Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Kultúra

Filmvetítéssel a klímaváltozás ellen!

National Geographic Magyarország

Helyi piac, katalizátor, energetikai szaktanácsadás, filmvetítés – csak néhány példa arra, milyen lépéseket tehet egy település vagy kisebb közösség a klímaváltozás ellen. Mindezek nem külföldi példák, hanem Magyarországon már működő kezdeményezések.

Ma már Magyarországon szinte egymást érik a környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos konferenciák, ami egyrészt jó, hiszen azt jelzi napirenden vannak ezek a témák, viszont ritkán gondolunk bele, hogy önmagában egy-egy ilyen rendezvény lebonyolítása is mekkora környezetterheléssel jár. Ebből a szempontból igen rendhagyó konferencia zajlott november 19-én, a Brit Nagykövetségen. A Klímabarát Települések Szövetsége amolyan görbe tükröt tartott magának és a résztvevőknek egyaránt.

Kardos Péter, az Energia Klub munkatársa elmondta, hogy a szervezet egy új szolgáltatása, a széndioxid-kalkulátor segítséget nyújt abban, hogy rendezvényszervezők megnézzék, hol csökkenthetik az eseménnyel kapcsolatos üvegházgáz-kibocsátásukat. A szakértő hozzátette, hogy az ilyen jellegű rendezvényeknél a legnagyobb kibocsátás-csökkentés a közlekedés terén érhető el, vagyis ha minél több résztvevő tömegközlekedéssel vagy telekocsival érkezik. Számításai alapján a mintegy 300 fős konferencia lebonyolításához kapcsolódó fűtést, villamos energia- és vízhasználatot, étkezést, a kiadványok előállítását és természetesen a közlekedést figyelembe véve a teljes széndioxid-kibocsátás mintegy 16 tonna volt. Magyarországon az egy főre eső évi üvegházgáz-kibocsátás széndioxid-egyenértékben mérve átlagosan 8 tonnának felel meg, vagyis ezzel az egynapos rendezvénnyel két ember éves adagját sikerült kipipálni.

Másutt nem új keletű az alulról jövő kezdeményezés

A magyarországi Klímabarát Települések Szövetsége egy éve alakult, éppen azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a klímaváltozás és a mindennapi élet kapcsolatára, valamint arra, hogy feltétlenül szükség van helyi szintű lépésekre, mivel úgy tűnik a nemzetközi és az állami szervezetek nem képesek hatékonyan kezelni ezt a problémát.

A klímabarát település gondolata és gyakorlata csak nálunk új keletű. Nyugat-Európában, elsősorban Nagy-Britanniában már évtizedes hagyománya van ennek. Maga a brit kormány hozta létre 1997-ben a Climate Impacts Programe nevű, oxfordi székhelyű szervezetet, melynek feladata, hogy segítsen az államigazgatási intézményeknek, önkormányzatoknak és az üzleti szférának kidolgozni a klímastratégiájukat. Szintén Nagy-Britanniából indult ki – de már számos országra kiterjedt – az ún. átalakuló városok (Transition towns) hálózata. Ezeknek (a helyi önkormányzattal szorosan együttműködő) lakossági kezdeményezéseknek a célja a település vagy a szűkebb lakókörnyezet ökológiai lábnyomának csökkentése, és nem utolsó sorban a helyi közösségek megerősítése. A települések adottságaitól függően mindenütt más és más lépéseken (pl. energiafüggőség csökkentése, élelmiszer-önellátás növelése, zöld területek fejlesztése) van a hangsúly.

Az UV-riadó tervtől a helyi piacig

A magyarországi szövetség tavaly öt taggal alakult, most további mintegy 15 (köztük határon túli) település biztosította támogatásáról a kezdeményezést. A konferencián kiderült, hogy a két legkorábban létrejött klímabarát település – Hosszúhetény és Tatabánya – már több konkrét eredményt is fel tud mutatni ezen a téren. Tatabányán elkészült a város klímastratégiája. Ennek részeként az Országos Környezetegészségügyi Intézettel közösen kidolgoztak egy helyi hőség- és UV-riadó tervet. Továbbá a program keretében a polgármesteri hivatal autóit felszerelték ún. Green Plus katalizátorral, amely csökkenti az üzemanyag égetése során keletkező üvegházgáz mennyiségét, év végére pedig befejeződik az önkormányzati intézmények épületeinek világítás-korszerűsítése.

Botos Barbara, a Tatabányai Polgármesteri Hivatal környezeti nevelésért felelős referense hangsúlyozta, hogy fontos a téma állandó napirenden tartása a lakosság körében, ugyanis csak így tudatosodik bennük, hogy valós problémáról van szó és nem csak pánikkeltésről. Ennek érdekében a számos rendezvényt szerveznek, pályázatokat írnak ki iskolák és a lakosság számára.

Ezzel szemben Hosszúhetény, mint falu más lehetőségekkel és problémákkal szembesül. „Nemrég elkészült a falut elkerülő országút, így remélhetőleg a főutca hamarosan újra megtelik élettel, ugyanis eddig a nagy átmenő forgalom miatt teljesen ellehetetlenült a gyalogos és a kerékpáros közlekedés” – mondta Herbert Tamás, a program koordinátora. Az önkormányzat már működtet egy energetikai tanácsadó irodát, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság körében nagyon kevés információ áll rendelkezésre az energiahatékony építkezésről, az utólagos szigetelési, épület-átalakítási lehetőségekről. A Pécsi Tudományegyetem szakembereinek segítségével hamarosan elkészül az önkormányzati épületek energetikai auditja, amely nem csak a fűtés és villamosenergia-igényre, de a hulladék- és vízgazdálkodásra is kitér.

A településen heti piacot hoztak létre, azzal a céllal, hogy a helyi termékek lehetőleg helyben, minél kevesebb utaztatásssal találjanak gazdára. Herbert Tamás elmondta, hogy a tervek között szerepel, de komoly nehézségbe ütközik a mezőgazdaság élénkítése, ugyanis a helyi gazdálkodás jelentősen leépült az elmúlt évtizedben. Ehhez kapcsolódva, a térségi tájfajták megőrzése érdekében a Duna-Dráva Nemzeti Park segítségével a település határában tervezik egy régi tájfajtákból álló gyümölcsös kialakítását.

Filmvetítés az ország több mint félszáz pontján

A klímabarát települések többsége csatlakozott a Védegylet által december első hetére szervezett Klímaébresztő filmhéthez. Ez egy újfajta, alulról szerveződő rendezvény, melyre december 1-6. között kerül sor. Célja, hogy elősegítse a klímaváltozással kapcsolatos közösségi aktivitás feléledését. A szervezők azonban nem fenyegető jövőképet akarnak sugallni, hanem azt, hogy a klímaváltozás adta nehézségek lehetőséget adnak a régóta szükséges változtatások megtételére, ha élünk a közösségi összefogás erejével. Ezt fejezi ki az is, hogy a programba bárki bekapcsolódhat, vagyis a vetítésekre a helyi lakosok szervezésével kerül sor a legkülönbözőbb helyszíneken, a filmek után pedig mindenki számára nyitott beszélgetésekre is lehetőség van – olvasható a rendezvény honlapján. Eddig már több mint 60 helyszínről regisztráltak vetítésre az ország különböző részéről. A zárórendezvényre Budapesten a Toldi moziban kerül sor december 5-én és 6-án.

A program aktualitását az adja, hogy december elején lesz az ENSZ-klímacsúcs a lengyelországi Poznanban. Ezt számos országban civil megmozdulások kísérik a nemzetközi akciónapon, december 6-án. A poznani klímacsúcs célja előkészíteni a jövőre esedékes koppenhágai új globális klímavédelmi megállapodás aláírását, amely a 2012-ig érvényes Kiotói Jegyzőkönyv utáni lépéseket tartalmazná.

Kapcsolódó cikkek:

 • Tatabánya: a legszennyezettebb városból zöld példakép?
 • Összefogtak a hazai klímabarát települések
 • Eltűnnek a régi gyümölcsfajtáink I.
 • Eltűnnek a régi gyümölcsfajtáink II

 • 4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

  4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

  A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

  A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

  A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

  Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

  Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

  Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

  A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

  Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

  Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

  A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

  Készen állunk a rovarevésre?

  Készen állunk a rovarevésre?

  Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket