Jeromos, Honória, Hunor2023. szeptember 30., szombat
Kultúra

A Kelet Párizsa

National Geographic Magyarország

Sanghaj – képszerűen szólva – olyan, mint a forró wokban sistergő olaj, energikus és kirobbanó kirakatváros, ahol a valódi kreativitás, az igazi ötletek, a mélység azonban még várat magára.

Kína legnagyobb városa (lakosainak száma 13, 4 millió fő) a 2010-ben megrendezésre kerülő világkiállítás helyszíne. Egy amerikai felmérés, amely életminőség tekintetében vizsgálta a világ nagyvárosait, Sanghajt igencsak hátra – a 102. helyre – helyezte a sorban (1. Genf és Zürich, a sereghajtó pedig Bagdad), főképp légszennyezettsége és politikai merevsége miatt.

Az 1990-es évek közepén a világ toronydaruinak fele Sanghaj utcaképét rontotta. A város annyiban sokkal inkább hasonlít Hongkonghoz, mint Pekinghez, hogy kulturális öröksége főként a 19. század közepétől datálódik. Kína legjelentősebb múzeumai – például a Sanghaj Múzeum – is itt pompáznak. Sanghaj Kína legforgalmasabb és egyben a világ második legforgalmasabb kikötője; itt találhatóak Kína legjobb hotelei; Ázsia legnagyobb bevásárlóközpontja; itt épül a világ legmagasabb épülete; és innen indult útjára a világ első lebegő vasútja. Egész éven át használható fedett sípályák és Mercedes taxik várják a látogatókat.

Sanghajról a legjobb indulattal sem mondható el, hogy nyugalmat árasztó város lenne. Az előzetes képnézegetés és lázas olvasgatás sem készítheti fel az embert eléggé a valóságra: lüktető, mérhetetlenül zsúfolt, intenzív, zajos és elképesztően sűrű autóforgalom, vibráló vörös és fáradtsárga neonfények, nyüzsgő árusok. A repülőtérről a 430 kilométer per órás sebességgel száguldó ultramodern, lebegő mágnesvasút szállítja az érkezetteket a város felé.

A Bund vitathatatlanul az egyik legmegkapóbb része a városnak. A Huangpu keleti partjáról a jövő, Pudong, nyugati partjáról pedig a múlt, Puxi tárul elénk. Pudong, amely 20 éve még szántóföld volt csupán, ma a kínai gazdaság motorja – üzleti negyed, égbe törő felhőkarcolókkal, amelyek esti kivilágításban még szépnek is tűnhetnek; Puxi ezzel szemben a történelmi Sanghaj emlékeit őrzi. A tájékozódást nagyban könnyíti, hogy Sanghajban – a legtöbb kínai várossal ellentétben – a kínai mellett angolul is olvashatók az utcanevek a táblákon.

Az óváros klasszikus, szűk hátsó utcácskái között a tisztára mosott ruhák az ablakokban lógnak, és sűrűn összeszorítva sorakoznak egymás mellett a lakóházak. A városrész kör formáját az 5 kilométer hosszú városfal adta, amelyet a 16. században emeltek a japán kalózok támadásai ellen. Sajnos a falat 1912-ben lerombolták. Az óvárosban kevés a turista, annál több viszont a műemlék: a taoista Baiyun templomát a konfuciánus templom követi, eredetileg 1294-ből, de jelenlegi helyére csak a 19. században költöztették.

Sanghajban kihagyhatatlan kulináris élményt ígérő helyi specialitás a rizslisztből készült gőzgombócfalatka. A hússal vagy hagymával, zöldséggel töltött aprócska „kínai raviolit” a népszerű Nanxiang étteremben hordószerű bambusztálakból kínáljákSült és főtt változatát bárki kipróbálhatja az utcai árusoknál. Egyes vélemények szerint az olaszok nemzeti eledele, a tészta is Kínából jutott Itália földjére, Marco Polón keresztül a 13. század elején.

A hétvégi forgatag közepében a Yuyuan bazárban óriási a nyüzsgés, a hangzavar; pálcikára tűzdelt falatok a standokon mindenfelé, színes csecsebecseárusok végtelen sora, vörös lampionok, és árad a giccses műanyag. A közeli Yuyuan kerben megszűnik az ételszag, és nemes magnóliaillat lengi be a teret, amelynek virága Sanghaj jelképe. Árnyas lugasok, csillámló halastavak, kerti pavilonok, suhogó bambuszok, gingkofák, sziklakertek és jázmintenger fogadja a látogatót – a Ming-dinasztia korabeli kerttervezés elragadó példája.

A Huxingting Kína egyik leghíresebb, gazdagon díszített tóparti pagoda teaháza. Előkelő vendégei között megfordult már II. Erzsébet királynő és Bill Clinton is. Sanghajban néhány taoista templomhoz is tartozik egyébként teázó, a helyiek kezében pedig gyakran látni termoszt, műanyag edényt, amelyben a nap folyamán többször felöntik a zöld teájukat forró vízzel.

A hajdani francia negyed Sanghaj talán legkellemesebb városrésze. A környék egykor a sanghaji szerencsevadászok, kalandorok, gengszterek, forradalmárok, írók és könnyűvérű lányok törzshelye volt, akik többségében nem is franciák, hanem britek, amerikaiak, oroszok és kínaiak voltak. Árnyas fákkal szegélyezett sétányai, a harmincas éveket idéző franciás jellegű impozáns épületei elővarázsolják a város hajdanvolt hangulatát. Valóban a „Kelet Párizsában” járunk. Hangulatos éttermeiben különleges fogások közül válogathatunk. Ínyenceknek melegen ajánlott a sült angolna, a rákpörkölt vagy a lótuszlevéllel sült kacsa.

A Renmin, Sanghaj központi tere zenélő szökőkútjával kevésbé zord, mint például a pekingi Tiananmen tér. 1989-ben ezen a téren gyűltek össze a kommunista rezsim ellen demonstráló diákok, akiknek lázadását a karhatalom vérbe fojtotta.

A város – és talán Kína – első számú múzeuma a Sanghaj Múzeum, kötelező program minden idelátogató számárai. Világhírű bronzgalériájában több ezer éve készült rituális és hétköznapi célokat szolgáló edényeket találunk. A bronzharangok a Han-dinasztia idején Kína legfontosabb hangszerei voltak, alkalmanként még ma is tartanak tradicionális haranghangversenyeket Sanghajban. De lenyűgözőek a múzeum kerámiái, porcelánjai, jáde galériája és numizmatikai gyűjteménye is, ahol kés, illetve kulcs formájú érméket is megszemlélhetünk.

Sanghaj utcáin lépten-nyomon kisebb-nagyobb masszázsszalonokba botlik az ember, ahol akár csupán rövid, frissítő lábmasszázst is kérhet, méghozzá az itthonihoz képest igen kedvező áron – mintegy hétszáz forintért óránként. Kínában hagyományosan a vakok végzik ezt a munkát, akiknek különlegesen kifinomult érzékekük van ehhez. A kínai masszázs – a tuina – a tradicionális kínai orvoslás része, a chit (életenergia) és a meridiánokat (a test energiacsatornái) veszi célba. A „gyorstalpaló” masszázsokkal szemben ezt feltétlenül komolyabb, békésebb helyen érdemes kipróbálni.

Írta: Krevenka Enikő és Tóth Attila
Forrás: Chili Magazin

Kapcsolódó cikkek:

 • Képek az egy kilométer magas városról
 • Kínában épülnek a világ legnagyobb városai

 • Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

  Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

  A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

  A Bakony bércei között

  A Bakony bércei között

  A Veszprém vármegyében, Zirctől úgy 16 kilométerre fekvő Bakonybél igen tekintélyes múlttal büszkélkedhet.

  Ritkaságnak számító római kori szarkofág

  Ritkaságnak számító római kori szarkofág

  Sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének, Hádész Kapujában, római sírépítmény feltárása Nagyvázsony határában címet viselő tudományos projektjének eredményeit.

  Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

  Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

  A római kori lelet nagyjából 1800 éves, és egy nő maradványait őrzi.

  Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

  Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

  Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban.

  National Geographic 2023. augusztusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket