Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

Legendás rockfesztiválok II.

National Geographic Magyarország

A nemrég befejeződött 2008-as Sziget Fesztivál apropóján érdemes visszatekinteni, és megemlékezni a rocktörténet mérföldköveit jelentő egykori nagyszabású szabadtéri rockfesztiválokról. A második rész a magyarországi fesztiválok történetét tekinti át.

Miskolc

Az első és sokáig egyetlen magyarországi rockfesztivált 1973. június 10-én rendezték Miskolcon. A miskolci fesztiválra a nagy amerikai rendezvények első éve (1967) után fél évtizedes fáziskéséssel került sor, abban az időszakban, amikor Nyugaton éppen véget ért a nagy fesztiválok korszaka. Magyarországon Miskolc egyedül töltötte be Monterey, Woodstock, Altamont és Watkins Glen szerepét, vagyis egyszerre volt ígéretes kezdet, csúcspont, legnagyobb tömeget vonzó esemény és keserű, botrányos befejezés.

A sajtóban a mai napig “kis magyar Woodstockként” emlegetik, bár a fesztivál idejére a hippikorszak gyakorlatilag véget ért, a miskolci közönség soraiban nemzedéki öntudatot, közös összetartozás-élményt már nem lehetett találni. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a hetvenes évek elején a magyar rockzenészek (és közönségük) körében egy generációváltás zajlott le. Feloszlott az Illés, a Metro, átalakult az Omega, ami továbbgyűrűzve szinte minden élvonalbeli együttesben gyökeres személyi és zenei változásokat eredményezett. Ennek következtében Miskolcon a fellépő zenészek (és közönségük) szinte minden rendszer és stílus szerinti válogatás nélkül követték egymást. A színpadon és a nézőtéren jelen voltak a beat, a progresszív hippi rock és z 1970-es évek trendi popegyütteseinek képviselői és rajongóik.

A miskolci fesztivál ötlete Tolcsvay Bélától származik, akit miskolci ismerősei meggyőztek arról, hogy az ország akkori második legnagyobb városa nem lehet meg “korszerű ifjúsági park” nélkül. Mivel a városi tanács erre nem tudott (nem akart?) elég anyagi forrást fordítani, Tolcsvay egy rockfesztivál szervezésében látta a megoldást, amelynek bevételei nagy mértékben hozzájárulhatnak a beruházás megvalósításához. Mozgósította a zenésztársadalmat, és ennek eredményeként sikerült 14 együttest, 2 szólistát és 3 lemezlovast (Dévényi Tibort, Keresztes Tibort és B. Tóth Lászlót) rávennie a fellépésre.

A fesztivál helyszíne a DVTK-stadion volt, a sportklub elnökét ugyanis szintén sikerült meggyőzni a kezdeményezés ígéretes voltáról. A szuperkoncert mindenesetre csak egy napra kapott hatósági engedélyt, ráadásul a miskolci polgárok éjszakai nyugalmát sem volt szabad megzavarni, így délelőtt 10 és este 9 óra között kellett lebonyolítani a korszakos jelentőségű eseményt. A rendezvény rendjének biztosítása szakértő kezekbe került, ugyanis a sportpálya körüli futópályán kutyás rendőrök és ifjúgárdisták választották el a közönséget a zenészektől.

A fellépők névsora: Ex Vér, Theatrum, V’73, Nonstop, M7, Delhusa Gjon, Neoton, Mini, Syrius, Corvina, P. Mobil, Generál, KITT-Egylet (Koncz-Illés-Tolcsvay), Bergendy. A 20 ezer főnyi közönség az esti kényszerű befejezés előtt már kezdett volna “woodstocki” hangulatba kerülni, a Bergendy fellépése alatt néhányan berohantak a pályára, de a rend éber őrei megfékezték a rendbontást, a renitenskedőket gyorsan elvezették (“diósgyőri csata”). Komolyabb és keserűbb következményei lettek viszont Bródy János miskolci “alakításának”, amelyből országos botrány kerekedett, és az évtized hátralévő részében el is vette az illetékes elvtársak kedvét a “fesztiválosdi” folytatásának engedélyezésétől. Bródy ugyanis a KITT-Egylet műsora közben a színpadról cikizni kezdte a rendőrséget: “voltak, akik már tegnap lejöttek Miskolcra, és nem volt hol aludniuk, padokon, az Avas oldalában akarták tölteni az éjszakát. Részükre a rendőrség szállást biztosított.” Ez annyira kiverte a hatósági biztosítékot, hogy az ügynek fejleményei lettek, büntetőeljárás, letiltás, stb.

Jellemző az “illetékesek” hozzáállására, hogy (bár a szervezők természetesen elküldték a meghívókat) a miskolci fesztivál nem keltette fel sem a Magyar Rádió, sem a Televízió érdeklődését, a Hungarotonról nem is beszélve. Pedig Magyarországon akkor még lényegesen egyszerűbb lett volna a jogdíj-kérdéseket egyeztetni, mint Nyugaton, csakhogy éppen a szórakoztatóipar állami monopóliuma miatt nem volt igazán senki sem érdekelt egy valószínűleg hatalmas üzleti sikert hozó film és nagylemez(ek) elkészítésében. Így maradtak a nyomtatott sajtó beszámolói és egy néhány perces amatőr filmfelvétel.

Az “őszinte, kőkemény rock” tündöklése és bukása

Nem csoda, hogy a miskolcihoz hasonló rendezvényre a hetvenes években már nem kerülhetett sor, 1980-ig kellett várni egy olyan koncertre, amely megérdemli a “rockfesztivál” elnevezést, ez pedig az úgynevezett “fekete bárányok” (Bizottság, Beatrice, Hobo Blues Band, P. Mobil) legendás hajógyári-szigeti fellépése volt. A “csöves generáció” bálványainak sztárparádéjára 1980. augusztus 23-án került sor. A koncertet az Express utazási iroda szervezte, “élő magazin a rock jegyében” reklámszlogennel. Ez a “fesztivál” azonban csak félnaposra sikeredett, ugyanis délután 4 és este 10 óra között “szórakoztatták” a 25 ezer főnyi közönséget. Itt a rendőrség nem kívánt konfrontálódni a kemény rockerekkel, a biztonságra kizárólag ifjúgárdisták ügyeltek. Szerencséjükre a csöves közönség inkább a zenével foglalkozott, balhé, rendbontás nem történt. A leghangosabb szóváltásra Nagy Feró és a keverőpultot felügyelő technikus között került sor, akinek gyenge teljesítménye miatt többször neheztelését fejezte ki a “Nemzet Csótánya”.

 Bizottság a

Bizottság a “bárányok” koncertjén

A “bárányok” sikerén felbuzdulva a nyolcvanas években, a rohamosan puhuló diktatúra egyre engedékenyebb légkörében futószalagon követték egymást a rockfesztiválok. A csúcspont az 1981-es esztendő volt, amikor egyetlen nyáron négy jelentős fesztiválra került sor. Dorog, Kecskemét, a Szelidi-tó és ismét a Hajógyári-sziget voltak a helyszínek. Az utóbbi volt a legnagyobb szabású buli Szakszervezeti Fesztivál néven, a rockzenészek újonnan alakult érdekvédő egyesülete rendezésében.

Ezúttal a különböző generációk és stílusok ismét békésen összekeveredtek. Fellépők: Bergendy, P. Box, Kati és a Kerek Perec, Skorpió, Edda, KFT, Korál, Mini, Saturnus, V’Moto-Rock, East, P. Mobil, Hobo Blues Band, Karthago, Hungária, vendégként Presser Gábor, Benkő László, Som Lajos. Műsorvezető Bródy János. Egyedül a Beatricét hagyták ki a buliból, ami kiváltotta Nagy Feró sértődését, és a sok vihart látott zenekar feloszlatásához vezetett. Állítólag a fellépésre készülő Feró csak a szigeten értesült Presser néhány kelletlen megjegyzéséből, hogy a szakszervezet nem veszi fel tagjai közé, sőt a produkciójára sem tartanak igényt. Erről a rendezvényről dokumentumfilm is készült Egy nap rock címmel, amelyből kiderül, hogy itt fesztiválhangulatnak nyoma sem volt, a fellépő zenészek a nap nagy részét egymás kritizálásával és veszekedéssel töltötték, ami persze az igen vegyes összetételű közönség előtt sem maradt titokban. A filmből az is egyértelműen kiderül, hogy az idő ekkor már a csöves generáció felett is kezdett eljárni.

A rockzenei elit rendezvényeivel szemben a nyolcvanas években már helyet kaptak alulról jövő, öntevékeny, ellenzékinek számító kezdeményezések is, elsősorban a punkzene frontján. Ezzel kapcsolatban a Total ’85, Total ’87 és Total ’88 fesztiválokat kell megemlíteni, amelyeket amatőr zenekarok részvételével, alacsony költségvetéssel bonyolítottak le.

Jelen időben

A szabadtéri rockfesztiválok igazi virágkora (ami a mennyiséget illeti) Magyarországon a rendszerváltozás után, a 90-es években köszöntött be, amikor végleg elhárult minden adminisztratív akadály a szórakoztatóipar elüzletiesedése előtt, az állam pedig végképp kivonult a fesztiválok szervezéséből, ami élelmes üzletemberek kezébe került. Ez bizonyos mértékig továbbra is a zenei szempontok háttérbe szorulását jelenti, azzal a különbséggel, hogy a politikai szempontok helyett a gazdasági érdekek diktálnak. Egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szervezők a vendéglátásra, ami a fesztiválok meghosszabbítását eredményezi, ugyanis minél tovább tartózkodik a vendég egy helyen, annál többet fogyaszt.

Kétségtelen, hogy a jelenlegi magyarországi rockfesztiválok között a Sziget Fesztivál a legjelentősebb. 1993 óta rendezik meg a Hajógyári-szigeten, gyakran változó elnevezéssel (Diáksziget, Eurowoodstock, Pepsi Sziget). A legnagyobb újdonságot a külföldi (elsősorban alternatív zenében utazó) sztárok rendszeres felléptetése jelenti. Itt már nagy szerepük van a zenétől független programoknak is, pl. színház, civil fórumok, stb. A Sziget-jelenséget szociológiai szempontból elemző kutatók kimutatták, hogy a látogatók körében minden évben növekszik a középosztályhoz tartozó fiatalok aránya (“a középosztály szigete”), ami természetesen a szervezésre is visszahat.

Egyéb jelentős rendszeres fesztiválok: VOLT Fesztivál (Sopron), Mezőtúri Sör- és Rockfesztivál, Magyar Sziget (Verőce-Kismaros), Hegyalja Fesztivál.

D. F.

A sorozat első része:

 • Legendás rockfesztiválok I.

 • Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

  A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Ötezer éves gátakat fedeztek fel

  Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

  A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

  Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

  Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket