Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina2024. július 24., szerda
Kultúra

Vajon ki pénzelte Hitlert, avagy divide et impera bankár módra?

National Geographic Magyarország

A cikk a német gyárosok és amerikai tőkések Hitler és a náci párt felemelkedésében játszott szerepét igyekszik körbejárni Antony C. Sutton írása nyomán.

Írta: Szabados Melinda

Hitler és a náci mozgalom pénzügyi hátterének, a támogatók kilétének felderítése még napjainkban is gyerekcipőben jár. Rendelkezésre álló iratok tanulmányozása sok titokról fellebbentette már a fátylat, ám bőven vannak még tisztázatlan kérdések. Prominens ipari személyiségek, német vállalkozók, külföldi bankárok érdeke volt Hitler és a nemzetiszocialista mozgalom hatalomra jutása? Az alábbi írásban a német gyárosok és amerikai tőkések, Hitler felemelkedésében játszott szerepét igyekszünk körbejárni Antony C. Sutton írása nyomán.

Hitler fiatalkori pénzügyi helyzetéről nem áll sok adat a rendelkezésünkre, azonban Oron James Hale 1955-ben megjelent, Adolf Hitler: Az adófizető című írása több érdekes dologra hívja fel a figyelmünket. Hitler, aki 1889. április 20-án született, fiatal korában szegénységben élő író volt, aki adóbevallása szerint bankkölcsönökből élt, és az autóját is hitelre vásárolta. Sajnos az eredeti iratok, amelyeket Hale felhasznált nem nyújtanak teljesen hiteles forrást jövedelméről, azonban nyilvánvaló, hogy az egykor hajléktalanszállón lakott Hitlernek közszerepléseit, magántitkára Rudolf Hess fizetését, segédeit és sofőrjét valamiből fizetnie kellett.

 Hitler és Rudolf Hess

Hitler és Rudolf Hess

Költekezési nem álltak arányban jövedelmével, amelyek forrására csak nagyon nehezen lehet fényt deríteni.

Az már köztudomású, hogy abban az időben fontos európai és amerikai iparosok támogatói voltak mindenféle totalitárius politikai, köztük a kommunista és a különféle náci csoportoknak.

A Harley Kilgore vezette vizsgálóbizottság jelentése szerint 1919-ben a Krupp-dinasztia (amely a legnagyobb német ágyúgyár tulajdonosa volt), pénzügyi támogatást nyújtott minden olyan politikai csoportnak, amelyek a segítették a náci ideológia fejlődését. „Acél-Gusztáv”, a család akkori feje élére állt annak a nagytőkés küldöttségnek, amely 1933-ban a birodalmi gyűlés épületében, Göring dolgozószobájában találkozott Hitlerrel, biztosítva a nácikat a német nagytőke támogatásáról. Hugo Stinnes, aki egy bányatulajdonos fiából lett acélipari mágnás, szintén hozzájárult a Nemzeti Szocialista Párt erősödéséhez. A rendelkezésre álló iratok alapján 1924-től más iparosok és pénzemberek is csatlakoztak a körhöz, mint például Fritz Thyssen, Albert Voegler, Adolf Kirdorf, és Kurt von Schröder, akik mind jelentős összeggel támogatták a nácikat. 1931-ben Kirdorf a bányatulajdonosok szövetségének vezetője kötelezte a tagokat, hogy minden tonna eladott szén után 50 pfenniget fordítsanak Hitler támogatására.

Térjünk vissza azonban a kezdetekhez, 1924-hez! Ebben a korszakban a legérdekesebb név a támogatók között Emil Kirdorfé, aki Bruckmann asszonyon keresztül ismerte meg Hitlert. Amikor az NSDAP az összeomlás szélén állt, és Hitler öngyilkossággal fenyegetőzött, Kirdorf kifizette a párt összes adósságát.

 Emil Kirdorf

Emil Kirdorf

Bruckmanné pedig, aki híres szalont vezetett Münchenben, bemutatta a legbefolyásosabb, legrangosabb embereknek, kocsit bocsátott a rendelkezésére, és szállást adott neki egy palotában. Kirdorf egy négy és fél órás beszélgetés után ismerte meg Hitler és pártja célkitűzéseit, amelyet pamflet formájában terjeszteni kezdetett üzleti és gyáriparosi körökben, ami a támogatói pénzcsapot is megnyitotta. Az első találkozást továbbiak követték az ipari élet más vezető személyiségei illetve Hess, Göring és Hitler között.

1925-ben Hugo Stinnes családja befektetésének köszönhetően az addig hetente megjelenő náci Volkischer Beobachter című lap napi megjelenésű lett. A Hitlerrel mély barátságot fenntartó, szinte titkári szintig eljutó Ernst (Putzi) Hanfstaengl, Franklin D. Roosevelt barátja nem anyagilag, hanem kisebb-nagyobb szívességekkel segítette Hitlert. Szerepe abban volt jelentős, hogy müncheni felső-osztálybeli otthonát megnyitva Hitler előtt megismertette a korabeli gazdag iparos réteg minden tagjával és számos nacionalista üzletemberrel. A Reichstag leégésében is nagy szerepe volt, hiszen az ő házától vezetett az alagút az épületig.

A ’30-as évek korai szakaszában a pénz megállíthatatlanul kezdett áramolni Hitlerhez. Ebben az időben számos jelentős találkozóra került sor Németországban, amelyet megcáfolhatatlan bizonyítékok támasztanak alá, és amelyen nem csak Hitler, de helyettesei Hjalmar Sehaeht (akinek kiterjedt kapcsolatai voltak londoni és New York-i pénzügyi körökkel) és Rudolf Hess is gyakran képviselték magukat. Ezeknek a találkozóknak az volt az érdekessége, hogy akik részt vettek rajta, akik pénzelték Hitlert, valamennyien kapcsolatban álltak amerikai szervezetekkel is. Hitler támogatói tehát nem csak tisztán német cégek vagy színtiszta német családok képviselői, hanem főképp amerikai kapcsolattal, tulajdonossal, részesedéssel, támogatással rendelkező kartellek igazgatói voltak. A Thyssen és Kirdorf vállalatokon kívül az AEG, DAPAG, IG-Farben cégek is mind támogatták a nacionalizmust, és amely cégek fejlődésében nagy szerepe volt a ’20-as, ’30-as években felvett amerikai kölcsönöknek és amerikai pénzügyi részvételnek.

 Fritz Thyssen

Fritz Thyssen

Sutton könyvében korábban nem feszegetett kérdéseket tárgyal a náci hatalomátvétel amerikai támogatásával kapcsolatban. A tézisét alátámasztó, döntő forrásanyag jó részének megsemmisülése miatt a kutató szinte csak közvetett bizonyítékokra volt kénytelen támaszkodni. Többször említést tesz egy bizonyos könyvről, ami 1933-ban Hollandiában jelent meg, és amelyet mindössze néhány nappal a megjelenése után szinte azonnal megsemmisítettek, úgy hogy csak néhány példány maradt fenn belőle. A könyv De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme. Drie Gesprekken Met Hitler (A nemzetiszocializmus pénzforrása. Három beszélgetés Hitlerrel) címmel, álnév alatt jelent meg. Írója egyes szám első személyben számol be, hogyan találkozott 1929 és 1933 között három alkalommal egy New York-i kör megbízásából Hitlerrel azért, hogy a lehetséges támogatásokról tárgyaljanak. Mindent részletesen leír: a támogatói kör összetételét, a pénz átutalásának módozatait és a beszélgetéseket Hitlerrel, aki egyre több pénzt akart. A könyv szerint 1929 és 1933 között összesen 32 millió dollárnyi összeg érkezett ebből a forrásból, a választások előkészítésére. Sutton valószínűsíti, hogy az írónak bennfentesnek kellett lennie, hogy ilyen tények a birtokába kerülhessenek. Vajon maga Thyssen volt a könyv szerzője? Ezt sohasem tudták bizonyítani.

Folytatjuk…

Hozzászólások

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket