Vencel, Salamon2023. szeptember 28., csütörtök
Kultúra

A Fisherman’s Wharf Friscóban

National Geographic Magyarország

Létezik egy hely San Franciscóban, ahol megáll az élet, azazhogy inkább elkezdődik. Itt nem érvényesek a modern, távolságtartó és személytelen üzleti világ által kreált elvárások és viselkedési szabályok, ezt minden ide érkező maga mögött hagyja, és végre egy kicsit visszavedlik a maga bőrébe. Az egyik legvidámabb hely a világon: a halpiac.

Reflektorfényben
San Francisco Kaliforniának biztosan, de talán Amerika egész nyugati partvidékének leghíresebb városa, ízig-vérig amerikai metropolis, a számítástechnikai ipar fellegvára, és a Szilikonvölgy által képviselt elképesztő gazdagság miatt az egyik legdrágább amerikai város.

Frisco – ahogy a helyiek és a köznyelv is emlegeti – tipikusan az a város, amit nem lehet és nem is szabad egy nap alatt körbeszaladni és kipipálni. San Franciscót nem véletlenül istenítik lakosai és látogatják turisták ezrei, viktoriánus házai és modern építményei félreismerhetetlenül eklektikus keveréket alkotnak. A régi idők hangulatát kereső és kedvelő látogatók napokig is gyönyörködhetnek a szebbnél szebb épületekben, mint például a Painted Ladiesnek, azaz kifestett hölgyeknek keresztelt viktoriánusan színes házsorban az Alamo Square park mellett vagy a történelmi belvárosban.

Ám a várost számos más jelképe, építészeti alkotása és kulturális sokszínűsége is fémjelzi. Ki ne hallott volna a híres Golden Gate hídról vagy adimbesdombos utcákon zötyögő Cable Car névre hallgató öreg villamosokról, amelyekről fürtökben lógnak az emberek?

Szintén a nevezetességek közé sorolható a mára már turistalátványossággá szelídült Alcatraz szigetbörtön, ahol többek között Al Capone is raboskodott. Ha eltekintünk a sziget börtönét meglátogató turisták önfeledt viselkedésétől, és magunk elé képzeljük az Alcatrazt működés közben, valódi történelmi élményként élhetjük át Amerika hőskorának egy jellemző, bár nem túl dicsőséges epizódját.

Mindenképpen említést érdemel az a tény is, hogy Amerikában itt található a második legnagyobb kínai közösség. A helyi kínai negyed – a Chinatown – lenyűgöző építészete és sokszínűsége bőven ad okot és alkalmat arra, hogy faljuk a vizuális élményeket.

A kulisszák mögött

San Francisco ma az üzleti elit nagyvárosa, látnivalói, jelképei nem hiányozhatnak egyetlen útleírásból sem. Ám a városnak van egy másik arca is, amit a nevezetességek vakító reflektorfénye miatt kevesen ismernek. Ez a város emberi arca, amelyet elrejtenek a modern, távolságtartó és személytelen üzleti világ által kreált elvárások és viselkedési szabályok.

Van egy hely, ahol a város meztelen: a halpiac. Ide mindenki, társadalmi rangtól függetlenül úgy érkezik, hogy kívül hagyja mindazokat a viselkedési normákat, amelyeket rendes körülmények között a világ egyik jelentős üzleti nagyvárosa rákényszerít. A Fisherman’s Wharf, amely csupán percekre van a városközponttól, és a San Franciscói kikötőnél található, valószínűleg a legvidámabb halpiac a világon. Ezen a helyen, a kikötő közelében található a híres Pier 39, vagyis a 39es móló névre keresztelt bevásárló és szórakoztatóközpont is. Szinte minden eleme fából készült, és nagyon barátságos benyomást kelt a hideg beton- és üvegpaloták dzsungelében. Hangulata, építészeti stílusa és szórakoztató létesítményei is a jó száz évvel ezelőtti Amerikát idézik. A kellemes, békebeli, naturális hatást csak fokozza, hogy innen az öbölre kitekintve, alig néhány méterre oroszlánfókák százai sütkéreznek, vagy hangosan hancúroznak. A valószínűtlen látvány pillanatok alatt egy másik világba repít minket. Minden, amit a város eddig sugárzott magából, a pénz, a hatalom, az óriási toronyházak és az elképesztő luxuscikkek által kifejezésre juttatott státusszimbólumok szempillantás alatt oszlanak szét. Ugyanilyen gyorsan tűnik el a kontraszt gazdag és szegény, helybeli és turista vagy akár normális és különc között.

A kikötőben az utcai kifőzdék és éttermek sokaságában frissen kerül terítékre a halászok aznapi fogása. A szakácsok a vevők szeme láttára, akrobatikus mutatványok kíséretében készítik el a tenger gyümölcseit. A helyi nyakkendős menedzserek, akik talán percekkel korábban dollármilliók felett rendelkeztek, most elvegyülve a tömegben éppúgy kézzel-lábbal, sokszor állva, nadrágból kihúzott ingben fogyasztják az ételt, mint a kikötői munkások vagy a turisták. Ki-ki evés közben, előtt vagy után, de előbb vagy utóbb mindenki elmerül a Fisherman’s Wharf orgatagában.

Délidőben gyakran több ezres embertömeg kavarog a téren: a fele szórakozik, míg a másik fele szórakoztat. Utcazenészek, akrobaták, mutatványosok, bűvészek és különböző imitátorok végeláthatatlan színpada ez a halpiac, ahol mindenkinek van egy „szenzációs” mutatványa. Mintha a fél város ide jönne, hogy kieressze a gőzt és elfogyasszon pár igazán finom falatot.

Van, aki csak néhány tornagyakorlattal mozgatja meg a tagjait, míg mások akár zakóban, nyakkendőben is táncra perdülnek az utcazenészek muzsikájára, mielőtt visszatérnének a hivatalukba. Az ételek finom illata, a színek kavalkádja, a zene ritmusa elvarázsol, a lüktető cirkusz hangulata mindenkit magával ragad.

Ám ezen a porondon az élet maga a forgatókönyv, mindennap más és más előadás folyik, csak egy a biztos: a teljes kikapcsolódás. Elég csupán a forgatag látványa, és másodpercek alatt szűnnek meg a gátlások és oldódik a napi feszültség.

A sokszínű maskarába bújt emberek, a transzvesztiták, nemhogy kerülnék a nyilvánosságot, de örömmel mutogatják magukat, sőt egy dollárért még pózolnak is a kamerának. Mindenfelé mosolygó arcokat és barátságos pillantásokat látni. Érződik az emberek közelsége és nyitottsága. Itt él a város, leveszi a maszkját, és megmutatja az igazi arcát, azt, amelyet érdemes megismerni.

Írta: Ceglédi Ferenc
Fotók: Ceglédi Ferenc, David Paul Ohmer

Forrás: Chili Magazin

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket