Adalbert, Vince2023. szeptember 27., szerda
Kultúra

Vörös kód – süllyedünk!

National Geographic Magyarország

Új sorozatában a National Geographic Channel olyan hajómentő osztagok életébe nyújt bepillantást, amelyek akár hurrikánokkal és óriáshullámokkal dacolva is segítenek a bajbajutottakon.

A National Geographic Channel ötrészes sorozatában hajómentők futnak versenyt az idővel, hogy bajba jutott vízi járműveken és személyzetükön segítsenek, s elejét vegyék esetleges természeti katasztrófáknak. Az izgalmas epizódokban egyebek mellett alámerünk tengerfenéken fekvő behemótokhoz, behatolunk egy lángokban álló tengeri óriás gyomrába, és valósághű számítógépes illusztrációk segítségével megismerkedünk a süllyedőfélben lévő hajók partra vontatásának és megjavításának legújabb, legötletesebb módszereivel.

A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZI JÁRMŰVEI
A Xin Los Angeles
A Samsung Heavy Industries által tervezett és épített Xin Los Angeles a világ egyik leghatalmasabb teherhajója. A 9600 darab hatméteres konténer befogadására képes Xin Los Angeles (8X18 emeletes sor a viharfedélzeten és 16X10 sor magában a rakodótérben) 337 méter hosszú és 46 méter széles. Bár a hajó mérete messze meghaladja a legtöbb óceánjáróét, működtetéséhez mindössze 19 fős legénységre van szükség.

Az Emma Maersk
Az Emma Maersk, a világ jelenlegi legnagyobb konténerszállító hajója, több mint 11 ezer darab hatméteres konténer egyidejű szállítására képes. Ha ezt a tehermennyiséget vonatra szeretnénk rakni, egy 71 kilométer hosszú szerelvényre lenne szükségünk. Az Emma Maersk lenyűgöző méreteivel nem sokkal ugyan, de megelőzi a Xin Los Angeles-t a világ legnagyobb hajója címért való versengésben: hossza 397, szélessége 63 méter, motorja teljesítménye pedig akkora, mint 1156 személyautóé együttesen. Jellemző adat, hogy horgonya nem kevesebb mint 29 tonnát nyom.

A jövő szuper konténerszállítói
Ha azt gondoljuk, hogy az Emma Maersk méretei felülmúlhatatlanok, tévedünk, mert a közeljövő a több mint 20 ezer(!) hatméteres konténer egyidejű szállítására képes monstrumok ideje lehet. Bár még nem kezdődött meg az építése, a legújabb, leghatalmasabb konténerszállító terveit a dél-koreai STX Shipbuilding már elkészítette: a jövő gigásza 450 méter hosszú és 50 méter széles lesz, s 22 ezer konténer fér el majd rajta.

Túlméretes utasszállítók
Míg a teherhajók méreteinek növekedése mögött az üzemanyag-spórolásra való törekvés áll, az utasszállító luxus-óceánjárók azért duzzadnak egyre nagyobbra, mert a hajózási társaságok minél több és minél különlegesebb szolgáltatással szeretnék elkényezteni vastag pénztárcájú utasaikat. Erre jó példa az STX Europe által Finnországban épített Oasis of the Seas, mely 2009 végére tervezett elkészültekor minden idők leghatalmasabb óceánjárója lesz. A 360 méter hosszú és 47 méter széles hajó egyedülálló lesz a maga nemében: a hátán egyebek mellett egy kicsinyített verziójú 110×19 méteres saját Central Parkot is fog hordozni, tágas zöld gyepterületekkel, bokrokkal, fákkal…

Olajtanker szerencsétlenségek
A hajómentés a világ egyik legveszélyesebb foglalkozása. Hatalmas méretük és rendkívül mérgező rakományuk miatt a tankerhajók a tengerek nagy kockázati tényezői közé tartoznak. Amikor szerencsétlenség éri őket, a környezeti károk súlyosak lehetnek, és az eset rendszerint a média érdeklődésének középpontjába kerül.

Ha ide kattint, öt olyan tankerhajó-balesetről olvashat, amelyek az elmúlt évtizedekben történtek a Brit-szigetek közelében.

A Smit hajómentő vállalkozás expedíciói
A National Geographic Channel Vörös kód – süllyedünk! c. sorozatában bemutatott Smit a maga 165 évével az egyik legrégebbi hajómentő vállalkozás a világon, amely a Föld legkülönbözőbb tájain a legkülönbözőbb méretű hajókon segített már pályafutása során. De amíg a cég leghíresebb hőstette a Riverdance nevű komp 2008-as megmentése volt Blackpool közelében – amely akcióról a Vörös kód – süllyedünk! egyik epizódja részletesen beszámol –, hónapról hónapra számtalan „kishal” is a horgukra akad – nem kevésbé veszélyes és komplikált feladat elé állítva a sokat próbált szakembereket.

Ide kattintva a cég legkomolyabb 2008-as mentőakcióit ismertetjük röviden.

A Titan hajómentő vállalkozás mentőakciói
A hajómentés területén tevékenykedő szakemberek olykor szélsőségesen veszélyes körülmények között végzik feladatukat, olyan környezetben, ahol egyetlen rossz mozdulat tragédiához vezethet. Pihenésre azonban nincsen idő, mert az óceánokat járó hajók folyamatosan munkát adnak nekik. A hajómentő társaságoknak, köztük a floridai székhelyű Titannak, a nap 24 órájában készen kell állniuk a vészjelzés fogadására és a balesetet szenvedett hajó, ill. legénysége megsegítésére – érkezzen a hívás a világtenger bármely pontjáról…

A Titan, a Vörös kód – süllyedünk! által szintén bemutatott rotterdami székhelyű Smitez hasonlóan, a világ legnagyobb hajómentő társaságai közé tartozik, ám története – egy apró, mindössze egyetlen vontatóhajóval rendelkező vállalkozásként – csak az 1980-as évek elején kezdődött. A cég egy 1982-es karib-tengeri mentőakció után kezdett gyors terjeszkedésbe, amikor a sikeren felbuzdulva további uszályokat, vontatóhajókat és darukat vásároltak, s tevékenységük fő profiljává a tengeri mentőakciókat tették. A Titan ma már a Parti Őrség fő szerződött partnere Mississippi államban és a Mexikói-öböl nagy részén, s hogy dolgukat jól végzik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2005-ös Katrina hurrikán után nem kevesebb mint 65 hajót húztak ki a csávából, vagy tettek ismét mozgásképessé.

Egy kattintással az utóbbi időben végrehajtott fontosabb mentőakcióikról olvashatnak.

A National Geographic Channel új filmsorozata epizódjainak tartalmából

5/1. rész: Lángok a tengeren
Az epizódban egy brit mentőhajót egy oldalára dőlt komphoz riasztják, amely a Blackpool környéki vizek elszennyezésével fenyeget. A horvát partok előtt lángoló UND Adriyatik szintén környezeti katasztrófa árnyékát vetíti előre, így a szakemberek az idővel versenyt futva igyekeznek eloltani a mérgező gázokat okádó monstrumot.
Bemutató: június 1-jén, hétfőn este 10-kor

5/2. rész: Tájfun
Az epizódban egy mentőosztagot egy orosz szénszállító hajóhoz riasztanak, mely zátonyra futott a japán partoknál. Vajon időben érkeznek-e a szakemberek ahhoz, hogy megmentsék a hajót a teljes pusztulástól?
Bemutató: június 8-án, hétfőn este 10-kor

5/3. rész: Ütközési zóna
A különböző hulladékokat szállító New Flame-et az elsüllyedés veszélye fenyegeti a Gibraltári-szoroson. Vajon Jimmy Conroy hajómentő mester képes-e időben elvontatni a sérült járművet a világ egyik legforgalmasabb vízi útvonaláról? Közben a japán partoknál tovább folyik a harc az orosz szénszállító, a Jane megmentéséért…
Bemutató: június 15-én, hétfőn este 10-kor

5/4. rész: Roncstemető
Vajon egy jónevű hajómentő cégnek sikerül-e az, ami másnak hosszú ideje nem: elvontatni a New Carissa nevű teherhajó roncsát az oregoni partok elől? A Gibraltári-szorosban ezalatt tovább folyik a New Flame megmentéséért vívott harc a haragos hullámok között…
Bemutató: június 22-én, hétfőn este 10-kor

5/5. rész: Kockázatos merülés
1991-ben a The Haven nevű tankerhajón pusztító tűz ütött ki, a legénység hat tagját megölve és a Ligur-tenger partvidékét hosszú szakaszon súlyosan elszennyezve. A szomorú történet az elsődleges kárelhárítással látszólag véget ért, ám a dolog sajnos nem ilyen egyszerű. A roncs – afféle időzített bombaként – Genova közelében ma is a tengerfenéken fekszik, s azzal fenyeget, hogy széteső szerkezete további olajszennyezés forrásává válik. A roncsmentők ezért az idővel versenyt futva igyekeznek kiszivattyúznyi a The Haven gyomrából a benne rekedt, környezeti katasztrófával fenyegető olajat, ám munkájuk életveszélyes: búvárharangjuk a szivárgó gázok és olaj következtében bármelyik pillanatban felrobbanhat, a roncs meghajlott vasalkatrészei pedig pedig éles késként meredeznek a közöttük átjutni próbáló búvárok előtt. Meghátárlásról azonban szó sem lehet, mert az olasz kormány a közelgő turistaszezon kezdetére mindenképpen meg akarja tisztíttatni a terepet…
Bemutató: június 29-én, hétfőn este 10-kor.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket