Klotild, Cecília, Károly2023. június 03., szombat
Kultúra

Gyémántbánya a világ végén

National Geographic Magyarország

A fagyos tundrán dolgozó hatalmas gépek ötmillió karátnál is több gyémántot termelnek ki évente. Munkájuk és a mérnöki technológia hihetetlen eredményeket és teljesítményeket szül.

Észak-Kanada tundravidéke az egyik legkíméletlenebb hely a világon. Mégis itt található a Föld egyik legjelentősebb gyémántlelőhelye, ahol a gépek szakadatlan munkájával termelik ki a drágaköveket.

Gyémántlelőhely északon
Több évtizeden keresztül az volt a nézet, hogy ilyen messze északon gyémánt már nem található. Ám az 1980-as évek folyamán egy geológuscsoport különleges ásványokat, úgynevezett indikátor ásványokat talált, amelyek a gyémántokban dús területeken fordulnak elő.

Különleges építmények II. – Gyémántbánya
A Kanada fagyos sarkvidéki területein található Ekati Gyémántbánya a világ legtávolabbi és legmostohább időjárási körülmények között működő bányái közé tartozik. Az itt dolgozók munkáját ráadásul tovább nehezíti, hogy a gránitos alapkőzet sem adja ingyen a kincseit, ezért a világ legerősebb és leghatalmasabb erőgépeire van szükség: a bánya hidraulikus fejtőberendezése óránként 900 iskolabusznak megfelelő tömegű anyagot mozgat meg, a meddő szállítását végző teherautók számára akár egy háromtucat elefántból álló rakomány sem jelentene túlzott megterhelést, a felhasznált robbanóanyag mennyiségéről pedig elég annyit szólni, hogy a gyémántfejtők naponta 50 ezer tonna fagyott gránitot mozgatnak meg robbanótölteteik segítségével.

A National Geographic sorozata olyan mérnöki csodákkal ismerteti meg a nézőket, melyek megtervezése és kivitelezése néhány évtizeddel ezelőtt még teljességgel elképzelhetetlen lett volna.

A sorozat aktuális epizódja április 8-án szerdán 19 órától tekinthető meg a National Geographic Channel műsorán.

Több millió évvel ezelőtt a térségben nagy erejű vulkánkitörések indultak meg a föld mélységeiből. A magma anyaga a föld felszíne felé tartott. Ez tartalmazta az apró szénrészecskéket, amelyeket a föld belsejében uralkodó hatalmas nyomás és hőség összepréselt: a gyémántokat. A gyémántban gazdag láva gyorsan kihűlt, és sárgarépa alakú kőzetkürtők jöttek létre az azokat kitöltő speciális kőzettel, amelyet kimberlitnek nevezünk.

A geológusok megkezdték a gyémántok utáni hajszát, mélyen lefúrtak az alapkőzetbe, és alig haladták meg a százméteres mélységet, amikor máris műrevaló ércre bukkantak. Ez a felfedezett formáció tartalmazza a legnagyobb, legjobb minőségű gyémántokat.

Több feladat
A területet Panda Pitnek keresztelték el, és megalakították az Ekati Gyémántbányákat. Az Ekati Társaság két fontos célt tűzött maga elé a területen. Az egyik feladat egy földalatti alagút elkészítése, amivel a már meglévő bánya alatti gyémántok is kitermelhetők. A másik cél egy új bánya beindítása, amelynek Fox Pit a fedőneve. A Fox Pit külszíni bánya lesz, amelynek területén több tízmillió tonna kőzetet kell megmozgatni, hogy a gyémántok közelébe férkőzhessenek.

A bányászat hosszú távú hatása vitatható. Egy dolog azonban bizonyos. Amíg az emberek gyémántra vágynak, addig bányászni is fogják azokat. A bányászat során meddőkőzet és szennyezőanyag keletkezik, ami veszélyezteti a vadvilágot. A tundra kényes ökoszisztémájának védelme érdekében az Ekati a kanadai kormánnyal együttműködve felügyeli a környezetszennyezést és a rekultivációt, s így minimalizálja a bánya környezetre gyakorolt káros hatását.

A kőzetet kitermelő gépek és a kívánatos drágakövek között jelentős akadály áll. A kimberlitet vastag gránitréteg veszi körül. A gyémántokhoz tehát csak úgy lehet hozzájutni, ha a gránitot eltávolítják. A megaerőgépek a külszíni fejtést a kimberlitkürtő alakjának megfelelően végzik. A kőzetkitermelés közben a gépek egy vízszintes platformot hagynak: ezt töltéspadkának nevezik. Ez szilárdítja a kőzetfalat. A teraszos falkiképzés védelmet nyújt az életveszélyes földcsuszamlások ellen, ezeken könnyen megközelíthető és elhagyható a fejtés. A gépek feladata a Fox Pitben egyszerűnek tűnik: hetente félmillió tonna gránitot és kimberlietet kell kitermelniük. Ez azonban több, bonyolult műveletből áll, amelyek szorosan egymásra épülnek, s ha valahol hiba keletkezik, az az egész műveletre hatással van, és az egész termelés leállhat.

A külszíni fejtés fázisai
A munkálatok a robbantólyukak kifúrásával, az ún. Driller segítségével kezdődnek. Ez a hatalmas gépezet fatörzsnyi furatokat készít robbanótöltetek számára. Harminc méteres magasságból nehéz rúd csapódik a kőzetfelszínnek. Az éles, háromszögletű fúrófej percenként csaknem 100-as fordulatot ér el. Harminc perc alatt a Driller egyharmad méter átmérőjű és 17 méter mély fúrólyukat csinál a kemény kőzetbe. A kőzet olyan kemény, hogy havonta több tucat fúrófejet tesz tönkre. S minthogy egy fúrófej háromezer dollárba kerül, ez meglehetősen költséges művelet. Amint a Driller feltárta a külfejtés új részletét, már partnerei lendülnek munkába.

Második lépés: a robbantás. A robbantók napi 12 órán át ammónium-nitrát csomagokkal töltik fel a kifúrt robbantólyukakat. A napi robbantási terv ábrája, amelyben akár kétszáz robbantólyuk is szerepelhet, azt mutatja, hogy hol kell elhelyezni a robbanótölteteket. A robbantók minden egyes lyukba mintegy 800 kilogramm robbanóanyagot töltenek. A robbantás kb. 50 000 tonna kőzetet bont le.

Következik a harmadik lépés: az anyag kiemelése az Ekati King Kongjának, a Demag markolónak a főszereplésével. Ez a gépszörny négy emelet magas, kanalában negyven ember is elfér. Recés fogazatát olyan különleges acélötvözettel vonták be, amellyel a fagyos gránitkőzetet is átharaphatja. A Demag 14 méter magas gémje, a hidraulikus fegyverzet négy nagy méretű munkahenger révén emelkedik a magasba. Ezek adják a gépnek az erőt, ami a sziklaletermeléshez szükséges. Szinte hihetetlen, de két perc alatt a Demag 218 tonna kőzetet képes teherautóra rakni. A Demag kanala óránként 4500 tonna kimberlitet markol ki. Gyorsan kell dolgoznia. A kezelőnek mindössze öt másodperce van a markoló kanalának megtöltésére, és az egyes markolások között maximum harminc másodperc telhet el.

Miután felmarkolta, a Demag a terhet egy túlméretezett, billenőplatós teherautóba, a Catbe önti. Ez már a negyedik lépés: anyagszállítás. A Cat nevű kolosszus akkora rakományokkal képes megbirkózni, amelyek más, közönséges gépeket szétlapítanának. Négy Demag kanállal is bele kell tölteni, hogy megteljen a platója, amelybe tucatnyi személyautó is elférne. Kétemeletnyi magasságú, csupán az abroncsai 4 méter átmérőjűek. A Fox Pitben a Cat folyamatos mozgásban van, miközben több száz tonna ércet mozgat meg. A gyémántbányászat sehol sem könnyű munka, de a szubarktikus területen különleges erőt és elszántságot kíván.

Ötödik lépés: a feldolgozás. A feldolgozóüzem az Ekati bányászati tevékenységének lelke. Ez a hely, ahol a kőzet és a gyémánt búcsút vesz egymástól. A termelés folyamatos: naponta 12 000 tonna kimberlitércet dolgoznak fel. Az üzemben a kimberlitet zúzzák, tisztítják, őrlik, azután pedig válogatják. A folyamat végén a gyémántokat röntgengépek, és kenőanyaggal bekent felületű asztalok segítségével különítik el. Ily módon az üzem egy tonna ércből egy karátnyi gyémántot nyer ki. Ez talán nem hangzik soknak, de a megfeszített tempóban az Ekati évente mintegy ötmillió karát gyémántot állít elő.

A nyers gyémántokat azután darabolják, csiszolják, és Belgiumba küldik, ahol osztályozzák és eladják azokat.

Folytatjuk…

A folytatásban a társaság másik nagyszabású tervét, a mélyszintű gyémánrbányászatot mutatjuk be.

Megtalálhatták a legendás viking települést

Megtalálhatták a legendás viking települést

Jomsborgot a hagyomány szerint Kékfogú Harald alapította, az erődről régóta folyik a szakmai vita.

Több ezer éves műkincseket találtak egy közúti ellenőrzés során

Több ezer éves műkincseket találtak egy közúti ellenőrzés során

A jelölt téglák az Izraelben állomásozó római hadsereghez köthetőek.

Kincsekkel teli sírokat találtak Kínában

Kincsekkel teli sírokat találtak Kínában

Több ezer éves, előkelő sírokat fedeztek fel, a nyughelyek nagy számú tárgyat rejtettek.

Munkások rongáltak meg ősi sírokat

Munkások rongáltak meg ősi sírokat

A nyughelyeket Izraelben tárták fel, az országban nagyon komolyan veszik a műkincsek védelmét.

A történelem egy sötét emlékére bukkantak

A történelem egy sötét emlékére bukkantak

Megtalálták a hírhedt második világháborús japán egység, a 731-es alakulat egyik bunkerét.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket