki annál a szervezetnél tudjon elhelyezkedni alkalmazottként, ahol korábban önkéntes volt. Több helyen is vannak a jelenlegi munkatársak között olyanok, akik korábban önkéntesként dolgoztak a szervezetnél. „Az MME-nél is előfordul, hogy amennyiben üresedés van, és „kéznél van” egy megfelelő szaktudású, tapasztalt és jól bevált önkéntes, vele töltjük fel a helyet” – tette hozzá Berényi Zsombor, az MME budapesti osztályának munkatársa.

 Forrás: Önkéntes Központ Alapítvány

Forrás: Önkéntes Központ Alapítvány

Attól függetlenül, hogy maga az önkéntesség nem jelent biztos ugródeszkát a fiataloknak a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során, az így szerzett munkatapasztalataik, tudásuk, kapcsolataik ma már egyre nagyobb súllyal esnek latba az álláskeresésnél. „A fejvadász cégek és a vállalatok HR-esei körében is egyre nagyobb hangsúlyt kap – még ha ez sokszor nem is tudatos –, hogy az új jelentkező korábban dolgozott-e valahol önkéntesként. Hiszen amellett, hogy ebből kiderül a potenciális munkatárs érdeklődési köre, munkatapasztalatról is árulkodik. Ez főleg a frissdiplomás fiataloknál jelent előnyt, hiszen a felsőoktatási intézményekből kikerült munkavállalóknál komoly nehézséget jelent, hogy többnyire csak a tanórákon szerzett, passzív tudással rendelkeznek. Az önkéntesség viszont munkatapasztalatot jelent, hiszen ezen tevékenységek során – akárcsak egy „normál” munkahelyen – elvárásoknak, követelményeknek kell megfelelni, alkalmazkodni kell másokhoz, esetleg szervezni, irányítani kell kisebb-nagyobb projekteket” – sorolja az előnyöket F. Tóth András.

Árnyaltabban látja a helyzetet Pencz Levente, a Fauna Egyesület munkatársa: „Az önkéntesség ma még inkább a civilszervezeteknél való elhelyezkedéskor jelent előnyt, vagy legalábbis támpontot. Így ugyanis leinformálható a jelentkező annál a szervezetnél, ahol korábban önkéntesként dolgozott.”

Milliókat spórolnak a szervezetek

Ez a fajta tevékenység nemcsak maguknak az önkénteseknek „hoz hasznot”, de az – amúgy nem túl nagy költségvetéssel dolgozó – civilszervezeteknek is. Éves szinten akár több millió forintos megtakarításról van szó.

A WWF-nél több százezer forintot „tesz ki” éves szinten az önkéntesek munkája. A Faunának becslések szerint 5-10 millió forintos megtakarítást jelent, hogy bizonyos munkákat nem az alkalmazottaknak kell elvégezniük, de a kedvezményes árú grafikai, nyomdai munkák, reklámfelületek szintén nehezen lennének elképzelhetők az önkéntesek segítsége, felajánlása nélkül. Az MME budapesti osztályán csak az önkéntesek által végzett irodai, adminisztratív munka és rendezvényeken való részvétel szintén évi közel ötmillió forintos megtakarítást jelent. „Projektek nem maradnának el az önkéntesek hiánya miatt, de segítségükkel a programok, akciók sokkal színesebbek, hatékonyabbak, nagyobb volumenűek lehetnek” – árnyalja a képet Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa.

Kapcsolódó cikkünk:

 • Egymillió önkéntes dolgozik a hazai civil szervezeteknél I.

  Kapcsolódó oldalak:

 • www.onkentes.hu >>
 • Greenfo: környezetvédelmi civil szervezetek adatbázisa >>

 • Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

  Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

  Az irulegi kéz 2021-ben került elő Spanyolországban.

  Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

  Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

  A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

  „A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

  „A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

  A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

  Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

  Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

  Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

  Ősi építményt találtak az Andokban

  Ősi építményt találtak az Andokban

  A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket