Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Kultúra

Mesemondó az Amazonas partjáról I.

National Geographic Magyarország

100 éve született Molnár Gábor, akinek kalandos ismeretterjesztő útleírásain egy nemzeték nőtt fel. Amazóniában huszonévesen elvesztette szeme világát, és ezután vált íróvá.

Írta: RIGÓCZKI CSABA
Fotó: GÖMÖRI ESZTER

Cseng a telefon (ami persze már rég nem cseng, csak zenél), öreg mesterem, Tatai Zoltán hív: felkér, készítsek egy elemző publikációt Molnár Gábor írói munkásságáról. A 2000-es évek elején, amikor az emberek szavajárása a „be vagyok havazva” tudom, hogy nem szabad elvállalnom a feladatot. És azt is tudom, hogy nem szabad visszautasítanom gyerekkorom kedvenc szerzőjének méltatását.
Szürke padlásunk kartondobozaiban kutakodok a régi könyvek után, majd elkezdem újraolvasni Molnár Gábort. Furcsa kaland, picit talán aggódom is, mint egy érettségi találkozón, régi szerelmem újralátása előtt.

A mondatok sora-tartalma ugyanaz maradt (eltekintve attól, hogy 25-30 éve valahogy nagyobbnak tűntek ezek a betűk), de a világ megváltozott. Akkor egy fekete-fehér TV csatornát nézhettünk, azt sem minden nap, ma kétheti fizetésből elrepülhetünk valamelyik szubtrópusi tengerpartra. Akkor ráértek az emberek útleírást olvasni, és a szerző sem sietett. Félek a műfaj felett eljárt az idő.

Ismét régenírt útikönyveket olvasok. Szeretem az ilyen időmúlatást. Kedves, mert ami innen nézve történelem, a következmények ismeretében és mai értékrendünk szűrőjén át értelmezett jelenség a szerzőnek még jelen idejű valóság. Az ő helyzetértékelése az igazán autentikus. Kedvencem pedig, amikor a szerző leírja jövőképét.

 • Út, országút egyetlen méternyi sincs errefelé. Vasút pedig, ha szabad így mondanom itt a jövő század álma. A dollárral ugyan behatolt ide egy „adag” civilizáció …”

  A Bakonytól Amazóniáig Molnár Gábor fiatalkorának legteljesebb életírása. Minden könyvében kapnak néhány bekezdést a gyermekkori emlékek, de ez az a mű, amelyikkel végigkíséri olvasóját a „nehéz gyerekkorom volt” időszaktól (bár nem panaszkodik, csak tényeket ír minősítés nélkül), a világutazó létig. Ez az életút olyan, mintha külső értelem komponálta volna. Városi gyerek, úgy ahogy a „városi gyerek” életet az 1910-es években elképzeljük, aztán falura kerül, és falusi gyerek élete lesz sajátja – bocsánat az ismétlésért – úgy ahogy a „falusi gyerek” lét tipizálható.

 • „Tizenkettedik esztendőmet töltöttem be abban az évben és hát „ridegtartásban” nőtt tősgyökeres pesti a városliget tájékáról származó gyerek voltam. Viszontagságaim közben úgy megemberesedtem (…) Vad vágta a kútra robogó csikók nyakában, szügyük előtt csüngve pisztrángfogás hurokkal …”

  Falun tanulja meg a szó nemes értelmében vett nélkülözést. – Lehet a nélkülözésnek „nemes értelme, ?” – kérdezi egy régi útitársam, akinek mindig több volt a bőröndje, mint amennyi a kezébe fért. Igen. Molnár Gábor több helyen is felsorolja a teljes felszerelését, amit épp a csónakba tesz, és nem túlzás, ha azt mondom, minden cucca elfér a könyv két sorában.
  Az étrendjét sem irigyeljük. A dzsungelben például nincs pékség. Amikor egy barátja meglátogatta akkor történt, hogy:

 • „Olaf a végére tartogatta a legnagyobb örömhírt. Hoztam egy pár frissen sült zsemlét is. Nem is tudom mikor haraptam utoljára igazi kenyérbe.”

  Hogyan elégíti ki szerény igényeit? A hagyományos szállása az oldalfal nélküli pálmatetőzet, mely alá beköti függőágyat, napi étrend a fogott hal, az elejtett vad, a banánlekvár, esetleg a halkonzerv. Fürdőhelye a nappali folyó (az éjszaka a kajmánonké). A Ford-telepén volt például zuhanyzó, de azt nem használta senki.

 • „Itt a mocsarakban a meleg napsütötte nyugalmas vízben a felszínig jönnek a halak. Néha húszkilósak is. Az „íjász-halász” a csónak elejében áll és a két méteres zsineg húros íjat, taszító rúdnak is használva íjjal nyílvesszővel könnyen zsákmányhoz jut. Csak vigyázni kell nehogy a víz fénytörése becsapa a célzásnál.”

  Molnár a falun tanulta meg a természeti fogásokat is. Csendben járni, észrevenni látható-hallható jeleket, és itt tanulja meg a természet tiszteletét. Később a dzsungelről írja:

 • „Eleinte üresnek tűnik. Csak ha már valóban lát benne az ember, akkor veszi észre, hogy tele van nyüzsgő élettel. (…) Az ősvadon él, csak éppen tudni kell látni, járni benne; és szeretni kell, különbben nem mutatja meg mit rejteget.”

  Gyerekkori tapasztalat érteni az állatok nyelvén:

 • „Cukor mindig van nálam a nyeregtáskában. Lovacskámat ez a csemege tanította meg „magyarul”.

  Aztán felnőtté válva, az agráriskolát befejezve (1927) ismét Pesten látjuk, kicsit unja is az itteni létet. Így lesz szerencselovag(?). Egyszerűen jelentkezik egy újsághírre: ő részt akar venni a Nemzeti Múzeum támogatta gyűjtőexpedíción. Hogy ehhez milyen önéletrajzot kellett írni 1930-ban, arról nem szól a fáma. Azt viszont sűrűn és pontosan felemlegeti, hogy a múzeumtól azután hogy elindította őket (akkor még hárman voltak) semmilyen támogatást nem kapott.

  Nagyon haragszik Hóman Bálintra, a Nemzeti Múzeum akkori igazgatójára, akitől szép köszönőleveleket és okleveleket kap, de anyagi támogatást sohasem. Magának kell megkeresnie a pénzt, amiből felszerelést vásárol gyűjtőmunkához, hogy aztán gyűjteményét a Nemzeti Múzeumnak ajándékozza.

 • „Manásusban talán soha nem bontottak még levelet nagyobb reménységgel, mint én azt a gyanúsan nagy borítékot. Estem is akkorát, hogy csak Hóman Bálint elegáns aláírásainak kacskaringóiban tudtam nagy üggyel bajjal megkapaszkodni. A borítékban igen szép díszoklevél volt (…) munkám pénzbeli honorálásáról szó sem esett. (…) Bogarakat, lepkéket most is küldök … ”

  Igen, viszonzás nélkül is küldi a bőséges anyagot, ugyanis ő nem a Magyar Nemzeti Múzeumra (nemzetre? államra?) haragszik, csak személy szerint Hóman Bálintra.

 • ”A zacskóba rakott bogarakat becsomagolom a palmeira kekszgyár üres bádogdobozába. Elhasadt ingemből négyszögletes darabot tépek, ebbe varrom be a dobozt. Tintaceruzával írom rá a címet: Museo Nacional de Hungria Budapest, majd a közelebbi cím következik: nem Hóman Bálintnak, hanem az igazi Magyar Nemzeti Múzeumnak küldöm ezt a csomagot.”

  Mindössze két év adatott meg a paradicsomban. De erről már egy harmadik könyv szól.

 • Hozzászólások

  Több száz éves kardot találtak egy pincében

  Több száz éves kardot találtak egy pincében

  A különleges fegyver a Dánia és Svédország közötti kalmari háború idejéből származik.

  Arany nyelvet találtak több múmia szájában

  Arany nyelvet találtak több múmia szájában

  Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy a nyelv segítségével a halott képes lesz beszélni a túlvilágon.

  Ókori rágcsákat találtak a Colosseumban

  Ókori rágcsákat találtak a Colosseumban

  Ahogy a mai mozizók, úgy az ókori nézők is szerettek nassolni.

  A királynő, aki szponzorálta Kolumbusz útját

  A királynő, aki szponzorálta Kolumbusz útját

  Kasztíliai I. Izabella a spanyol történelem

  Élénk kapcsolat lehetett Teotihuacan és a maják között

  Élénk kapcsolat lehetett Teotihuacan és a maják között

  Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a város nem volt érintkezésben maja uralkodókkal.

  National Geographic 2022. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  13 200 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket