Jeromos, Honória, Hunor2023. szeptember 30., szombat
Kultúra

Vajon ki pénzelte Hitlert? – 2. rész

National Geographic Magyarország

A cikk a német gyárosok és amerikai tőkések Hitler és a náci párt felemelkedésében játszott szerepét igyekszik körbejárni Antony C. Sutton írása nyomán.

Írta: Szabados Melinda

Fritz Thyssen acélipari mágnás a ’20-as években csatlakozott a náci gépezethez, 1930–31-ben Emil Kirdorf és Rudolf Hess közvetítésével mozdította elő a náci párt fejlődését. 250 ezer márkát helyezett el holland pénzintézeteknél, amelynek vezetőségi tagjai is volt, és amelyet 1918-ban alapított H.J Kouwenhovennel és D.C. Schutte-tal. Thyssen ügyletei felkeltették W. A. Harriman pénzügyi szakember érdeklődését New Yorkban, és az Union Banking Corporation együttműködést kezdeményezett, amelynek eredményeképpen létrejött egy közös Thyssen–Harriman együttműködés 1932-ben, amely lehetőséget adott pénzmosásra is.

Az 1933-as választási küzdelemben a német cégek közül azok voltak az igazán hangadók, akik kiterjedt amerikai kapcsolatokkal rendelkeztek, és amelyeket amerikai tőke bevonásával alapítottak. A háború utáni években még lehetőség volt az amerikai vállalatok és a náci rendszer kapcsolatait vizsgálni, amit az akkori amerikai hatóságok meg is tettek. Azonban a megszállási politika 1947–48-as változásával ezek az iratok egyre kevésbé lettek elérhetők.

Folytatásképpen vizsgáljuk meg a szóban forgó amerikai üzletembereket! A 19. századi vasútmágnás Edward Henry Harrimannek, két fia volt: W. Averell Harriman (született 1891-ben), és E. Roland Harriman (született 1895-ben). 1917-ben W. Averell Harriman, aki a Yale egyetem elvégzése után a Guaranty Trust igazgatója, majd kitartó munkájának köszönhetően a pénzügyi és szállítási ügyek felelőse lett, szerencsés karriert mondhatott magáénak, hiszen 1933-ra Roosevelt elnök közvetlen közelében dolgozott, majd szovjet nagykövet végül pedig kereskedelmi titkár lett. Már a ’20-as években támogatta a Szovjetuniót pénzügyileg és diplomáciailag is, annak ellenére, hogy akkoriban azt az amerikai törvény tiltotta, sőt Harriman kulcsfontosságú pozíciót töltött be az első szovjet kereskedelmi bankban, a Ruskombankban.

Öccse, E. Roland Harriman élete kevésbé zajlott a nyilvánosság előtt, bár pályája hasonlóan fényes volt, mint bátyjáé. 1922-ben megalapították a W. A. Harriman & Companyt, majd később Roland lett az Union Pacific Vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke és a Newsweek magazin igazgatója, továbbá a Mutual Életbiztosító Társaság, az Amerikai Vöröskereszt vezetőségének és az amerikai Természettudományi Múzeumnak a tagja. Mellesleg az Union Bankon keresztül támogatta a nácikat. Érdekes kettősség: két szemben álló rendszer támogatása egy időben?

A náci pénzügyi szakember Hendrik Jozef Kouwenhoven, Roland Harriman igazgató társa volt az Union Banking Corporationnél, és ügyvezető igazgatója a rotterdami Bank voor Handel en Scheepvaart NV-nak (BHS– első náci bank).

Megcáfolhatatlan írásos bizonyítékok támasztják alá azt az állítást, hogy nemzetközi bankárok és iparosok nagy szerepet vállaltak a náci párt finanszírozásban a német választások alatt 1933 márciusában. Az összeg csaknem hárommillió birodalmi márkát tett ki, amelyet a kiemelt cégek és üzletemberek a Delbruck Schickler Bankba, majd így Rudolf Hess kezébe, azaz Hitlernek és az NSDAP-nak jutattak. Ezt a pénzügyi tranzakciót követte a Reichstag leégése, az alkotmányos jogok eltörlése és a náci hatalom konszolidációja.

A Hjalmar Schacht által szervezett következő adománygyűjtő megbeszélésre 1933. február 20-án került sor Göring házában, ahol Hitler kifejtette, hogy nem akarja a kommunizmust, és hogy a mostani választásoknak nagy hatása kell legyen Németországra. Sok mindennek meg kell változnia, ha nem a választásokkal, akkor más eszközökkel kell tenni a jobb jövőért. Reméli, hogy a német nép felismeri, hogy ez a nagy változások órája.

 Paul Warburg

Paul Warburg

Hitler beszéde után, Krupp von Bohlen segítségével összegyűlt a hárommilliós támogatás, amelynek megszerzésében a legnagyobb szerepet az amerikai IG Farben és a BUBIAG (Braunkohlen-u. Brikett-Industrie AG), az IG Farben leányvállalata vállalata. Az amerikai IG Farben igazgatóság tagjai ebben az időben a legnagyobb gazdasági tekintélyek közül kerültek ki: Edsel B. Ford, a Ford Motor Companytól, C. E. Mitchell bankár, Walter Teagle, a Standard Oil éléről és Paul Warburg, a Kuhn, Loeb & Companytól.

A nürnbergi per dokumentumai között léteznek olyan iratok, amelyek bizonyítják az IG Farben és más cégek átutalását a Dresdner Bankba, ahonnan Rudolf Hess vett fel pénzt, hogy fedezze a náci párt költségeit a választásokon.

Thyssen felelősségét ez ügyében széles körben terjesztették, Emil Kirdorf pedig (aki1937-ben halt meg), mindig büszke volt szerepére a nácizmus felemelkedésében. A kísérlet, hogy Thyssenre és Kirdorfra korlátozzák a Hitler-finanszírozást, a szovjet megbízottaknak köszönhetően 1946-ban, Nürnbergben elbukott. Ez nem meglepő annak tudatában, hogy a Szovjetunió védelmi technológiájának fejlesztéséhez szintén ezeknek az üzletembereknek a jóindulatára volt szüksége.

Hogy miért volt érdeke Amerikának ennyi pénzt belefektetni a politikába? Miért támogattak egyszerre két, egymással szemben álló felet? A válasz egyszerű: a jóindulat biztosítása maguk iránt, mindkét fél befolyásolása, hatalom- és pénzszerzés. Monopolhelyzet teremtése, mind a politikában, mind a gazdaságban, politikai befolyás útján megvalósított piackontroll, és végső célként a világpiac monopóliuma.

J. P. Morgan amerikai bankár saját bevallása szerint klasszikus politikai recept egymással szemben álló feleket egyidejűleg támogatni, hiszen már az antik Rómában is ezt vallották: divide et impera (oszd meg és uralkodj!).

A cikk első része:
Vajon ki pénzelte Hitlert, avagy divide et impera bankár módra?

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

A Bakony bércei között

A Bakony bércei között

A Veszprém vármegyében, Zirctől úgy 16 kilométerre fekvő Bakonybél igen tekintélyes múlttal büszkélkedhet.

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének, Hádész Kapujában, római sírépítmény feltárása Nagyvázsony határában címet viselő tudományos projektjének eredményeit.

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

A római kori lelet nagyjából 1800 éves, és egy nő maradványait őrzi.

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket