Malvin, Teréz2023. október 01., vasárnap
Kultúra

Kék óriások az óceán kékjében

National Geographic Magyarország

A kék bálna a leghatalmasabb faj, amely valaha a Földön élt – mérete a leggigantikusabb dinoszauruszokét is meghaladja –, ennek ellenére alig akad ember, aki látta volna őket.

A leghangosabb állatok közé tartoznak szerte a tengerekben és a szárazföldeken, mégis alaposan meg kell küzdenünk érte, ha hallani akarjuk a hangjukat. Ők hozzák világra a természet leghatalmasabb „kicsinyeit”, ám legtöbb szaporodóhelyük máig ismeretlen a tudósok előtt.

A National Geographic Channel 2009. március 1-én, este 9-kor A kékbálnák királyságába kalauzolja a nézőket, egyebek mellett bemutatva az első olyan víz alatti felvételeket, amelyet ember valaha kékbálna-borjúról készített.

Egyes területeken a kékbálnák oly ritka állatnak számítanak, hogy a szakértők alig tudnak róluk valamit, a legtöbb tengerrészen azonban egy dolog biztosnak tűnik velük kapcsolatban: a jövőjüket komoly veszély fenyegeti. A Csendes-óceán északkeleti medencéjében a kékbálnák száma egykor a tízezret közelítette, az elmúlt több mint egy évszázad kíméletlen vadászata azonban – negatív értelemben… – meghozta a gyümölcsét. Így azután, bár vadászatukat az 1960-as évek óta nemzetközi egyezmények tiltják, ma már kevesebb mint kétezer példányuk él azokban az Antarktisz-környéki vizekben, amelyek korábban a legnépesebb állományaiknak szolgáltak otthonul.

A látványos filmben egy – a National Geographic Society által támogatott – nemzetközi kutatócsoport expedícióját követhetjük nyomon, amelynek célja megmentésük érdekében minél több ismeretet szerezni e csodás behemótokról, és megtudni, hogy a vadászatuk betiltása ellenére miért fogyatkozik továbbra is ijesztő sebességgel egyedszámuk.

KÉKBÁLNA ADATLAP
A kékbálnák adatait jellegzetességeit
ide kattintva
ismerheti meg.

A tudósok munkáját részletesen dokumentáló kétórás A kékbálnák királysága lélegzetelállító és szívbemarkoló HD felvételeket tár elénk e fenséges állatokról – egyebek mellett egy anya és borja meghitt kettőséről. A film egyik legizgalmasabb pillanata az, amikor a felfedező kedvű borjú a tudósok csónakja felé veszi az irányt, és a víz alatti operatőröket kis híján elsodorva közvetlenül a lélekvesztő alatt úszik el. Az állaton látható feltételezett magzati ráncok arra utalnak, hogy a felvétel pillanatában a borjú még egy hónapos se lehetett! A kutatóknak a bálnákon kívül két másik riktán látható faj, az álcserepesteknős és a cetcápa egy-egy példányát is sikerül becserkésznie.

A filmben a szakterület legelismertebb tudósai nagy fába vágják a fejszéjüket: megkísérlik felkutatni a kékbálnák alig ismert telelőhelyeit és feltérképezni migrációs útvonalaikat; két létfontosságú információ, ha meg akarják védeni őket a kipusztulástól. A siker érdekében speciális műholdas nyomkövetővel látnak el 15 kékbálnát, amelyeket reményeik szerint ilyen módon elkísérhetnek egy – mintegy ezer kilométeres sugarú kört lefedő – tengerrészre, az ún. “Costa Rica Dómhoz”, ahol feltételezéseik alapján sok más faj mellett a kék bálnák párzására és ellésére is sor kerül.

A Costa Rica Dómnál a kutatók nem várt akadályba ütköznek, amikor csak hatalmas nehézségek árán képesek ismét megtalálni korábban megjelölt vizsgálati alanyaikat. Az adóval felszerelt 15 bálna közül csak három érkezett meg, ráadásul a műholdas technológia jelentős késéssel működik. Ilyen körülmények között megtalálni egy állatot, amely ideje legnagyobb részét víz alatt tölti, s 24 óra alatt 160 km-t képes úszni a szélrózsa bármely irányába – nos egy ilyen állatot az óceánban megtalálni olyan reménytelen feladat, mintha egy tűt keresnénk a szénakazalban. És mégis: a csapat, új fejezetet nyitva a kékbálna-kutatás történetében, szerencsésen rábukkan egy anyaállatra, amely mellett immár ott úszik újsszülöttje is. Az egyik legkülönlegesebb és legmegindítóbb látvány, amellyel a természet az embert megajándékozhatja!

A kutatóknak expedíciójuk során három olyan viselkedésformát is alkalmuk nyílik megfigyelni, amelyeket korábban még soha nem írtak le a Costa Rica Dómnál: szemtanúi lehetnek a kékbálnák udvarlásának, ellésének és téli táplálkozásának is. A titkos gyülekezőhely tanulmányozásával a tudósok olyan értékes információkhoz jutnak, amelyek birtokában mostantól a korábbinál eredményesebben léphetnek fel a faj és élőhelye védelme érdekében. A csapat kutatásai megerősítik, hogy a borjak a Dóm területén születnek, és hogy a kékbálnák a téli időszakban is táplálkoznak – egy eddig csak sejtett viselkedésforma, melyet korábban még soha nem sikerült igazolni a Costa Rica Dóm esetében.

A kékbálnák királysága
A film megtekinthető a National Geographic Channelen 2009. március 1-én, 21:00 órakor,

A kékbálnák királyságában arról is hallunk, hogy ez a csodálatos állat miért vált a világ egyik legveszélyeztetettebb fajává. Óceánjaink egyre forgalmasabbak és zajosabbak, ráadásul a bálnák táplálékállatai megfogyatkozóban vannak. És bár a bálnavadászatot ma már nemzetközi egyezmények tiltják, az óceánokat – gigantikus teherhajók formájában – továbbra is gyilkosok járják. Az adatok azt mutatják, hogy évről-évre mind több kékbálna válik óriáshajókkal való ütközés áldozatává. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a film forgatása közben talált négy kimúlt kékbálna mindegyike – a sérülésnyomok erre utalnak – efféle balesetben pusztult el. A szakértőknek a hajók mellett a növekvő ipari zajszennyezés is egyre több fejfájást okoz: attól tartanak, hogy ez a fajta zavaróhatás is felelős lehet az állatok egyedszámának csökkenéséért.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelek szerint – a szigorú tiltás ellenére – egyes országok részéről tovább folytatódik a bálnavadászat. A filmben tanúi lehetünk egy ellenőrzőakciónak, amely során genetikus szakértők japán halpiacokat járnak bálnahús után kutatva – és keresőmunkájuk sajnos sikerrel jár… Az óriások szándékos pusztítása tehát mindmáig tart – még akkor is, ha napjainkban a kékbálna-populáció hanyatlásának egy egészen furcsa jele is megmutatkozik: a genetikusok vizsgálataik során egy olyan bálna-hibridre bukkantak, amely egy kék- és egy barázdás bálna házasságából született! A biológusok szerint ez a különös reprodukciós viselkedés egyértelműen a bálnák egyedszám-csökkenésének a következménye.

A film látványos víz alatti felvételek, a bálnák belső testfelépítését bemutató számítógépes grafikák, nagy felbontású térképek és lebilincselő szakértői magyarázatok segítségével avatja be a nézőket a kékbálna-kutatás legújabb fejezetébe. És a National Geographic a világot ezúttal „bálnatávlatból” bemutató bravúros Crittercam® felvételeiről még nem is beszéltünk, amelyeket a hátukra tapasztott kamerák segítségével maguk az állatok készítettek…

Rejtőző, ám vendégszerető vidék

Rejtőző, ám vendégszerető vidék

A Georgia (Grúzia) északnyugati peremén, jó négyezres kaukázusi hegyormok között rejtőző Szvanétia első pillantásra megközelíthetetlen terepnek tűnik, ám ha föltekintünk, a magasban kőtornyokat pillantunk meg.

A falak nélküli múzeum

A falak nélküli múzeum

A hajdani koreai királyság fénye jottányit sem fakult.

Ókori politikai hirdetésre bukkantak Pompejiben

Ókori politikai hirdetésre bukkantak Pompejiben

Az Aulus Rustius Verust támogató feliratokat egy házban fedezték fel.

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

A Bakony bércei között

A Bakony bércei között

A Veszprém vármegyében, Zirctől úgy 16 kilométerre fekvő Bakonybél igen tekintélyes múlttal büszkélkedhet.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket