Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Kultúra

A lombikbébi program

National Geographic Magyarország

Magyarországon ma minden tizedik pár szenved meddőségben. Mi lehet az oka annak, hogy nem jön létre a terhesség? Mi a lombikbébi program, hogy zajlik, és mik az esetleges veszélyei?

Írta: RÁK ALEXANDRA
Fotó: MTI

A női testben egy emberöltő alatt mintegy 400 petesejt érik meg, egy milliliter ondófolyadékban pedig csaknem 20 millió spermium található. Hogy egy gyermek megfoganjon, mindössze egy petesejt és egyetlen, aprócska spermium találkozására van szükség, mégis párok ezrei szembesülnek a meddőség problémájával.

A terhesség kialakulásának esélye egy rendszeres szexuális életet élő, egészséges fiatal pár esetében 20–25 százalék. A szakemberek csak akkor tartják indokoltnak a fogamzásképesség vizsgálatát, ha másfél–kétévnyi, rendszeres, védekezés nélküli nemi élet sem hozza meg a kívánt eredményt. Ilyen esetekben célszerű mind a nőt, mind a férfit alaposabb kivizsgálás alá vetni. A nők meddőségének vizsgálatakor először meghatározzák a vérben található különböző hormonok szintjét a női ciklus egyes szakaszaiban, aztán különböző eljárásokkal, eszközökkel (pl. ultrahang vagy röntgen) megvizsgálják a női nemi szervek állapotát. Férfiak esetében a vizsgálat az ún. spermakép meghatározására irányul, amely az ondófolyadékban lévő spermiumok számának, mozgékonyságának és alaki jellemzőinek felmérését jelenti.

A nemzőképtelenségnek számos oka lehet: női oldalon az átjárhatatlan petevezeték, a méhkürt elzáródása, hormonális problémák; férfiak részéről a kevés számú spermium, a herevezeték nem megfelelő elhelyezkedése, esetleg kromoszóma-rendellenességek. Férfiak és nők ugyanakkora eséllyel lehetnek meddők, a statisztikák szerint mindkét fél 40–40 százalékban lehet oka a nemzőképtelenségnek, az esetek 20 százalékában pedig ismeretlen eredetű meddőséget állapítottak meg.

A modern orvostudománynak köszönhetően azonban ma már szinte senkinek nem kell lemondani a gyermekáldás öröméről. Az első lombikbébi 1978-ban született az angliai Oldhamben. Azóta a módszer rutineljárássá vált, Amerikában ma már minden 100. újszülött méhen kívül fogan. Magyarországon 1988 óta végeznek „in vitro fertilizációt”, vagyis méhen kívüli megtermékenyítést, és évente csaknem 2000 lombikbébi jön a világra. Az eljárás sikere nagyban függ a leendő anya életkorától, táplálkozásától és az őt érő környezeti hatásoktól. A mesterséges megtermékenyítés 30 év alatti nők esetében 30–35 százalékban sikeres, 30–35 év között kb. a nők egynegyede esik teherbe, 35 és 40 éves kor között 15, 40–45 éves korban pedig csupán a nők 5 százaléka esik teherbe. 45 éves kor fölött 100-ból egy szerencsés példáról van tudomásunk.

 Az első magyar lombikbébi

Az első magyar lombikbébi

Az eljárás menete
A lombikbébi program első fázisában a petefészek előkészítésére kerül sor. A terhesség létrejöttének egyik legfontosabb feltétele, hogy több petesejt álljon rendelkezésre. Ez a petefészek hormonális kezelésével érhető el, amelynek hatására a női szervezetben több petesejt termelődik. A petesejtek érési folyamatát az orvos folyamatosan figyelemmel kíséri, általában ultrahanggal.

A következő szakaszban a hüvelyen keresztül egy ultrahangfejre rögzített eszköz segítségével leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben elhelyezkedő tüszőkből. Az eljárás szinte semmilyen kockázattal nem jár, altatásban vagy anélkül végezhető, és a páciensek 2–3 órás megfigyelés után általában hazamehetnek.

A harmadik fázisban a beültetést végző orvos egy speciális oldatba, majd inkubátorba helyezi a petesejteket, ahol élettani körülményeiknek megfelelő feltételeket biztosítanak számukra. A spermiumokat laboratóriumi eljárásokkal előkészítik a megtermékenyítésre, majd egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik őket. Ezek után a természetben ismert módon megtörténik a megtermékenyítés, vagy ha ez valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges, a spermium petesejtbe fecskendezésével valósítható meg. A megtermékenyítést követően a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba, ahol még 1–5 napig terjedően fejlődnek.

 Masterséges megtermékenyítés

Masterséges megtermékenyítés

A lombikbébi eljárás utolsó szakaszában kerül sor az embriók méhüregbe való beültetésére. Ez a beavatkozás teljesen fájdalommentes, amelynek során az orvos egy rugalmas falú, vékony katéterbe felszívja a megtermékenyített petesejteket, majd a kanült a hüvelybe vezetve befecskendezi az embriókat a méhbe.

Lehetőségek itthon
Magyarországon törvény határozza meg a beültethető petesejtek számát, ahogyan azt is, hogy hány mesterséges megtermékenyítési kísérletet finanszíroz az állam. A társadalombiztosítás támogatja a meddőség kezelését és a terhesség bekövetkezésének orvosi beavatkozással történő elősegítését. Térítésmentesek a meddőség okainak feltárására irányuló vizsgálatok, illetve azok a kezelések, amelyek a fogamzás esélyét növelik (pl. a petevezeték átjárhatóságát biztosító beavatkozások). Ma a magyar állam öt beültetési kísérlet költségeit vállalja magára, de a szükséges előkészítő kezelések gyógyszerkiadásait nem, vagy csak részben fedezi. Sok esetben ez az oka annak, hogy a meddő párok nem vágnak bele a lombikbébi programba. A meddőségi központok alapítványok létrehozásával igyekeznek támogatni őket.

Más orvosi beavatkozásokhoz hasonlóan ez az eljárás sem veszélytelen. A beültetéshez szükséges hormonkezelés, illetve a beavatkozás közbeni altatás olykor váratlan komplikációkat okozhat, noha mindezidáig csak nagyon kevés ilyen esetről tudunk. A mai orvostudomány eszközeinek segítségével, az itteni körülmények között, lelkiismeretes, jól képzett orvosaink mellett, biztosak lehetünk benne, hogy az eljárást nagyon körültekintő, alapos orvosi vizsgálat előzi meg, és a hosszú, olykor lelkileg megterhelő procedúra után, miénk lehet a legnagyobb ajándék: a kezünkben tarthatunk egy aprócska teremtményt, amelynek mi adtunk életet.

Kapcsolódó cikkek:

 • Az első lombikbébi születése
 • A 3D és 4D ultrahang

 • Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

  Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

  Elképzelhető, hogy egyes ősi, dél-amerikai közösségek rókákat tartottak háziállatként.

  Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

  Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

  A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

  Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

  Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

  Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

  Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

  Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

  180 percnyi lélegzetelállító látvány, őrült izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világ körüli filmturnéjának budapesti vetítésein.

  Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

  Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

  Peter Higgs évtizedekkel korszakalkotó elméleti munkája után, 2013-ban kapott fizikai Nobel-díjat.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket