Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Kultúra

Életmentő donorcsere

National Geographic Magyarország

Egy bonyolult és nem kevésbé bizonytalan kimenetelű vesetranszplantáció céljából három donor vadidegenek számára adományoz szervet. Hat műtét, közel száz specialista és mindössze egyetlen lehetőség.

Maryland államban a Baltimore-i John Hopkins Kórház jelenti az évente tömegesen jelentkező vesebetegek számára a végső mentsvárat. A betegek az ország minden pontjáról érkeznek.

Tifiro Cook szerzett magának donort, aki hajlandó lemondani a javára egy működő veséről, de a világszerte előforduló több ezer párhoz hasonlóan nekik sem egyezik a szövettípusuk, ezért lehetetlen a közvetlen átültetés. Tifiro most mégis egy hihetetlennek tűnő transzplantációra készül.

A John Hopkins Kórházban dolgozó Dr. Robert Montgomery vezeti azt az inkompatibilis vese-transzplantációs programot, amelynek keretében egy orvoscsoport korszakalkotó lehetőséggel próbálkozik a szervátültetések terén. Ezt nevezik páros veseátültetésnek.

A három donor olyan idegeneknek adja szerveit, akikkel jobban összeillenek, szeretteik pedig viszonzásul egy számukra megfelelő vesét kapnak. A program az alanyok vércsoportja, szöveti típusa és egyéb változói alapján választja ki a lehetséges egyezéseket. A három összehangolt transzplantációnak egy napon kell történnie. Ez az egész kicsit egy zenekarhoz hasonlít.

Részint egy korábbi transzplantáció eredményeként Tifiro Cook az eddig felvett betegek közül az egyik legmagasabb ellenanyagszinttel rendelkezik. Egészséges emberekben az ellenanyagok a fertőzések leküzdésében segítenek, szervátültetetteknél azonban az új vese elhalását okozhatják. Elkezdik nála az ellenanyagok eltávolítását célzó, gyötrelmes háromhetes kezelést, amelyet plazmaferezisnek neveznek.

Az első plazmaferezis-kúrán a beteg szervezetének teljes vérmennyisége, azaz körülbelül öt és fél liternyi folyik keresztül egy gépen. A páciens vérplazmáját egy centrifuga segítségével különítik el, és egy donortól származó plazmával pótolják. Az ellenanyagok a plazmában találhatók, és a következő három hét során pont az antitesteket kell eltávolítani. A kezelés több mint két órát vesz igénybe.

Tifiro mintáit az immungenetikai laborban fogják feldolgozni és értékelni. Egy mintát a ferezis előtt vesznek le, amiből kiderül, hogy a kezelést megelőzően milyen volt az ellenanyagszintje. Miután a kezelés lezajlott, egy újabb mintát vesznek tőle, és ebből megtudhatják, hogy milyen hatást gyakorolt a ferezis a vérére.

A három hétben több tucat mintát vesznek majd, amelyek vizsgálati eredményei táblázatba foglalva utalnak Tifiro aktuális állapotára. Ha magas marad az ellenanyagszint, fennáll a kilökődés veszélye, és emiatt lemondhatják a csere-transzplantációt. Logisztikai szempontból ez persze kész rémálom lenne, hiszen hat műtőt, hat sebészt érintene, szóval majdnem lehetetlen lenne lebonyolítani.

A Channel ajánlata: Testközelben – Életmentő donorcsere
Jelenleg amerikaiak ezrei várnak veseátültetésre; nagylelkű és bátor hozzátartozóknak köszönhetően sokan közülük már rendelkeznek is donorral, ám biológiai inkompatibilitás miatt egy részükön mégse hajtható végre a műtét. A probléma megoldására a John’s Hopkins Transzplantációs Központ a közelmúltban kidolgozott egy donorcsere programot, amely a pofonegyszerű „megmentem a feleséged, ha te is megmented az enyémet” elv alapján működik. A filmben tanúi lehetünk, amint néhány család és egy sebészcsapat példás együttműködésének köszönhetően életek menekülnek meg, és a szervátültetés jövője is új távlatokat kap.
A National Geographic dokumentumfilmje július 26-án (vasárnap) 22 órától tekinthető meg.

Ahogy a szervcsere időpontja közeleg, a logisztika kerül a középpontba. Mindegyik műtőben lesz egy donor meg egy recipiens. Épp ezért 6 helyett 3 műtőben dolgoznak majd, de ehhez hat sebészre és hat csapatra lesz majd szükség. Kiveszik a donor vesét, jégre teszik, kiviszik a donort, behozzák a recipienst, és beoperálják a szervet. A veséket közönséges, régimódi hűtőtáskákba teszik, mialatt kitakarítják és előkészítik a műtőt a soron következő recipiensek számára, …

Troy nagyon bonyolult eset. Amikor megbetegedett, el kellett távolítani a vastagbelét. A másik probléma, hogy Troy már régóta kap szteroidokatm amelyek hatására a bőre és a bőr alatti szövetei nagyon sérülékenyek lesznek. Ez most a 18. kezelése. Normálisan csak háromszor, négyszer, ötször, esetleg hétszer kerül rá sor. Neki azonban szinte minden nap át kellett esnie ezen, és a mostani helyzetből ítélve, még holnap reggel, a műtét előtt is kezelésre szorul.

Dr. Montgomery a 32-es titerű antitestszintet szabta meg célként. 128-as titert mértek a kezelés után, tehát Tifiro másnapi műtéte meghiúsult. Rajta kívül azonban még négy személy szerepel a szervcserében, közülük ketten már a kórházban vannak. A „B” tervnek kell tehát megvalósulnia.

A donorokat reggel 8:45-kor gördítik be a műtőkbe. Mintegy négy órával később ugyanide fogják bevinni a recipienseket is, hogy beültessék új szerveiket. E folyamat minden részletét gondosan megtervezték, és lebonyolításában több mint hatvan ember működik közre.

Mindegyik orvosnak van egy listája arról, hogy mire van szüksége a műtéteihez. Az eszközraktárban az egyszer használatos tűktől a több mint 68 ezer dolláros szívsebészeti műszerekig közel négyezerféle eszközt tárolnak. Bármilyen műtétről legyen is szó, itt minden megtalálható. Mielőtt még megkezdődhetnének a műtétek, a műtősnők leltárba veszik az összes eszközt. Ezt a számolást az operáció végén is megismétlik, hogy biztosak lehessenek afelől, hogy semmit sem hagytak a beteg testében.

Nagyon fontos, hogy minden donort egyszerre altassanak el, nehogy valaki az utolsó percben úgy döntsön, hogy mégis inkább visszakozik.

Megkezdődik a transzplantáció első fázisa, a szervkivétel. Egy parányi kamerát csúsztatnak a donor szervezetébe, ez segíti a sebészek tájékozódását a kényes beavatkozás során. A kritikus szakasz akkor érkezik el, amikor megszakítják a veséhez vezető keringést. Ilyenkor még meleg a szerv, mert metabolikusan aktív, oxigént és vért igényel. A vesét egy zacskóba helyezik.

Miután mindhárom vesét kivették, a műtőket gyorsan ki kell takarítani és elő kell készíteni, mert minél tovább marad hűtőtáskában a vese, annál nagyobb a károsodás veszélye.

Az orvosok tollal megjelölik a műtéti területet, és ezzel kezdetét veszi az operáció. Most már mindhárom transzplantáció folyamatban van. A 11-es műtőben Dr. Montgomery első metszése igazolja, hogy Troy bőre mennyire sorvadt állapotban van. Ahogy gyanították, a szövetei majdnem szó szerint szétesnek, ezért nagyon óvatosan és aprólékos gonddal kell bánni vele. Két órába telik, mire célba érnek, és a vesét végre beültethetik.

A nagy pillanat az, amikor a vesét bekapcsolják a keringésbe. Halvány, vértelen, szinte élettelen a vese, de megindul a keringés, és egészséges rózsaszínű lesz. A transzplantáció közel kilenc órája kezdődött. A szervcsere sikerült. Már csak egyetlen dolog van hátra, meg kell számolni az eszközöket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmit sem hagytak a betegben, csak az új vesét.

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

A maradványok az egyik csapattag kertjében kerültek elő.

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket