Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Tankevolúció 2. rész

National Geographic Magyarország

Tekintsük át, hogyan tökéletesedtek harckocsik az idők folyamán. Miként jutottunk el a tankfejlesztés csúcsteljesítményéhez az Abramshoz.

Tűzerő
A második világháború egyik legrettegettebb tankja, az addigi legnagyobb tűzerejű löveggel felszerelt német Tigris volt. A 88 milliméteres gyorstüzelésű ágyút eredetileg légvédelmi ágyúnak tervezték. Olyan távolságból voltak képesek kilőni az ellenséges tankokat, amelyből azok még képtelenek voltak hatékonyan viszonozni a tüzet. A Tigrist ez a nagy tűzerejű löveg emelte a többi harcjármű fölé. Bár a Tigris mindent meg tudott semmisíteni, ami az útjába került, mégis volt egy gyenge pontja: mozgás közben nem tudott tüzelni. Az ágyú nagy erővel visszarúgott és komoly kárt okozott volna a lőtoronyban, ha a tank nem áll egyhelyben. A legénység először megállította a tankot, ezután irányba fordította a tornyot, kibiztosított, felemelte a csövet, és csak ezután tudott célozni és tüzelni. Mire mindezzel végzett, elveszthette a nagy erejű ágyú biztosította előnyét, és maga is célponttá válhatott.

Igaz azonban, hogy a kisebb löveggel rendelkező tankok sem tudtak menet közben pontosan lőni, egyszerűen azért, mert a cső fel-alá ugrált. A mérnököknek olyan megoldással kellett előállniuk, amely a legrázósabb terepen is célra tartja a löveget.
Erre megoldás a giroszkóp egy tengelyre erősített pörgettyű. A forgásból eredendően a tehetetlenségi erők hatására a forgási síkját megtartja. A pörgő giroszkóp így instabil környezetben is stabil marad. Az Abrams-ba szerelt giroszkóp akkor is egyenesben tartja a löveget, amikor a tank a legrázósabb terepen zötyög. További giroszkópok beépítésével oly mértékig lehet stabilizálni a célra tartott csövet, hogy azzal mozgás közben is lehet pontosan lőni.

Mára a löveg szörnyű tűzfegyverré alakult, amely képes három kilométeres távolságból eltalálni egy mozgó célpontot. A mai lövedékek egy 80 centiméter vastag acéllemezt is képesek átütni.
A Sivatagi Vihar hadművelet során több mint 1500 Abrams tank szállt szembe négyezer, Szaddam Husszein parancsnoksága alatt álló iraki tankkal. Anélkül, hogy egyetlen harckocsizót vesztettek volna, az amerikai csapatok, négy nap alatt lesöpörték az iraki tankok többségét.

Páncélzat
A Tigrisekről hamar elterjedt, hogy majdnem legyőzhetetlenek. Járműként viszont komoly hibái voltak. A páncélzata vastagabb volt, mint bármelyik elődjének. Elől több mint száz milliméter vastag volt, emiatt 56 tonna körül volt a súlya. A tank annyira nehéz volt, hogy véget nem érően nyűtte a motort és a váltószerkezetet. Ha túl nehéz terepre került nagyon jó eséllyel önmaga okozta saját meghibásodását.
A tervezőknek könnyebb páncélzattal kellett előrukkolniuk a védelmi képesség csökkentése nélkül. Ha egy függőlegesen álló 100 milliméter vastag páncéldarabot hatvan fokkal megdöntünk, vízszintesen mérve kétszáz milliméter vastag lesz. Ahhoz tehát, hogy megmaradjon a 100 milliméter vastag páncél, elegendő volt feleannyi acélt használni és ez lényegesen csökkentette a tank súlyát. A ferde páncél további előnye volt, hogy egyes hagyományos lövedékek egyszerűen lepattantak róla.
A T34-esek ferde páncélzatának hátulütője, hogy a vezető és a tüzér számára sokkal kevesebb hely maradt a tank elülső részében. A megoldást a kistermetű legénység alkalmazásában találták meg.

A páncélzat és a töltetek közötti verseny
A páncéltörő robbanólövedéknek át se kell ütnie a tank páncélzatát ahhoz, hogy megölje a legénységet. Látszólag olyan, mint bármilyen lövegből kilőtt lövedék, de becsapódáskor a torony felületére tapad, mint egy tehénlepény. A robbanás okozta lökéshullámok alig károsítják a külső felszínt, de a belső oldalon katasztrofális rombolást végeznek.

Hogy nagyobb, pusztítóbb lövedékeket fejleszthessenek ki, a mérnökök visszanyúltak a múltba. A megoldást meglepő módon egy, a 17. században már ismert elvben találták meg. A nagy ostromok idején a tüzérek arra jöttek rá, hogy az ágyúcsőből sok energia elszökik, mivel az ágyúgolyó kisebb volt, mint a csőátmérő, nehogy beszoruljon. Emiatt a puskapor tólóerejének egy jelentős része elillant az ágyúgolyó mellett. A tüzérek egy eredeti megoldással betömték a rést. Egy vezetőlapnak is nevezett szorosan illeszkedő fakorongot helyeztek a golyó alá. A robbanás előbb azt éri. A másodpercnek az a tört része, ami a fakorong szétrobbanása előtt eltelik, elegendő ahhoz, hogy a golyó megfelelő lökést kapjon, így gyorsabban és messzebbre repül.
A második világháború második felében, 1943-ban, egy angoloknak dolgozó belga tudós továbbfejlesztette a vezetőlap-módszert. Ladislaus Permutter kiszámolta, hogy egy kisméretű lövedék sokkal gyorsabban repül, mint egy nagy. Ha pedig a lövedék nagy sűrűségű anyagból készül, mint például a volfrám-karbid, még a legvastagabb páncélt is képes átütni.
De hogyan lehet egy nagy ágyúból kisméretű lövedéket kilőni? Permutter megoldása egy olyan köpeny volt, amely magába foglalta a lövedéket, és ezzel növelte az átmérőjét. Így a lövedék tökéletesen illeszkedett az ágyúcsőbe és a tolóerő nem veszett el.

A nyíllövedék egy modern változata annak, amit Permutter 1943-ban kifejlesztett. A nyíllövedék köpenybe van becsomagolva, ami vele együtt végighalad az ágyúcsövön. De amikor kilép a csőből, a köpeny leválik. Valójában a légellenállás fújja le. A nyíllövedék lényegében olyan, mint egy nagyon gyorsan repülő nyílvessző, ami becsapódáskor nem robban fel, hanem áthatol a páncélon, és szörnyű pusztítást végez a belső térben.

A páncéltörő lövedékek újfajta páncélzatot tettek szükségessé. A tervezők látták, hogy a vastag acél nem nyújt elegendő védelmet, ráadásul nehéz is. Különleges összetevőkkel kísérleteztek. Például kerámiát vagy üveggyapotot helyeztek az acéllemezek közé. Az egyik réteg csökkentette a robbanófejek által kifejtett erőhatást, a másik ellenállt a páncéltörő lövedékeknek.

RPG
A második világháborúban is használt páncélököl egy egyszerű kézi fegyver. Harcképtelenné tehet egy tankot, feltéve, ha elég közelről lőnek vele. A kézi páncéltörők azóta sokat változtak, mai nevük rakétahajtású páncéltörő gránát, azaz RPG. A rakéta páncéltörő gránát egy robbanószerbe ágyazott vékony réztölcsérből áll. Becsapódáskor a robbanás lökéshulláma kifordítja a tölcsért, amely nagysebességgel haladó forró rézsugárrá alakul. Amikor a gránát becsapódik, ez a koncentrált rézplazma átüti a páncélt.

De hogyan lehet megakadályozni, hogy a páncéltörők áthatoljanak egy tank páncélzatán? Az 1967-es Hatnapos Háborút követően a fiatal Manfred Held a Közel-Keletre utazott, hogy a sivatagban kiégett tankokon tesztelje a páncéltörő rakétákat. Kihasználta a lehetőséget, és valódi harctéren, valódi páncélos járműveken végezett teszteket. Feltűnt neki, hogy egyes tankokat kevésbé rongált meg a robbanás. Kiderült, hogy ha a kilőtt tankban a lőszer is felrobbant, akkor az ellenhatást gyakorolt. Manfred olyasvalamire jött rá, amiben hatalmas lehetőségek rejlettek. Véletlen találmányát robbanó reaktív páncélnak nevezte el.

A robbanó reaktív páncél két acéllemezből és egy közéjük épített nagy erejű robbanószer-rétegből áll. Amikor egy páncéltörő gránát becsapódik, a robbanóbetét felrobban, eltávolítja egymástól a két acéllemezt és lelöki magáról az éppen behatolni készülő gránátot. Manfred Held találmánya ma a tank külső felületére erősített robbanó dobozok formájában él tovább. Ez egyike a legújabb védelmi technológiáknak.
A robbanó reaktív páncél hátránya, hogy mindenki, aki a tankon kívül helyezkedik el, ki van téve a szétrobbanó repeszeknek.
A robbanó reaktív páncél vízválasztót jelent a páncélzat és a töltetek közötti harcban.
Az új technológiák arra utalnak, hogy a jövőben az aktív védelemé lehet az elsőbbség. Olyan védelemé, amely még azelőtt észleli és hatástalanítja a robbanófejeket, mielőtt azok célba érnének. Ily módon soktonnányi hagyományos passzív páncélzatot elhagyva, kisebb és könnyebb járműveket tervezhetnek.

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket