Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

Ősi város a felhők felett – Machu Picchu 1. rész

National Geographic Magyarország

A hely sok ezer, tökéletes pontossággal elhelyezett kőből áll, amelyek között 20 tonnás is akad. Valamennyit kézi erővel és kezdetleges szerszámokkal faragták ki és illesztették a helyére.

A 450 méterrel az Urubamba folyó fölött ülő égi városban a mindennapi élet minden kelléke megtalálható. De Machu Picchu nem volt közönséges város. Teraszai között elszórva titokzatos építmények állnak: varázslatos templomok, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a Nappal, aztán egy fenséges kőpalota, amelyet mintha óriások építettek volna.

Miért ide építették?
A kiválasztott helyszín pusztán műszaki megfontolásból rendkívüli nehézségeket támaszt. Vince Lee építész szerint senki sem építkezne itt alapos indok nélkül. Az éles heggerincen nagyon szűkös a munkaterület, szinte sehol sincs sík talaj.

Mi bírta rá Machu Picchu alapítóit, hogy a felhők felett építsenek várost? A válasz egybefonódik egy birodalom keletkezésének és egy legenda születésének történetével.

1438-ban a csanka harcosok nagyszabású támadást indítanak szomszédaik, az inkák ellen.
Amikor az ellenség már a főváros kapuit ostromolja, az idős inka uralkodó biztos helyre menekül. A fia viszont nem adja fel. Egy győzelmet ígérő látomás késztetésére kilátástalan harcba vezeti az inkákat, akik pedig a valószínűségekre rácáfolva szétmorzsolják a megszálló sereget. Ifjú vezérüket hősnek kiáltják ki, és új, a sorsát magában hordozó nevet adnak neki: Pachakutinak, vagyis a világ újraalkotójának nevezik el.

Pachakuti pedig késlekedés nélkül hozzálát, hogy megfeleljen a rá ruházott címnek. Átveszi a hatalmat apjától, és hódító hadjáratot indít a szomszédos népek ellen. Pachakuti katonai ereje gyors diadalt arat, és még élete során lefekteti a Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén észak és dél felé is kiterjedő birodalmának alapjait.

Peter Frost író és felfedező 30 éve foglalkozik az inkák történelmével: „Az Andok Nagy Sándorjaként képzelem el.” – mondja.

 Fotó: Bates Littlehales

Fotó: Bates Littlehales

Az északon a mai Kolumbiáig, délen pedig Chiléig és Argentínáig terjedő Inka Birodalom több mint 10 millió embertől követel hűséget. A katonai létesítmények azonban csak egy részét képezik az uralkodó nagy tervének. Pachakuti egy csodálatos várost is megálmodik, amely méltóképpen igazolja nagy hatalommal járó új rangját.

Machu Picchu akár ezer lakost is be tud fogadni, csakhogy magasan az Andok hegyei között épült, 150 kilométerre a birodalom központjától. Egyes szakértők szerint királyi lakhelyként is szolgált. A jelenleg uralkodó álláspont szerint a település Pachakuti téli palotája volt. Tehát itt tartotta volna az udvarát a tél két–három hónapjában.

Peter Frost azonban szűklátókörűnek tartja az elméletet. „Nagyon könnyű beleesni az európai gondolkodásmód csapdájába, ahol a minta VIII. Henrik és a Hampton Court, a Windsori kastély, vagy akár Versailles – elmélkedik az író.

Frost az inkák spirituális hitvilágában keresi a választ, akik a földi és égi természeti jelenségeket imádták és tisztelték istenként. Ez a tisztelet az uralkodóra, Pachakutira is kiterjedt. Az inka uralkodó maga is istennek számított, mint a Nap fia. Ez volt a hivatalos címe az Inka Birodalomban.

Machu Picchuban az ég, a hegyek és a folyók spirituális tengelye. A várostól a négy égtáj irányában szent hegyek magasodnak. Közvetlenül a város fölé magasodó szent hegy fölött ragyog a Dél Keresztje csillagkép, amelynek pontos helyzete kijelöli az őszi betakarítás kezdetét.

„Úgy képzelem, hogy az uralkodó csak annyit mondott, ide akar magának palotát. Azt már az embereire bízta, hogy hogyan oldják meg – vélekedik Frost.

A Channel ajánlata: Az antik világ építészeti remekei II. – Macchu Pichu
Machu Picchu felépítését Pachakuti, az Inka birodalom egyik legsikeresebb uralkodója rendelte el, azzal a nem titkolt céllal, hogy legyen végre egy szent hely, ahol méltó körülmények között randevúzhat isten-társaival. Az építési paranccsal azonban szinte lehetetlen feladat elé állította mérnökeit, kiknek egy vad és alig megközelíthető hegyfokon kellett megvalósítaniuk királyuk álmát.
A National Geographic dokumentumfilmje május 24-én (vasárnap)17 órától tekinthető meg.

Hogyan épült föl?
Vince Lee évtizedeken át viaskodott a rejtéllyel, hogy az inkák hogyan szállították, és hogyan munkálták meg a köveket. A környék dzsungellel benőtt, éles sziklákból álló hegygerinc 2450 méterrel a tengerszint felett. Az egyenetlen hegygerincet töredezett gránit borítja s a lenti erdőkig meredek sziklafal vezet. A szakadó esők évente 2000 milliméternyi csapadékot is zúdíthatnak a hegyoldalra. Földrengések is előfordulhatnak. Az ilyen körülmények között keletkező hegyomlások pedig percek alatt a mélybe ránthatják a várost.

Az építkezés látványos megoldásai ma is jól láthatók. Sok száz teraszt alakítottak ki Machu Picchu lejtőin, amelyek csaknem egy tucatnyi labdarúgópálya területét foglalják el. A végtelenül ötletes teraszok hasznos területet hasítanak ki a hegyből, s a lefolyó víz visszatartásával egyben az eróziót is megfékezik. Az inkák élelmiszert és a szertartásaikhoz szükséges növényeket termesztettek ezeken a földeken.

A teraszok támfalainak további előnye is van: napközben befogadják a nap melegét, éjszaka pedig a talajba sugározzák a hőt, védelmet nyújtva a termésnek. Ám a teraszoknak van ennél fontosabb szerepe is: szilárdabbá teszik a helyenként 50%-os lejtésű hegyoldalt. Mindennek a falak dőlése a titka. Mindegyik kivétel nélkül befelé dől, mintegy 5 fokos szögben. Úgy támasztják meg a hegyoldalt, hogy nekidőlnek, és lefelé továbbítják a talaj súlyát. A teraszok nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy a hegyen épületek százait húzzák fel.

 Fotó: David Evans

Fotó: David Evans

De a teraszok többet is rejtenek annál, ami szemmel látható. A legújabb ásatások Pachakuti mérnökeinek egyik titkát is feltárták: Machu Picchu mintegy 60%-a a föld alatt van!

A talaj elegyengetése, a sziklák eltávolítása és a hasadékok feltöltése után Pachakuti építészei gondosan elhelyezett kő- és talajrétegeket terítettek le. Alulra nagy sziklákat raktak le, majd felfelé haladva egyre kisebb köveket helyeztek el, közel egy méter vastagságban. Erre homokot, humuszt és földet hordtak. A bölcs elrendezés szilárd alapot biztosít a falaknak. A felül kisebb, lefelé pedig egyre nagyobb kövek közötti szűk réseken a víz csak lassan szivárog át, és egyenletesen szétoszlik a teraszon belül. A víz áramlásának megfékezése és szabályozása a talaj lemosódásának is elejét veszi. A lejtő alján, a teraszfalon belül a vizet oldalra terelik el, az egyik nagy levezető csatorna felé. Így ártalmatlanul folyik tovább a mély völgybe.

A cikk folytatása

Kapcsolódó cikk:
Machu Picchu, az inkák menedékhelye

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket