András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Új világörökségi helyszínek képekben II.

National Geographic Magyarország

Összesen huszonhét új helyszínt vett fel a Világörökség Listára az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB). Sorozatunk második részében a listára került néhány kulturális értéket mutatunk be.

Mint arról sorozatunk első részében beszámoltunk a pályázaton induló 45 helyszín közül 19 kulturális és 8 természeti kategóriában nyerte el a megtisztelő címet. San Marino, Pápua Új-Guinea, Szaúd-Arábia és a csendes-óceáni Vanuatu egy-egy megőrzésre érdemes természeti vagy kultúrkincse most először került a listára.

Az UNESCO Világörökség Bizottságának mostani ülésén hozott döntések eredményeként a listán immár 145 állam területén összesen 878 helyszín szerepel, amelyek közül 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes besorolású.

Az elbírálásnál előnyben részesítik az olyan országok pályázatait, amelyeknek még nem szerepel valamely nevezetessége a világörökségben. Idén öt ország először jelölt helyszínt: Kirgizisztán a Szulamain-Too szent hegyet, Pápua Új-Guinea Kuk hajdani mezőgazdasági területet, az olasz félszigeten lévő San Marino miniállam a városközpontot és a Titano hegyet, Szaúd-Arábia az Al-Hidzsr régészeti együttest, Vanuatu pedig a Mata királyról elnevezett tájegyüttest.

Szlovákia és Magyarország eredetileg a komárom-révkomáromi erődrendszer felvételét szerette volna elérni, azonban június végén, miután valószínűvé vált, hogy a VÖB idei ülésén erre nincs esély, a közös pályázatot visszavonták.

A VÖB áttekintette a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listáján szereplő harminc helyszín helyzetét, és végül valamennyit a listán tartotta. A bizottság komolyan fontolóra vette a drezdai Elba-völgy törlését a világörökségi listáról egy híd miatt, amely a szászországi főváros központjában épül, de Drezda a csütörtöki döntés értelmében 2009-ig haladékot kapott. Ha azonban nem állítják le a barokk belváros látképét romboló, négysávos, 635 méteres híd építését, a VÖB jövő évi, sevillai ülésén törölheti a helyszín világörökségi minősítését.

Az új kulturális világörökségi helyszínek:

 • Preah Vihear Szentély (Kambodzsa)
 • Fujian Tulou földházai (Kína)
 • Stari Grad síkvidék (Horvátország)
 • Camagüey történelmi városközpontja (Kuba)
 • Vauban-erődök (Franciaország)
 • A modern építészet lakóházai Berlinben (Németország)
 • Az iráni örmény kolostoregyüttesek (Irán)
 • Baha, i zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában (Izrael)
 • Mantova és Sabbioneta (Olaszország)
 • A Mijikenda Kaya erdők (Kenya)
 • Melaka és George Town, a Malakkai-szoros történelmi városai (Malajzia)
 • San Miguel védővárosa és a Jesús Nazareno de Atotonilco Szentély (Mexikó)
 • Morne-hegy kultúrtáj (Mauritius)
 • Kuk ősi földművelő helyszín (Pápua Új-Guinea)
 • San Marino történeti központja és a Titano-hegy (San Marino)
 • Al-Hidzsr régészeti lelőhely (Madain Salih) (Szaúd-Arábia)
 • A Kárpátok szlovák részén épült fatemplomok (Szlovákia)
 • A Rhaetiai Vasút az Albulda/Bern kultúrtájon (Svájc és Olaszország)
 • Roi Mata vezér birtoka (Vanuatu)

  Fujian Tulou földházai – Kína

  A kínai Fujian tartományban 46 – a képen is látható – földböl épült ház található. Ezek a különös formájú épületek a 11. századtól jelentek meg a térségben: egy-egy klán lakóhelyéül szolgáltak. A több méter vastag falú épületek, a lőrésszerű ablakaikkal védelmet jelentettek a benne lakóknak.

  Stari Grad-i mező – Horvátország

  A horvátországi Hvar-szigeten található Stari Grad-i mező a hetedik horvát természeti vagy építészeti kincs az UNESCO világörökségi listáján. A terület az adriai szigetek legnagyobb és legtermékenyebb síksága, amelyet az ókori görögök osztottak fel mértani pontossággal. A területet 75 parcellára szabták fel, amelyek nagyjából 900-szor 180 méteresek.

  A terület jellegzetességei közé tartoznak az ókori kőfalak és faragások, amelyek máig tanúsítják az ókori geometria és földmérési technika fejlettségét. Az egykori Pharosz települést – amelyből később a horvát telepesek Hvarnak nevezték el a szigetet – még a görögök alapították az i. e. 4. században.

  Horvátországból 1979 óta szerepelnek értékek a világörökség listáján. Az elsők között a Diocletianus-palotával egybeépült középkori Split, Dubrovnik óvárosa és a tavairól-vízeséseiről nevezetes Plitvicei Nemzeti Park kapta meg a rangot. A védett emlékek körébe tartozik még a poreci Euphrasius-bazilika korakeresztény műemlékegyüttese, Trogir történelmi óvárosa és a sibeniki Szent Jakab-katedrális.

  Titanó-hegy és a történelmi városmag – San Marino

  San Marino a világ legrégebbi ma is fennálló köztársasága. Az alig több mint 700 méter magas Titanó-hegy és a főváros történelmi városmagja immár a világörökég részét képezi.

  Baha, i zarándokhelyek – Izrael

  A bahá, í sírszentélyek az első, egy modern korban született vallás hagyományához kötődő helyszínek, amelyek felkerültek az UNESCO listára. A zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában 11 helyen 26 épületet , emlékművet, házakat, kerteket, egy temetőt és modern, neoklasszicista épületek nagy csoportját foglalja magába, melyek adminisztrációs, archívum és kutatási célokat szolgálnak.

  A két sírszentélyben nyugszanak a bahá’í hit alapítói, Bahá, u, lláh és a Báb földi maradványai. Bahá, u, lláh sírszentélye az Izrael északi partján fekvő, már régebben a Világörökség részét képező Akkó (Acre) Óvárosának közelében található, míg a Báb sírszentélye a haifai Kármel-hegyen.

  A bahá, iok hite szerint Bahá, u, lláh és a Báb Isten küldöttei voltak; végső nyughelyük a mintegy ötmilliós vallási közösség zarándokhelyei. Bahá, u, lláh sírszentélye a világ összes bahá, ija számára kijelöli az ima irányát, így hasonló fontossággal bír, mint a jeruzsálemi Nyugati Fal a zsidók és a mekkai Kába-kő a muzulmánok számára.

  Az iráni születésű Bahá, u, lláh-t az akkoriban az Ottomán Birodalom részét képező Akkóba száműzték, ahol 1892-ben hunyt el. A Bábot 1850-ben végezték ki Iránban; földi maradványait később Haifában helyezték végső nyugalomra.
  A két síremlék az őket övező, számos kultúra elemeit ötvöző francia- és angolkertekről nevezetes. A bahá, í zarándokok mellett látogatók és turisták százezreit vonzzák minden évben.

  Örmény kolostorok – Irán

  A képen látható 7. században épült Szent Tadeusz templom egyike annak a három iráni örmény kolostornak, amely felkerült a Világörökség listájára. Az UNESCO azzal indokolta a döntést, hogy a kolostorok a középkorban jelentős szerepet töltöttek be az örmény kultúra elterjesztésében.

 • Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  Ősi lakomák helyszínére bukkantak

  Ősi lakomák helyszínére bukkantak

  Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

  Így lett trombitaművészből idegenvezető

  Így lett trombitaművészből idegenvezető

  Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

  Középkori kincset találtak Lengyelországban

  Középkori kincset találtak Lengyelországban

  A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket