Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

Amikor kinyílt Ázsia kapuja

National Geographic Magyarország

Hopp Ferenc talán az első hazánkfia volt, aki vonattal tette meg az utat Pekingtől Budapestig. Világkörüli útjai során felhalmozott gyűjteményét végrendeletében a magyar államra hagyta. A napokban az életét és nem kevésbé kalandos útjait bemutató kiállítás nyílt a róla elnevezett Hopp Ferenc Kelet- Ázsiai Művészeti Múzeumban.

Közel egy évszázaddal, egészen pontosan 89 évvel ezelőtt Hopp Ferenc végrendeletében a magyar államra hagyta gyűjteményét. Az akkor „mindössze” négyezer darabból álló kelet-ázsiai művészeti gyűjtemény a híres világutazó egykori házában létrehozott múzeumban kapott helyet. A patinás Andrássy úti villa ma már 23 ezer tárgyat számláló kínai, japán, indiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti gyűjteménynek ad helyet.

A Hopp Ferenc Kelet- Ázsiai Művészeti Múzeum névadójára emlékezve Amikor kinyílt Ázsia kapuja címmel egy hete új kiállítás látható a világutazó gyűjteményének legérdekesebb darabjaiból. A fotókkal, korabeli fényképezőgépekkel, útilevelekből hallható felolvasásokkal, művészeti alkotásokkal tarkított kiállítás bepillantást nyújt a 19. század utazóinak világába, abból a szemszögből, ahogy ők akkor látták/láthatták ezeket a távoli tájakat. De ne szaladjunk annyira előre, lássuk csak, ki is volt valójában ez a világutazó?

Optikussegédből társtulajdonos lett

Az 1833-ban született Hopp Ferenc 13 évesen Morvaországból érkezett látszerésztanulónak Pestre az akkoriban (Váci utca és Deák Ferenc utca sarkán álló) nagy hírnévnek örvendő Calderoni optikus céghez. Az 1860-as években alkalmazottból társtulajdonossá, majd az üzlet vezetőjévé avanzsált Hopp ideje alatt a Calderoni volt Pest legjobban felszerelt fényképészboltja: még Stein Aurél is vásárolt ott fényképezőgépet. A cég optikai cikkek, fényképezőgépek mellett tanszerek és földrajzi eszközök forgalmazásával foglalkozott.

Az üzlet irányítása mellett Hopp Ferenc maga is szívesen fotózott hazai és külföldi útjain. Ez utóbbiból pedig nem volt hiány: 1882 és 1914 között ötször utazta körül a Földet. Többek között megfordult Indiában, Indonéziában, Malajziában, Burmában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Koreában és Japánban.

Habár Magyarország nem túl előnyös földrajzi adottságai és történelmi helyzete nem kedvezett a világhírű felfedezéseknek, elég csak ellátogatnunk az érdi Földrajzi Múzeumba, hogy meggyőződjünk arról, hogy ennek ellenére bővelkedünk neves utazókban, felfedezőkben. Ezek között voltak, olyanok akiket többek között a távoli területek természeti vagy kulturális értékeinek tudományos alaposságú megismerése sarkallt, míg másokat egyszerűen „csak” az új, a más iránti érdeklődés késztetett távoli tájak beutazására. Ez utóbbiak közé tartozott Hopp Ferenc is. Habár utazásai önmagukban nem jártak új felfedezéssel a tudomány számára, a keleti kultúra iránti nyitottságának és érdeklődésének köszönhetően igen értékes kelet-ázsiai művészeti alkotásokkal gazdagította az országot. Saját készítésű fotókkal illusztrált utibeszámolói és előadásai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kortársai is megismerjék ezeket a távoli vidékeket.

Ötször utazta körül a Földet

Az alábbiakban száraz lexikonszerű életrajzi bemutatás helyett álljon itt inkább néhány érdekes részlet Hopp Ferenc utazása a Föld körül Szibérián át című könyvből, melyben a szerző részletesen beszámol az 1904-ben tett világkörüli útjáról. Ez volt sorban a harmadik ilyen nagyszabású útja: 1904. április 19-én indul Budapestről, majd az Egyesült Államokon, Japánon, Koreán és Kínán keresztül a transzszibériai vasúttal utazott tovább Moszkvába, majd onnan a Tátrán keresztül szeptember 19-én érkezett Budapestre. Ennek az útibeszámolónak külön érdekessége, hogy a szerző összeveti új élményeit a korábbi tapasztalatokkal, beszámolójából kitűnik, hogy európai hatásra mindössze két évtized alatt is milyen gyors változáson mentek át akkor a távol-kelet országai.

„Az első benyomás, amelyet a megérkező utas nyer ha Jokahamában partra száll, nem kedvező, mivel hiányoznak a jellemző japán utczai képek, amelyeket látni remélt, és hiába keres, mert a városnak abban a részében, ahol a szállodák vannak, csak európai életet látni. Európai mintára van itt berendezve minden, sok japáni európai ruhát visel, és már a zsinriksások, azok a férfiak, akik a személyszállító kis kocsikat húzzák, egyenruhába vannak bújtatva. Egész más volt az élet húsz évvel ezelőtt, amikor itt jártam! Az a kengyelfutó, aki a kocsimat húzta, övétől eltekintve mezítelen volt, mint a hal, csak fehér keztyű volt még barna kezén. Megkérdeztem tőle, hogy mi az oka ennek a nagy fényűzésnek? Azt válaszolta, hogy a keztyűket úgy találta, és gondolta, hogy ez a viselet sikkes és előkelő. Ma már ők is a rendőrség előírása szerint öltözködnek; kemény kalapot, könnyű kabátot és szűk nadrágot kell viselniök, nemsokára talán már pápaszemük és czipőjük is lesz.”

„(Tokióban)…sajnálattal vettem észre ugyanakkor azt is, hogy az asszonyok és leányok ruháikhoz tarka japáni szövetek helyett már sima szövésű sötét kelméket vesznek és a csinos, festett japáni ernyők helyett nagyobbára európai divatú sötét színű napernyőt viselnek … Csak a gyerekeket öltöztetik még ősi szokás szerint, tarka színű ruhácskába.”

A távoli kontinens európaizálódása Kínában is szembeötlött Hopp Ferencnek. Így ír erről: „Peking …. ma már korántsem olyan érdekes mint húsz évvel ezelőtt, amikor még tisztán khinai város volt. Akkor európai ember ritkán volt látható az utczákon, a követségek khinai palotákban voltak elhelyezve, és khinai személyzet őrizte őket, míg most már a különböző államok követségei egész utczákat foglalnak el, a paloták modern stílusban épültek … Nekünk is van itt 33 ezer négyzetméter területünk …”

Pekingtől vonattal tette meg az utat hazáig. Saját bevallása szerint bizonyítani akarta, hogy Pekingből Budapestre közvetlenül vasúton is el lehet jutni (igaz néhány átszállást azért igényelt ez a vállalkozás). A transzszibériai vasúton igen érdekes hungarikumra bukkant. Befejezésként álljon itt az erről szóló beszámoló: „Az orosz gyorsvonatok egy első, két másodosztályú és egy étkezőkocsiból állnak, amelyen konyha és éléskamra is van, végül pedig podgyászkocsi is… Az utazó közönség rendelkezésére álló könyvtárban Jókai regényeit is megtaláltam.”

Fotók forrása: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

Kapcsolódó cikkeink:

 • Megújul Körösi Csoma Sándor zanglai kolostora
 • Interneten a teljes Kőrösi Csoma hagyaték
 • Ami a Csoma-legendáriumból kimaradt

 • Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

  Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

  A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

  Több száz éves orvosi protézist találtak

  Több száz éves orvosi protézist találtak

  A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

  Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

  Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

  Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

  Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

  Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

  A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

  Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

  Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

  A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket