Adalbert, Vince2023. szeptember 27., szerda
Kultúra

Új elnök, új szokások

National Geographic Magyarország

Egy külföldi útra kb. nyolcszázan tartanak az elnökkel. Őt a világ minden táján saját limuzinja, a Cadillac One szállítja. A közel négy és fél tonnás páncélautónak saját oxigéntartályai is vannak...

A Fehér Ház elsősorban családi otthon, ahol a rezidencia személyzetének kell igazodnia a lakók igényeihez. Ehhez persze alaposan föl kell készülni! Így hát a novemberi választások után – amint a régi elnök fehér házi látogatásra invitálta utódját – a háznagy alaposan kifaggatja a megválasztott elnök feleségét, a leendő First Ladyt. Hol legyenek a hálószobák? Mikor szokott kelni a család? Milyen fogkrémet használnak? Milyen nassolnivalókat kedvelnek?
Clinton pizzázni hívta barátait az elnöki ebédlőbe, Susan Ford pedig a Keleti Teremben rendezett bankettet középiskolai osztálytársainak. A Reagan házaspár – akik hivatalos rendezvényeiken a régi Hollywood csillogását elevenítették föl – többnyire kettesben, a tévé előtt vacsorázott.

A főnök nem késhet – az elnök személyi titkára tehát bekukucskál az Ovális Irodába, mielőtt félbeszakítaná az ott zajló tárgyalást. A 29 éves Jared Weinstein szolgáló, bizalmas és gondolatolvasó egy személyben. Hajnali négykor kel, és mindig kéznél van, hogy kisegítse egy tollal, egy iPoddal vagy éppen a következő látogatóval kapcsolatos tudnivalókkal az elnököt.

Mi lesz tehát vacsorára? Bár a második emeleti családi lakosztályhoz egy külön kiskonyha is tartozik, a Fehér Ház lakói nemigen főzőcskéznek, inkább a főszakács ajánlatából választanak maguknak heti étrendet. Az állami vacsorák, a képviselőknek rendezett grillpartik és az ünnepi diplomáciai fogadások költségeit ugyan az adófizetők állják, de a család és az elnök magánvendégeinek étkeztetése az elnök pénztárcáját terheli. Az első számlák pedig mindig megdöbbentik a Fehér Ház új lakóit… „Nem is emlékszem, hogy volt-e, aki ne panaszkodott volna” – meséli Walters háznagy, fölidézve Rosalynn Carter elképedését:

„Mrs. Carter Georgiából érkezett, ahol akkoriban jóval olcsóbb volt minden. Ám ha jól belegondolunk, itt világklasszis séfek főznek, s az ételek körítése, tálalása is olyan, akár egy kitűnő étteremben.” Az élelmiszer a titkosszolgálat által jóváhagyott beszállítóktól érkezik, de piacokon, sőt néha a sarki boltból is vásárolnak. Van, hogy a fehér házi főszakács beugrik a henteshez, mert az elnök aznapi vacsorájához még hiányzik valami.

Az elnök emberei!
A cikk megjelent a National Geographic Magazin januári számában.

Az asztalra kerülő bor viszont mindig amerikai, mivel Gerald Ford elnöksége óta nem szolgálnak föl francia bort a Fehér Házban. A ruhák tisztíttatását is az elnöki család fizeti, a személyzet csupán a szállításról gondoskodik. Az elnök ingeit, az ágyneműt és a törülközőket viszont házon belül mossák. A leszakadt gombok pótlása és a cipőpucolás a személyi inas dolga. S bár az elnök reggelente maga választja ki az öltönyét, a nyakkendő már egészen más kérdés – stábja gyakran megvétózza azokat a darabokat, amelyek színe vagy mintája rosszul mutatna a képernyőn.

Amikor az elnök elhagyja a Fehér Házat, népes stáb kíséri őt mindenhová: a Fehér Ház, a Külügyminisztérium, a Pentagon és a titkosszolgálat emberei, távközlési szakértők, az elnöki különrepülőgép vagy a Marine One helikopter személyzete, továbbá számos újságíró is. Egy-egy nagyobb külföldi útra körülbelül nyolcszázan tartanak vele. A társaság valójában két csoportban repül: az Air Force One-nal az elnökön kívül csak a közvetlen munkatársai és a titkosszolgálat emberei utazhatnak, bár hátul, a gép végében helyet kap tizennégy újságíró is. A másik gépet – rendszerint a United légitársaság egyik 747-esét – a Fehér Ház bérli a kíséret többi tagjának.

Az accrai repülőtér betonján a titkosszolgálat emberei várják a ghánai hivatalos látogatásáról távozó elnököt, akit a világ minden táján saját limuzinja, a Cadillac One szállít. Bár a titkosszolgálat elég szófukar, a közel négy és fél tonnás páncélautónak állítólag saját oxigéntartályai is vannak, ha netán mérgesgáztámadás érné utasait.

Az Air Force One sajtóhelyeit mindig más újságírók kapják, az utazás azonban a másik gépen is méregdrága: többe kerül, mint egy első osztályú repülőjegy. Az elnök páncélozott limuzinja, tartalék autója, sőt olykor az elnöki helikopter is, a küldöttséget kísérő tehergépeken jut el az út egyes állomásaira.

A Fehér Ház Távközlési Hivatala (whca) minden úti célnál külön kommunikációs rendszert épít ki, így a szabad világ vezetője szállodai lakosztályából egyetlen gombnyomással csatlakozhat a közvetlenül hívható amerikai telefonhálózathoz. Jóllehet Bush elnök biztonsági okokból soha nem hordott magánál mobiltelefont, ha beszélni akart – akár külföldi útjain is –, számtalan készülék közül választhatott. Az egyik mobilt az elnöki limuzinban tartják, ahol ismeretlen a zavaró háttérzaj. Akik már ültek benne, azt mesélik, kísérteties érzés. Mintha megszűnne létezni a külvilág. Az elnök látja a kinti tömeget – hallani azonban nem hallja. Különösen akkor nem, ha közben mély hangon mormog a Bestia (mert a páncélautót így becézik) nyolchengeres motorja.

A válságteremben videókonferencia készül az iraki kormányfővel (fent). E csúcstechnikával fölszerelt helyiségbe csak a legmagasabb szintű engedélyek birtokosai nyernek bebocsátást, hogy olyan nemzetbiztonsági kérdésekről tájékoztassák az elnököt, mint a terrortámadások vagy egy közelgő hurrikán.

Ahhoz, hogy az amerikai elnök mindig zavartalanul eljusson napi programjának színhelyeire, a háttérben hatalmas gépezet dolgozik, több száz oldalas forgatókönyvek alapján. „Mi akár a világ túlsó felére is percre pontosan érkezünk. Ehhez viszont pontosan tudnunk kell, hogy mit és mikor tegyünk. Az effajta utak nem gyenge idegzetűeknek valók” – magyarázza Joe Hagin, a Fehér Ház egykori kabinetfőnök-helyettese. Ezért külföldre csak a stáb legtapasztaltabb tagjai kísérik el az elnököt, mert ők betéve tudják, mikor hol kell állniuk, mit kell viselniük, hogyan kell megszólítani a külföldi előkelőségeket, vagy mikor kell (szó szerint) továbbrohanniuk.

Nem csoda, hogy egy-egy ilyen hajszás út után az elnökök örülnek, ha végre visszatérhetnek a rezidenciára. Bár Ronald Reagan gyakran a Fehér Ház foglyának érezte magát, sok elnök és családja kifejezetten kedvelte az itteni életet. S miért is ne szerették volna? Az elnöki rezidencia nemrég felújított mozijába a hollywoodi stúdiók másnapra odaküldik a legújabb filmeket. A Fehér Háznak, A Fehér Háznak saját uszodája van, aztán ott a teniszpálya vagy az árnyas játszótér, amelyet még Lady Bird Johnson létesíttetett, s járdáját az elnöki unokák bronzba öntött kéz- és láblenyomataival szegélyezték.

Ami viszont talán a legfontosabb: olyan családi otthon ez, amelyet áthat a történelmi hangulat. Hiszen mindenki tudja, hogy bármilyen gondoskodás övezze az elnöki famíliát, csak rövid ideig lakhatnak itt. A személyzet valamelyik tagja finoman emlékeztette is az egyik First Ladyt: „Elnökök jönnek és mennek, de a komornyik marad.”

A cikk megjelent a National Geographic Magazin januári számában.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket