Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2023. december 06., szerda
Kultúra

A megfigyelés tudománya 2. rész

National Geographic Magyarország

Megfigyelő-hálózatok, arcfelismerő programok, testekbe épített szerkezetek. Lépjünk be a biztonságtechnika világába, és ismerjük meg a valóságot a National Geographic Channel nyomán!

Infravörös nyomkövetés
A következő feladat egy egész város átfésülése. Emberek millióinak, helyszínek ezreinek megfigyelése, ráadásul éjszaka, olyan hatásos módszerekkel, amelyek révén olyasvalamit is megpillanthatunk, amit nem volna szabad. A New York fölött cirkáló tízmillió dolláros, felségjel nélküli Bell 412-EP helikoptert a legmodernebb infravörös technikával szerelték fel. Kamerája lehetővé teszi, hogy éjjel, többszáz méteres magasságban cirkáljanak Manhattan felett, anélkül, hogy észrevennék őket. A helikopter több mint kilencezer feladatot teljesít egy évben. Bűnözőket, terroristákat és más bajkeverőket tartanak szemmel. Minden test hőt bocsát ki, a megfigyelő helikopter pedig többszáz méter magasból követhet valakit, többnyire észrevétlenül.

Így történhetett meg az az eset, hogy egy alkalommal, amikor a helikopter éjszakai bevetésen volt, kamerája több mint négy percen át rögzített egy lakás tetőteraszán zajló intim együttlétet, amit később egy helyi televízió megvásárolt. Amikor a felvételt leadták a híradóban, egyesek úgy vélték, csúnyán megsértették a személyiségi jogokat. Az áldozat szemében ez a megfigyelési technikával való visszaélés, a rendőrség azonban nem ért vele egyet. Azt hangoztatja, hogy nem az a szándékuk, hogy megsértsék valaki személyiségi jogait, viszont az a dolguk, hogy megpróbálják megvédeni az állampolgárokat. S ha egyesek ezt mégis úgy élik meg, hogy így sérülnek a jogaik, a szabadságuk, akkor tudniuk kell, hogy az élet megváltozott. A szeptember 11. utáni világban így kell felügyelni a rendet.

Szép, új világ?
A megfigyelés eszköze már rég nem csak az infravörös kamera. És nem is csak a rendőrség az, aki megfigyel bennünket. A kormányok, hatóságok és nagyvállalatok mindennapi tárgyakat használnak fel arra, hogy kémkedjenek utánunk. A mobiltelefonok átjátszótornyokon és műholdakon keresztül figyelik a mozgásunkat. A mobiltelefon fizikai követést valósít meg. Ott van a zsebünkben, és egy kis térképet készít arról, hogy merre jártunk és mit csináltunk.

A megfigyelés tudománya
A film megtekinthető a National Geographic Channelen.
Mikor? Február 1-én vasárnap 18:00 és másnap, hétfőn 06:00 órakor.

Szinte minden általunk használt technika – az elektronikus kártyával működő záraktól, az automata autópályakapukon át számítógépünk internetes böngészőjéig – elektronikus nyomot hagy. Olyan eszközöket és fizetési módokat alkalmazunk, amelyek olyan nyomot hagynak, mint egy repülőgép kondenzcsíkja. A 21. században a megfigyelés immár azt jelenti, hogy ezeket a nyomokat követik, mint valami lábnyomokat, és kiszámítják, mi lesz a következő lépés. A vállalatok és a kormányok egy „adatbányászatnak“ nevezett módszerrel mindennapi életünk apróságait gyűjtik hatalmas adatbankokba. Hogy hánykor mentünk iskolába, mit vettünk tegnap, milyen betegségünk van, mennyit takarítottunk meg, sőt, mi az, amitől tartunk. Ez az információ – vagy akár még több is – hozzáférhető azok számára, akik tudják, hol keressék.

A „nagy titok“ helyett, amiről nem szeretnénk, ha kitudódna, a sok milliónyi apró információ alkot digitális képet rólunk. Nagyon körülhatárolt, nagyon pontos, nagyon kiszámítható képet. Ha tudod, hogy az elmúlt 250 napban hol voltam délután negyed négykor, akkor elég jól meg tudod jósolni, hogy holnap délután negyed négykor merre járok majd. Ha pedig tudod, hol leszek holnap délután negyed négykor, akkor gyakorlatilag bármit megtehetsz velem.

Mit hoz a jövő?
A megfigyelő technikák már mindenütt jelen vannak. A csúcseszköz azonban talán nem kívülről fog követni minket. A testünk belsejében fog együttélni velünk, és nemcsak a kilétünkről, hanem az összes működésünkről tájékoztat majd.

A jövő megfigyelő módszere a rotterdami Baja Beach Klubban már valóság. A Bajába olyan elit kör jár, akik mások, mint a többi vendég. Nem kell igazolniuk magukat, és készpénzzel fizetniük ételért-italért. Hogy beléphessenek a klubba, csupán a karjukat, amibe egy mikrochip van beültetve, kell egy leolvasó alá tartaniuk. A technikát „rádiófrekvenciás azonosításnak“ nevezik. Maga a mikrochip alig nagyobb egy rizsszemnél. A chip rádiójelet bocsát ki magából, amelyet egy leolvasóval fogni lehet. Minden apró chipnek van egy azonosítószáma. A leolvasó egy adatbázishoz csatlakozik, amely beazonosítja a személyt, sőt, még többre képes. Technikailag nincsen határa annak, mennyi információt tárolhatnak benne.

Már most vannak olyanok, akiknek egészségi állapotáról mikrochip tájékoztat. Egyesek szerint hamarosan mindenkit egy mikrochip révén fognak azonosítani, és ezzel az új módszerrel megfigyelni. Húsz év múlva lehet, hogy az összes újszülöttbe mikrochipet ültetnek majd, ami egész életében a testében marad, és mindenféle információ összegyűjthető rajta. Tehát ha valami baja van, leolvassák a mikrochipjét, és rögtön tudják róla, kicsoda.

A beültetett azonosító chip csupán a kezdet. A jövőben a mikrochipet GPS nyomkövetéssel lehet majd kombinálni. Így bárkit, bármikor, bárhol fel lehet kutatni. Szülők és kutyatulajdonosok már most is használnak GPS-t szeretteik követésére. Az Egyesült Államokban mintegy 7500 elítéltet figyelnek GPS-szel, és ezek az eszközök idővel csak egyre kisebbek lesznek. Bár beültethető GPS még nem létezik, csupán idő kérdése, mikor kerül minden bűnöző – vagy akár minden állampolgár – testébe azonosítóchip.

Az egykori tudományos fantasztikum immár valósággá válik. De minél elképesztőbb, annál ellentmondásosabb mindez. A világ országaiban a biztonság nevében megpróbálják átrajzolni a megfigyelés és a magánélet közötti határvonalat. Csak az Egyesült Államoknak több mint harmincezer lehallgató-állomása üzemel a világ minden részében, legalább száz kémműholddal együttműködésben. Három másodpercenként annyi információ gyűlik össze, ami megtölthetné a Kongresszusi Könyvtárat. A kormányok azzal érvelnek, hogy e módszerek a biztonságunkat növelik. A hatóság azt állítja, hogy ebben a veszélyes és behálózott világban minden korábbinál nagyobb szükség van a megfigyelésre.

Vajon hová vezet mindez?

A cikk első része:
A megfigyelés tudománya 1. rész

17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

A spanyolországi La Garma-barlangkomplexum bővelkedik az ősi leletekben.

Ősi útra bukkantak Mexikóban

Ősi útra bukkantak Mexikóban

A 18 kilométer hosszú utat a maják építették ki.

Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

A szakértők egy egykori színház területén végeztek feltárást.

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

A világ egyik legelismertebb zongoristája, Ludovico Einaudi zenéje különleges hangulatot ad és segít lelassulni.

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

A kutatók Cambridge egyik középkori temetőjének maradványait elemezték.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket