Jusztina, Kozma, Damján2023. szeptember 26., kedd
Kultúra

Orosz lélek 2009

National Geographic Magyarország

Hetvenöt évi illegalitás után ma ismét kiváltságos helyzetet élvez az orosz ortodox egyház. A National Geographic Magazin áprilisi cikkében egy sor, máshol nem olvasható érdekesség jelent meg.

Írta Serge Schmemann
Fényképezte Gerd Ludwig

Fut a kocsi a Moszkvából kivezető úton, lassacskán magunk mögött hagyjuk az új Oroszországot. Búcsút intünk forgalmi dugónak és szmognak, a fellendülést hirdető irdatlan bevásárlóközpontoknak, a harsány óriásplakátoknak. Piszkosszürke külvárosok, szovjetkori rozsdaette gyárak – mind eltűnik, s égig érő nyírek, dús fenyvesek bukkannak föl helyettük. A vadont csak néha szakítja meg egy irtásrét vagy rönkházakból álló, öröklétbe dermedt falu. Imitt-amott rikító színű templomtornyok tűnnek föl a láthatáron, aranyozott kupolájuk ragyog a tavaszi napsütésben. Visszatértünk hát az emigránsok, a szláv kultúra tisztelői és a festőművészek rajongással övezett Oroszhonába, a glubinkába. Az egyik legöregebb város, Murom felé tartunk. Az Oka folyó partján, hét dombra épült település a középkorban még őrszemként vigyázta a Kijevi Rusz keleti peremvidékét.

A birodalom terjeszkedésével azonban lassanként elveszítette jelentőségét, álmos kisvárossá szürkült, csupán sok-sok kolostora meg legendái őrzik a dicső múltat. Négy évszázaddal ezelőtt egy mélyen vallásos fiatalasszony érkezett ide „nemesi házba született, dúsgazdag ura” oldalán. Gyötrelmes megpróbáltatásokat kellett elszenvednie: éhínség, járvány és háború kísérte életét, férje szüntelenül háborúzott, ő maga tizenhárom gyermeket szült, de nyolcat elveszített. Juljana Oszorina mégis meg tudta őrizni Istenbe és az emberekbe vetett hitét.

Okkal avatták hát szentté 1604-ben bekövetkezett halála után, és tisztelik azóta is Lazarevói Szent Juljana ként. Az orosz ortodox egyház példaként állította az elkeseredett nép elé – íme, a családja körében is szentté nemesedhet valaki, nem kell ahhoz kolostorba vonulnia! Anyám, Juliana Ossorguine egyenes ági leszármazottja a szent életű asszonynak. Magam is jártam egyszer Lazarevó mellett, Muromban, éspedig 1992 márciusában – Oroszország akkor éppen egy vészterhes kor örökségétől igyekezett megszabadulni. Nem csupán az Oka jege indult olvadásnak; az emberek hangulatán is érezni lehetett, hogy eljött az újrakezdés kora. Akkortájt, az 1980-as években, a szovjet korszak alkonyán a New York Times moszkvai irodáját vezettem, az 1990-es évek elején pedig azért utaztam vissza, hogy tudósítsak az új Oroszország születéséről, a kommunista rezsim végnapjairól. Lázas, zűrzavaros világ volt az, mégis reményteljes időszak. Az orosz nép áhította a demokráciát, a szabad gazdaságot és – talán mindezek fölött – a lelki megújhodást. Az ortodox egyház jószerével hamvaiból éledt újjá. Oroszok milliói keresztelkedtek meg nagy sebbel-lobbal – többségük csak homályosan sejtette e vallási szentség igazi jelentőségét, de mindenáron vissza akart találni a múltjához, amelytől csaknem megfosztotta a szovjet korszak hetvenöt esztendeje. Romos templomok ezrei, közöttük a szovjet időkben raktárként, üzemcsarnokként vagy éppen istállóként szolgáló épületek kapták vissza eredeti rendeltetésüket, s nemsokára régi fényükben pompázhattak. A Moszkva folyó partján újból felépült az 1931-ben Sztálin utasítására lerombolt Megváltó Krisztus-székesegyház. Az üldözött, hitüket addig csak titokban gyakorló híveken is úrrá lett a tenni akarás: egyházközségeket, árvaházakat, átmeneti szállásokat, iskolákat létesítettek.

 Húsvétra virradóra festett tojás és cukormázzal bevont kalács várja a papi áldást Vorkutában. Sok orosz leginkább hazafias cselekedetként; honfiúi büszkeségből veszi fel a hagyományos hitet. „Az igazi hívő azonban őszintén; egész lelkéből áhítozik erre a táplálékra” – magyarázta egy pap.

Húsvétra virradóra festett tojás és cukormázzal bevont kalács várja a papi áldást Vorkutában. Sok orosz leginkább hazafias cselekedetként; honfiúi büszkeségből veszi fel a hagyományos hitet. „Az igazi hívő azonban őszintén; egész lelkéből áhítozik erre a táplálékra” – magyarázta egy pap.

Ezrével szentelték fel a papokat, férfiak és nők ezrei tettek fogadalmat, mert arra vágytak, hogy a hit szabjon irányt az életüknek. Pompázatos szertartásaival, erőteljes ikonográfiájával az ortodox egyház közel ezer éven át volt az orosz öntudat és történelem meghatározó intézménye. Engem is mélyen megindított őseim hitének újjászületése – hiszen bennem is csörgedezik némi orosz vér. Újságíróként azonban el kellett gondolkodnom: vajon az oroszok nem várnak-e túl sokat eszményített, ám csak kevéssé ismert múltjuk újjáéledésétől? Vajon az ortodox egyház előmozdítja-e majd a reformokat, szemébe meri-e mondani az igazságot a Kreml politikusainak? Vagy pedig ott folytatja, ahol a cári kor letűntével abbahagyta – az állam eszköze marad? Ezek a kérdések nem csak az egyházat érintették: egész Oroszország jövője volt a tét. Ahogy James H. Billington szakértő (jelenleg az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának vezetője) a Szovjetunió összeomlása után néhány évvel fogalmazott: „Képes-e az ortodox egyház elszakadni az államtól, képes-e a nemzet lelkiismeretévé lenni? Legnagyobbrészt ettől függ, hogy Oroszországban gyökeret verhet-e az új, demokratikus polgári kultúra, vagy pedig visszatér a fenyegető tekintélyuralom.”

Mostanában nagyon úgy tűnik, hogy a rosszabb eset áll elő: az egyház vezetői szövetségre lépnek a Kreml hatalmi szóval politizáló, demokráciaellenes vezetőivel. Tavaly, amikor visszamentem Muromba, ezért motoszkált bennem a kérdés: vajon dívik-e még a Szent Juljana iránti odaadó hit a megújhodott egyház kebelén? Apám, Alexander Schmemann ortodox pap és teológus, anyámhoz hasonlóan orosz emigráns családba született. Könyveit ismerték, a Szabadság Rádióban elhangzó műsorait is hallgatták a Szovjetunióban élő másként gondolkodó értelmiségiek. Apám egyszerre volt tőrőlmetszett orosz és a Nyugat büszke polgára. Élete jó részét az Egyesült Államok földjén töltötte.

Utolsó tíz esztendejében, 1973 és 1983 között vezetett naplóját 2005-ben Oroszországban is kiadták. Nagy meglepetésemre a könyv azonnal hatalmas sikert aratott a hívők és szabad szelleműek körében. Vajon mi az oka, hogy a nyugati világ papjának gondolatai ilyen nagy visszhangra találtak az orosz nép körében?

A kérdésre a választ, ahogy a cikk többi részét is a Magazin áprilisi számában olvashatja.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket