Lenke, Brigitta, Apollinár2024. július 23., kedd
Kultúra

Fényszennyezés: A környezetszennyezés új formája Budapesten

2009.03.29.NG
National Geographic Magyarország

A Föld óráján fénycsend volt a bolygónk négyezer városában. Az akció az éghajlati katasztrófa veszélyéről szólt, de jó apropó arra is, hogy felidézzük a fényszennyezés problematikáját.

Írta: dr. Kriska György
(ELTE TTK)

Kevesen gondolnak arra, hogy nem csak kémiai, biológiai anyagokkal károsíthatjuk környezetünket. A fény (és általában az elektromágneses sugárzás) is környezetszennyező lehet. Fényszennyezésen a természetes éjszakai fényviszonyok emberi tevékenység által történő megváltoztatását értjük. Ha a természetes fényforrásokon kívül más fényforrások is megjelennek, ezek növelik az égbolt háttérfényességét, és fellépnek a mesterséges fény környezeti ártalmai.

A fényszennyezés következtében jelentősen csökken a szabad szemmel látható csillagok száma. Ez a tény gátolja a csillagászok munkáját, és veszélyezteti a világegyetem eredetére, fejlődésére és az égitestekre vonatkozó tudományos kutatások sikerét.
Az ökológiai fényszennyezés az asztronómiai fényszennyezésnél szélesebb fogalom. Nem csak az ég felé irányított vagy tükrözött fény számítható ide, hanem minden olyan mesterséges megvilágítás, amely az ökoszisztémát valamilyen mértékben kedvezőtlenül befolyásolja. Az állatoknál a problémát a fény vonzó- vagy távoltartó hatása okozza.

Az erős megvilágítás gátolja a repülést, a tájékozódást, a látást, a vándorlást, az elterjedést, a szaporodást és a tojásrakást számos rovarnál. Ráadásul az erős fény megzavarja az élőlények bioritmusát is. A megvilágított rovar könnyebben válik a madarak, pókok és egyéb ragadozók áldozatává. A denevérek gyakran táplálkoznak az utcai lámpák körül. A rovarok ugyanis összegyűlnek a fény körül, és ezt a denevérek kihasználják. A biológusok a szokásos néhány denevér helyett olykor 20-at is megfigyeltek kilométerenként az utcai lámpák közelében. Más kutatók kísérlettel igazolták, hogy az utcai higanylámpák megzavarják a lepkék védekezési viselkedését, és ezért növekszik a veszélyeztetettségük a denevérekkel szemben.
A tengeri teknősök legnagyobb tojásrakó helye az Egyesült Államokban, a floridai tengerparton található. A fiatal teknősök az éjszakai sötétség védelmében bújnak elő a homokban lévő tojásokból és másznak a tengerbe. A tenger irányát a vízfelületről visszaverődő csillag-, esetleg holdfény határozza meg. A partmenti szállodasor mesterséges fényeinek hatására a teknősök rossz irányba indulnak, és így egyre inkább eltávolodnak a tengertől, ami pusztulásukhoz vezetett. A probléma felismerése óta a floridai partvidéken a teknősök kikelését is figyelembe veszik a közvilágítás szabályozásában.

A National Geographic Magazin cikke
A Magazin novemberi számában olvashattak írást Haldokló sötétség címen.A cikk részlete
itt olvasható>>

A madarak esetében kimutatták, hogy a fényszennyezés hozzájárulhat a természetellenes költőhelyválasztáshoz, és a mesterséges megvilágítás okozta „állandó nappal” felborítja a madarak bioritmusát; nappali madarak éjszaka is aktívak, énekelnek, táplálkoznak. Közvetett hatású az utak mentén álló lámpák rovarcsalogató hatása, amely az utak közelébe vonzza a madarakat, amelyek így gyakran autógázolás áldozataivá válnak. Vándorlás közben elsősorban az éjszaka vonuló és alapvetően a csillagos égbolt alapján tájékozódó fajok veszélyeztetettek, amelyek tájékozódását megzavarják a mesterséges fényforrások, ami hibás orientációhoz vezethet. A madarak számára a kivilágított magas objektumok jelentik a legnagyobb problémát. Ezek felhőkarcolók, kommunikációs tornyok, hídpillérek, díszkivilágított, fényár világított épületek. A madarakat az ilyen objektumok vonzzák, tájékozódásukat megzavarják. Ez ütközéshez vezethet, ami általában a madarak pusztulásával jár. Észak-Amerikában elvégzett vizsgálatok alapján évente kb. 4-5 millió madár pusztul el ilyen módon. Ismert egyedi esetben egy kivilágított TV-torony egyetlen éjszaka húszezer madár pusztulását okozta.
Nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyt jelenthet a fényszennyezés. Több, világszerte elvégzett vizsgálat is kapcsolatot talált bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának növekedése és az embereket a pihenési időszakban érő mesterséges megvilágítás között. Az éjszaka folyamán a fény visszafogja a melatonin hormon termelését, ami az egyik alapvető antioxidáns, amely a rák kialakulása ellen is védelmet nyújt.
Újabb kutatások eredményei alapján, amelyek közül néhányról az Újpesti Helytörténeti Értesítő hasábjain is beszámoltunk (Rejtélyes rovarinvázió Újpesten, Emberi gyász, szitakötő végzet: Megtévesztett szitakötők a Megyeri temetőben) ma már tudjuk, hogy a fénysugarak káros hatásaikat nem csak éjszaka, hanem nappal is képesek kifejteni. Ezek az élő környezetet károsító hatások mindig valamilyen ember alkotta mesterséges produktum fényszennyezésére vezethetők vissza.

A fényt tükröző üvegépületek is megváltoztatják az állatok optikai környezetét
Mivel ezek a szennyező források különösen a városok élővilágát veszélyeztetik, ezért fokozott a felelőssége azoknak a városvezetőknek, akik körültekintő döntésekkel csökkenthetik, vagy ellenkező esetben súlyosbíthatják az élővilágot sújtó különös környezetszennyezés hatásait. Sajnos ez utóbbira láthatunk példát egy friss budapesti hír kapcsán.
A közelmúltban Magyarországra látogatott az Ishii Motoko tervező és Kakuta Hiromi nagykövetségi első titkár asszony vezette japán munkacsoport, mely a tervek szerint 2009-ben díszkivilágításba öltöztetné az Erzsébet hidat. A küldöttséget fogadó főpolgármester-helyettes elmondta: 2009-es év nem csak a japán- magyar kapcsolatok szempontjából lesz kiemelkedő jelentőségű, addigra ugyanis a Szabadság híd felújítása is befejeződik.

 Üvegépület mint optikai környezet

Üvegépület mint optikai környezet

A Fővárosi Önkormányzathoz ellátogató japán küldöttséget a főpolgármester-helyettes fogadta hivatalában, a munkacsoport az Erzsébet híd díszkivilágításának tervéről folytatott megbeszélést. A választás azért esett az Erzsébet hídra, mert névadója akkor volt Magyarország királynéja, amikor a két ország között megszületett a diplomáciai kapcsolat. Kono Johei, a Japán Alsóház elnöke, a Japán–Magyar Baráti Társaság vezetője már a tavalyi budapesti látogatásakor jelezte a főpolgármesternek, hogy országa – az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatfelvétel 140., illetve a magyar- japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából – 2009-et Budapesten is igyekszik emlékezetessé tenni. A főpolgármester-helyettes elmondta: mivel a Szabadság híd felújításának is része a díszvilágítás kialakítása, 2009-ben már három budapesti híd tenné a dunai panoráma éjszakai képét feledhetetlenné (forrás: Holdházy Erika (2007): Díszkivilágítás az Erzsébet hídon – Mix Magazin) – a fényorgiában gyönyörködő fővárosiak és az itt-ott még létező városi élővilág számára egyaránt (a szerző megjegyzése).

Szlovénia másfél éve fogadott el törvényt fényszennyezés ellen. Erről szóló tudósításunk itt olvasható>>.

Szerencsére azért nem mindenhol fontosabb a politikai piár a tudományos ökológiai szempontoknál. A fényszennyezéssel kapcsolatos problémák felismerése után az 1990-es évek második harmada óta világszerte felgyorsultak a jogalkotási folyamatok, és sorra születnek a különböző (természetvédelmi, csillagászati, energiatakarékossági) indíttatású rendeletek a tengeren túl és innen. A legutóbbi fényszennyezés elleni szabályozás éppen északi szomszédunknál Szlovákiában emelkedett törvényerőre 2007. augusztus 30-án. Bízzunk benne, hogy az egyre súlyosbodó környezeti problémákat felismerve városvezetőink döntéseiben is előbb-utóbb tetten érhető lesz a felelősségteljes, környezettudatos szemlélet.

Hozzászólások

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket