Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2023. május 30., kedd
Kultúra

India táncművészete

National Geographic Magyarország

Az „indiai tánc” kifejezés nem hordoz sok információt, hiszen egyaránt jelenthet egymástól függetlenül kialakult, technikailag is teljesen különböző klasszikus, illetve népi és modern táncokat.

Indiában a történetírás sohasem tartozott a fontos dolgok közé, így aztán a klasszuks táncok időszakában (fénykoruk körülbelül Kr . e. 500 – Kr. u. 1000 között) általában még az uralkodók személye sem biztos, nemhogy a tánctörténet részletei. Az , , indiai tánc” kifejezést a brit gyarmatosítók alkották meg a szubkontinens megszámlálhatatlan tánctípusának összemosásával. A bit uralom időszakát (1757 – 1947) a klasszikus táncok tudatos háttérbe szorítása jellemezte. Ennek oka egyrészt az indiai nemzeti öntudat kialakulásának akadályozása, másrészt pedig a keresztény erkölcsi taniítások terjesztése volt. A 20. században pozitív fordulat következett be a klasszikus táncok elterjedésének szempontjából, ami egybeesett az indiai nemzeti identitás fellángolásával.

Két táncosnőt láthatunk, akik két műfaj képviselői: az egyikük bharatanatyam (Alarmel Valli- hátsó), a másikuk odisszi (Madhavi Mudgal). A fotó egy olyan darab alkalmából készült, ahol a két tánc hasonlóságait keresték.

A Nátjasásztra
A legfontosabb indiai tánctörténeti mű szanszkrit nyelven íródott (a történészek általában Kr. e. 400 körüli időpontra teszik az összeállítását), címe: Nátjasásztra, azaz a Dráma kézikönyve. Írójaként egy bizonyos Bharata Muni szerepel, aki a valóságban legfeljebb összerendezgetője lehetett a korábbi évszázadokban ismeretlen szerzők által elkészített szövegeknek. Bharata Muni feltehetőleg kitalált név, Bharata a hindu mitológiában ugyanis az istenek színházigazgatója, s a könyv szerzője minden bizonnyal a mű tekintélyének emelése céljából választotta e nevet magának. A munka részletesen tárgyalja a színpad felállításának, a kifejező kéz- és arcmozdulatoknak, valamint a színdarab megírásának, műfaji és esztétikai követelményeinek szabályait. Ez utóbbi részek tartalmazzák a legrégebbi indiai esztétikai nézeteket: a könyv alaptétele, hogy az alkotásnak bizonyos érzések kifejezésével ugyanazokat az érzéseket kell felkeltenie a nézőben, illetve az olvasóban.

A Nátjasásztra 37 fejezetből áll és kimerítően tárgyal mindent, ami a színházzal kapcsolatos. , , Zene, tánc, dráma, darabírás, a színház építése, a próbafolyamat, a színészi játék, a közönség, színházesztétika, a dráma hatásmechanizmusa mind-mind szerepet kap benne. Találunk benne szólótánc leírást, a lépések, ugrások, lábemelések, kézjelek, szemmozgás stb. pontos, részletekbe menő kifejtésével és megtaláljuk a drámában szereplő karakterek (különféle lelkivilágú emberek, istenek, démonok, állatok stb.) mozgásának technikai tudnivalóit. Kifejezőeszközökben rendkívül gazdag: a lépések, testtartások, mozdulatok változatos ritmusokkal, dinamikával jelennek meg. A kéztartások (mudrák), az arc- és szemjáték az érzelmek széles skáláját képes megjeleníteni, ezáltal alkalmassá válik egy-egy történet bármely szereplőjét pantomimikusan kifejezni. A kitartó gyakorlás által a táncosok rendkívüli tudatosságra, ritmikai készségre, kecsességre, kellemes megjelenésre, külső és belső tartásra tesznek szert A Nátjasásztra szerint a szent és profán táncok közti különbség abban rejlik, hogy a szent tánc a félistenek meghívásával kezdődik, míg a profán nem. A Nátjasásztrában leírt klasszikus tánc valószínűleg a 3-6. sz. körül élhette fénypontját, majd a 10. század után háttérbe szorult.” (jeindia.hu )

Az indiai táncműfajok legáltalánosabb, leginkább elterjedt csoportosítása:
1. Klasszikus táncok
2. Népi táncok
3. Modern (bollywood-i) táncok

Klasszikus táncok
E táncok jellemzője, hogy isteni eredetűeknek, elsősorban Siva isten és felesége, Káli istennő táncainak tartják őket. Siva táncait a tandava (férfias táncforma), Káli táncait pedig a lasya (nőies táncforma) megnevezéssel illetik. A tandava két formája : Rudra Tandava – romboló tánc, Siva isten a világ cilkikus megsemmisítése és újrateremtése közben táncolja; Ananda Tandava – teremtő tánc, Siva a teremtett világ feletti gyönyörködése közben táncolja. A lasya előadása általában válasz a tandava bemutatására.

A klasszikus indiai táncok fő típusai, zárójelben elterjedési területük (kialakulásuk valószínű időrendje szerint):
1.Bhratanatyam (Dél-India tamil népességű területei)
2.Odissi (Orissa tartomány)
3.Kuchipudi (Telugu tartomány)
4.Manipuri (Manipur tartomány)
5.Mohiniaattam (Kerala tartomány)
6.Sattriya (Assam tartomány)
7.Kathak (Észak-India)
8.Kathakali (Kerala tartomány)

A klasszikus táncokat az előadás helyszíne szerint is szokás csoportosítani:
1.Agama Nartanam: Siva és Káli templomaiban előadott szent tánc. Előadói az ún. devadászik (, , az istenek menyasszonyai”, a templomok prostituált-táncosnői) voltak. A britek egyes területeken, pl. Bombayben betiltották.
2.Carnatakam: fejedelmi udvarokban bemutatott , , elit” tánc. Előadói az ún. tavaif-ok (mogul fejedelmek udvari táncosnői) voltak.
3.Darbari Aattam: alsóbb kasztok tagjai számára előadott táncforma, általában a templomok előtti köztereken mutatták be hivatásos táncosok.

 Agama Nartanam

Agama Nartanam

A képen odisszi (odissi) táncosokat láthatunk. Ez templomi tánc, de már a színpadokon is jelen van.

A klasszikus műfajokat manapság mestereknél, illetve iskolai keretek között (művészeti főiskolák, egyetemek) hosszú évek kemény munkájával tanulja az arra érdemes, bizonyos testi jellemzőkkel és tehetséggel bíró táncosjelölt. Ha európai párhuzamot keresnénk, oktatásuk talán a klasszikus baletthez hasonló. Ezek a műfajok színházakban láthatóak tánc- vagy drámai produkciókként.

Népi táncok
Indiában számtalan népi táncforma létezik (pl. a Wikipedia 43-féle indiai néptáncot különböztet meg). Ezek a táncok az életöröm kifejezésére szolgálnak, koreográfiájuk (indiai mércével) leegyszerűsített. Általában népünnepélyeken adják őket elő amatőr táncosok, akik a tánc közben gyakran énekelnek is.

Bollywood-i táncok
A modern indiai táncok koreográfiáit a bollywood-i (a bombay-i kommersz filmiparra utaló megnevezés) filmstúdiókban dolgozzák ki. Fő jellemzőjük a klasszikus és népi motívumok keverése a nyugati műfajokkal. A táncok az indiai filmekben gyakran függetlenek a cselekménytől, öncélú betétként szerepelnek. Ezeket a táncos betéteket gyakran önálló videoklipként is forgalmazzák. , , Nem helyeznek súlyt arra sem, hogy az eredeti népi táncot és zenét elkülönítsék a filmekben látható, tömegigényt kielégítő divattánctól és a népieskedő műzenétől. Vannak azonban kivételek is, hiszen egyre-másra alakulnak a hagyományőrző amatőr néptáncegyüttesek.” (jeindia.hu)

 Bollywood-i táncjelenet

Bollywood-i táncjelenet

Forrás:indiaklub.hu

D. F.

Kapcsolódó cikkeink:
Indiai világklasszisok Szegeden
Mit jelent a pötty a hindu asszonyok homlokán?

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

A 2700 éves ábrák egy meredek, mohával fedett sziklán bukkantak elő.

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

A USS Mannert L. Abele 1945 áprilisában süllyedt el, miután egy japán gép eltalálta.

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin állam élettől lüktető legnagyobb városát áthatja a kemény fizikai munkát végzők energiája és a művészvilág összetartása.

Shakespeare kortársa és vetélytársa

Shakespeare kortársa és vetélytársa

1593. május 30-án szúrták le egy kocsmai csetepaté során Christopher Marlowe angol költőt, drámaírót, Shakespeare kor- és vetélytársát, egyes tudósok szerint szerzőtársát. Élete fordulatos kalandregénybe illik, lángelme, de kötekedő kalandor is volt, aki alig harmincévesen halt erőszakos halált.

A világ nyolcadik csodájaként említik

A világ nyolcadik csodájaként említik

A Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban található Katalin-palota több díszes szobából áll, ezek közül az egyik legismertebb a Borostyánterem.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket