Előd, Szalóme, Kordélia2020. október 22., csütörtök
Kultúra

Ínycsiklandó ízutazás

National Geographic Magyarország

A National Geographic Channel új sorozata a világ legkülönbözőbb tájaira repíti el a nézőket. A cél megmutatni, hogy Chilétől Olaszországig az egyes nemzetek és népcsoportok miként „hozzák ki” a legjobbat a lakóhelyükön megtalálható hagyományos alapanyagokból.

Bár ma már modern konyhagépek egész arzenálja áll a séfek rendelkezésére, a világ minden táján akadnak olyan megszállottak, akik – elődeik eszközeire és módszereire támaszkodva – művészi fokon ápolják népük konyhai tradícióit. Az új sorozatban egyebek mellett ellátogatunk egy hagyományos receptek szerint főző Hong Kong-i étterembe; felkeresünk egy dél-chilei földművest, aki a Chiloé-sziget ősi burgonyafajtáit igyekszik megőrizni a jövő számára; és körülnézünk egy vietnami mester kertjében, ahol kézzel készített rizspapírokat varázsol üde lággyá a hajnali harmat.

Az utóbbi időben örvendetes folyamat figyelhető meg az éttermek alapanyagellátása területén: a séfek és a gazdálkodók egymással összefogva megkísérlik lerövidíteni a farm és a vacsorázóasztal közötti távolságot. És ez nem csak a helyi termelők pénztárcájának és vendégek elé kerülő ételcsodák frissességének tesz jót, hanem – a csökkenő szállítási igénynek köszönhetően – Földünket is élhetőbbé teszi!

Ám nem mindenki törekszik a természetességre. Vajon mit szólnak a régi ízek a modern idők konyharobotjaihoz? Most kiderül! Irány Andalúzia, amely nemcsak a flamenco és a bikaviadal, hanem az olyan klasszikus spanyol ínyencségek hazája is egyben, mint például az ibériai sonka, a tapas, a sherry, vagy a gazpacho…

Ám a sorozat nem csak a spanyol konyhát ismerteti meg a nézőkkel. Azt is vizsgáljuk, vajon a kanadaiak természet- és szabadságszeretete miként érezteti hatását Montreal konyhájában. A sorozat egyik epizódjában a város neves szakácsművészei beveszik magukat az északi rengetegbe, hogy újraértelmezzék a hagyománytisztelet és a kulináris lokálpatriotizmus fogalmát. Hiteles helyi ízek után kutatva egyebek közt gyomnövényekhez nyúlnak, felelevenítik a ciderkészítés ősi hagyományait,

A National Geographic Ínycsiklandó ízutazás című sorozatának új epizódjai augusztus 3-tól hétköznaponként 20 órától tekinthetők meg. Az első évad epizódjai 20.30-kor láthatóak.

s átvitt és szó szerinti értelemben is olyan régiókba hatolnak, ahol séf még soha sem járt előttük…

Ha a konyhafőnöki fakanál megfelelő kezekbe kerül, az ételkészítés művészete nem csupán a hasunk egészségét szolgálhatja, de megfelelő szervezés mellett céltalannak tetsző életünket is felpaprikázhatja, sótlannak érzett hétköznapjainkat is megfűszerezheti. E gondolat jegyében Vietnamban egy csapat utcagyereket a konyhában szoktattak rendszeres és céltudatos életre; egy ősi mexikói város lakóiba a kollektív állattartás és növénytermesztés öntött új életet; és egy álmos vermonti kistelepülést önfenntartó gazdálkodással sikerült felrázni csipkerózsika-álmából.

Az Ausztrália délkeleti csücskétől csak egy tengerszoros által elválasztott Tasmaniát éghajlata, vizei, legelői és talajai mind-mind arra „ítélik”, hogy a régió éléskamrája és a világ luxus élelmicikk-ellátója legyen. Ezt a tényt ismerték fel a sorozat egyik epizódjában. Most bemutatjuk, miként használja ki ezt az adottságot egy marhatenyésztő, egy szarvasgomba-termesztő, egy különc füstölőmester és egy tésztaételekre szakosodott világhírű séf…

Vajon elképzelhető lenne a világ konyhaművészete csilipaprika nélkül? Nos aligha, hisz a csili a maga kétezernél(!) is több változatával világszerte rendkívüli hatással volt a gasztronómia evolúciójára, s máig számos nemzet ételeit „erősíti”, szájpadlások tíz- és százmilliót lángba borítva. Most a nézők megismerhetnek néhányat a „tüzes” receptekből, amelyek kipróbálását mindenki csak saját felelősségére vállalhatja.

De ha mindez még nem lenne elég, az Ínycsinklandó ízutazás ellátogat vietnámi, indiai, koreai, mexikói, hawaii és toszkán konyhákba is, ahol megmutatja, múlt és jövő miként képes együttműködni, mire jók a helyi alapanyagok és különleges fűszerek, illetve milyen sajátosságok jellemzik ezeket a híres konyhákat.

Hozzászólások

Ő volt a tizenötödik aradi vértanú

Ő volt a tizenötödik aradi vértanú

1820. október 20-án született Kazinczy Lajos honvédezredes, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúja.

Újabb érintetlen szarkofágok kerültek elő Szakkaránál

Újabb érintetlen szarkofágok kerültek elő Szakkaránál

Az elmúlt hetekben sorra azonosítják a lezárt koporsókat az ókori nekropolisz temetkezési aknáiban.

Grafit szobrocskák egy ceruza hegyén

Grafit szobrocskák egy ceruza hegyén

Ceruzahegyből farag korabeli figurákat Ebrahim Belal, egyiptomi képzőművész.

Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

Régészeti bizonyítékok árulkodnak arról, hogy miként kapcsolódtak ki Közép-Ázsia lakosai 3000 éve.

Miért váltsunk téli abroncsra?

Miért váltsunk téli abroncsra?

Ismét nyakunkon a közlekedés szempontjából legkevésbé kedvelt évszak, a tél. Ilyenkor nem csak az ablakmosó folyadékot kell télire cserélnünk, hanem az abroncsainkat is célszerű a téli útviszonyokra optimalizált téli gumikra váltani.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket