László, Sámson2022. június 27., hétfő
Kultúra

Filmajánló 10. hét

National Geographic Magyarország

Ízelítő a National Geographic Channel 10. heti műsorából.

Március 4., 20.00
Heródes elveszett sírja

Nagy Heródes nevéről, aki Krisztus idejében Júdea királya volt, leginkább a betlehemi kisdedek Máté által leírt meggyilkolása jut eszünkbe. Az uralkodónak azonban volt egy másik, jóval pozitívabb arca is, amelyet a neki tulajdonított vérengzés árnyéka sokak elől elfed: állítólag több és nagyobb műemléket emeltetett, mint amennyit és amekkorát bármelyik másik uralkodó az ókorban – elég csak a Masadára, a Caesareára vagy a jeruzsálemi második templomra gondolni. Ráadásul Ehud Netzer izraeli régész most azt állítja, hogy megtalálta Heródes legszemélyesebb alkotását, a saját maga számára emeltetett, mesésen kifaragott síremléket is…

Március 4., 19.00
Különleges építmények: téglából

A tégla az emberiség legrégibb építőanyagai közé tartozik, de a belőle készült épületek mindmáig lenyűgöznek minket. A kocsifelhajtóktól a tűzrakóhelyekig és a kéményekig ezernyi helyen találkozhatunk különböző típusaikkal, így a mindennapjaink fontos apró részleteit képezik. Ha azonban gondos kezek több milliónyit egymásra raknak belőlük, ezek a kis téglatestek történelem alakító képességű alkotásokká állhatnak össze. Filmünk segítségével keresse fel a világ legnagyobb téglaépítményeit – köztük a legendás kínai nagy falat –, és ismerje meg a téglaégetés hagyományos és legmodernebb eljárásait!

Március 5., 21.00

Lencsevégen II.

A sorozat második részéből kiderül, hogy a természetben, ahol sokszor számos különböző faj osztozik egyazon élőhelyen és táplálékon, a konfliktusok elkerülhetetlenek. E vad és kiszámíthatatlan világban a legvérengzőbb ragadozóból is bármikor boldogtalan áldozat, és a legártalmatlanabb növényevőből is bármikor halálos veszedelmet jelentő, tomboló bestia válhat. Filmünkben egyebek mellett legyen szemtanúja, amint egy varacskos disznó megverekszik két nőstény oroszlánnal; amint egy sakál és egy keselyű ölre mennek egymással; és amint egy jobb sorsra érdemes oroszlánt a levegőbe röpít egy bivalycsorda…

Március 5., 17.00
Ragadozók bolygója 4/1. rész: A jegesmedve

Több hónapos sötétség és dermesztő hideg után a napkorong végre kapaszkodni kezd felfelé a Norvégiához tartozó Spitzbergák egén. Binne, a nőstény jegesmedve számára az elkövetkező tíz hét az év legfontosabb időszaka lesz: ha most nem duplázza meg testsúlyát, kevés esélye marad az életben maradásra az év hátralevő részében. Ösztöneitől vezérelve le is ballag a sziget nyugati partjára, amely előtt más években ilyentájt már gyűlekeznek a távolból érkezett jégtáblák, rajtuk az életet jelentő fókákkal. Ezúttal azonban a medvének csalatkoznia kell: a jégtáblák ebben az évben nem érkeztek meg… Az éhes Binne jobb híján kénytelen nekiindulni a szárazföldnek. Hogy merre jár, messziről látszik, mert fehér bundája élesen elüt a barna háttértől.

Március 6., 21.00
Mindennapi tudomány VI: Gyilkos tavak

Ha össze kellene állítani a Föld legveszélyesebb természeti képződményeit, a tavakat kevesen helyeznék a halállista élmezőnyébe. De lehet, hogy rosszul tennék. Amióta 1700 ember hirtelen életét vesztette egy afrikai tó közelében, a tudósok átfogó nyomozásba kezdtek, minek eredményeként rémisztő veszélyforrások egész sorára bukkantak a Föld különböző állóvizeinek mélyén. Ezekben a tavakban egy a közös: valamennyiük vize vulkáni forró pontok felett ring… Vajon milyen kockázatot rejtenek a környező lakosságra? Különösen aktuális ez a kérdés Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahol 150 ezer ember él efféle jól álcázott időzített bombák közelében.

Március 6., 20.00
Végső csapás 4/2. rész: Cunami

A cunamik legnagyobb veszélye abban áll, hogy gigantikus hullámaik egyik pillanatról a másikra olyan partaszakaszok előtt is feltűnhetnek, melyek keletkezési helyüktől sok száz, vagy akár több ezer kilométerre találhatóak. Ezeknek a hullámoknak ráadásul nem csak a hatótávolsága, de sokszor a mérete is tiszteletet parancsoló, hisz magasságuk a körülmények kivételes összejátszása esetén akár az 500 métert is elérheti! Az epizód archív felvételek, számítógépes animációk és szakértői magyarázatok segítségével elénk tárja a közelmúlt legsúlyosabb szökőár-katasztrófái történetét, majd felteszi a kérdést: mekkora az esélye egy mindent elsöprő “végső” cunami bekövetkeztének?

Március 7., 20.00
Charley Boorman – Bármi áron 6/1. rész: Írországból Törökországba

A talpraesett kalandorként ismert Charley Boorman, angol színész folytatja immár megszokottan veszélyes utazásait: Írországból Sydney-be készül Bármi áron! Ezúttal leteszi imádott motorbiciklijét és a rendelkezésére álló helyi tömegközlekedési eszközökön vág neki három kontinensnek, 25 országnak és több mint 32 000 kilométernek. Életreszólő élmények várják hol elefántháton, hol teherhajón, hol pedig napelemes autón. Charley az első részben maga mögött hagyja írországi otthonát és kerékpáron, halászhajóval, egy emeletes busszal és egy klasszikus Land Roverrel indul meghódítani a világot. Ám az Angol-csatornán való vitorlás átkelés közel katasztrófába torkollik, amikor a csónak sziklának megy és majdnem felborul. Végül mégis partot ér a csapat és folytatja útját a kontinensen egészen az újabb problémáig: miként keljenek át a Fekete-tengeren?

Március 7., 18.00
Kalózkincsek nyomában

Az izgalmas dokumentumfilm a 17. századi legendás kalózkapitány, Black Sam Bellamy és zászlóshajója, a Whydah történetének nyomába ered. A história látszólag a múlt része, ám egy idő után rá kell döbbennünk, hogy itt még semminek sincs vége, hisz a rejtélyes körülmények között elsüllyedt Whydah kincsei után ma is kutat valaki – igaz nem egy rivális rablóbanda, hanem Barry Clifford, a neves tengeri régész és kalózszakértő…

Hozzászólások

Egy norvég épület, mely megjárta Amerikát

Egy norvég épület, mely megjárta Amerikát

Az 1890-es évek fordulópontot jelentettek Norvégiában. Még mindig unióban voltak a norvégok Svédországgal, de erős politikai és nemzeti erők dolgoztak azon, hogy Norvégia külön királysággá váljon.

Teknős és tojásának maradványai kerültek elő Pompeji területén

Teknős és tojásának maradványai kerültek elő Pompeji területén

A 2000 éves tojás egy szárazföldi teknős páncéljával együtt került elő a város egy korabeli üzlete alatt.

Ezerkétszáz éve épült mecset és palota maradványai az izraeli sivatagban

Ezerkétszáz éve épült mecset és palota maradványai az izraeli sivatagban

Ezerkétszáz éve épült mecset és palota maradványaira leltek Izrael déli részén, a Negev sivatagban található Rahatban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a hírt az MTI tette közzé. 

Sak Yant, Thaiföld misztikus tetoválása

Sak Yant, Thaiföld misztikus tetoválása

Valahol Chaing Mai külvárosában kanyargunk, annak a buddhista szerzetesnek az otthonába tartunk, aki Sak Yantot ( สักยันต์ ), vagyis varázslattal feltöltött szent tetoválást fog készíteni alkalmi útitársamnak, Sina-Marie Oechsnernek.

Megtalálhatták az antiküthérai Hercules hiányzó fejét

Megtalálhatták az antiküthérai Hercules hiányzó fejét

Az antiküthérai roncsnál az évek során számos izgalmas leletet találtak, köztük egy fej nélküli szobrot.

National Geographic 2022. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket