Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Kultúra

Enyésző Velence

National Geographic Magyarország

Évszázadok óta sanyargatja a dagály, épületei lassan víz alá rogynak, s egyre nagyobb a veszély, hogy a visszatérő áradás végképp elnyeli. Ám ma mégsem ez a város legfőbb gondja.

Írta Cathy Newman
Fényképezte Jodi Cobb
Részlet a Magazin most megjelent augusztusi lapszámából

Kérdezzék csak meg Massimo Cacciari polgármestert, a németül folyékonyan beszélő, latinul és ógörögül író-olvasó, fürge észjárású filozófiaprofesszort, Szophoklész Antigonéjának fordítóját. Az acqua altáról és Velence süllyedéséről bölcs politikusként legfeljebb annyit mondana: „Hát akkor tessenek gumicsizmát húzni!” A csizma megvéd a víztől, viszont fabatkát sem ér a turistaáradattal szemben. A látogatók hada több főfájást okoz a város vezetőségének, mint a lagúna mégoly veszélyes kiáradása. Tessék csak elképzelni: a 60 ezres Velence 2007-ben 21 millió látogatót fogadott, tavaly májusban pedig egyetlen ünnepi hétvégén 80 ezer turista özönlötte el a várost. Velence mellett dugig teltek Mestre parkolói (onnan lehet busszal-vonattal megközelíteni a történelmi városmagot). Akiknek sikerült aznap bejutniuk Velencébe, siserahadként rajzottak szét az utcákon, falták a pizzát, habzsolták a fagylaltot, s amikor távoztak, hegynyi szemetet, műanyag palackot hagytak maguk után.

La Serenissima – azaz „A legfenségesebb”. Még mindig így emlegetik, pedig Velencére sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy fenséges. Úgy merül alá benne a turistasereg, mintha egy pazar ízléssel épített keresztelőmedence vizében mártóznának meg. Kezükben útikönyv, lábukon túracipő, iszákjukban fogkefe, fejükben a város ilyen-amolyan képzete. Igen, ők azok, akik előbb-utóbb elűzik Velence népét. Nem csak az ő bűnük az elvándorlás, mégis egyre motoszkál az emberben a kérdés: ki lesz Velence legutolsó polgára?

„Velence egyszerűen imádnivaló!” – lelkendezik beszélgetőpartnerem, egy kulturális alapítvány elnöke. Ablakából a gondoláktól, vízibuszoktól, motorcsónakoktól hemzsegő víztükörre, azon túl a turisták egyik kedvenc célpontjára, a Piazza San Marcóra látni. „Akár egy hatalmas színház. Aki elég gazdag hozzá, akár egy 17. századi palotában is bérelhet lakosztályt. Ott igazi arisztokratának képzelheti magát a lakájok gyűrűjében.”

Hát akkor foglaljanak helyet, kezdődik az előadás! Velence kettős szerepet kapott mai darabunkban: egyrészt lakóhelyként, másrészt turisták látványosságaként jelenik meg a színen. Világítás, díszlet, jelmezek – mind szívfájdítóan gyönyörű, a cselekmény viszont kusza, zavaros, a végkifejlet pedig egyelőre igencsak kérdéses. Egy biztos: a címszereplőt mindenki imádja. „A szépség sok nyűggel jár” – a polgármester, Massimo Cacciari mintha szemináriumi előadást tartana, nem egy újságíró kérdéseire válaszolna. Ezra Poundot, a Velencében nyugvó amerikai költőt idézi, aki szintén mástól merített, Aubrey Beardsley grafikus Yeatshez intézett sorát citálta.
Úgy érzem magam, mintha egy irodalmi rejtvényműsorba csöppentem volna. Sebaj, végtére is a cirkalmas fogalmazás éppúgy helyi sajátság, mint a Canal Grande girbegurba vonala. Cacciari rámenősségéről és ékesszólásáról is nevezetes, de a hangulata most oly sötét, akár a haja meg a szakálla. (Még nem is deresedik az üstöke, pedig már hatvanhárom esztendős. Meg is kérdezem utóbb a sajtótitkárt, vajon festeti-e a haját a polgármester. „Nem, és erre rém büszke” – kapom a választ.)

 Velence épületei immár állandó karbantartásra szorulnak. A víztől málló házak helyreállítása úgy kezdődik; hogy lecsapolják a csatornát és kikotorják belőle az iszapot.

Velence épületei immár állandó karbantartásra szorulnak. A víztől málló házak helyreállítása úgy kezdődik; hogy lecsapolják a csatornát és kikotorják belőle az iszapot.

Egy napja irtóztató felhőszakadás zúdult Mestrére, az utcákon hömpölygött a víz. Cacciari irodájában ülünk éppen. Na tessék, nem is az acqua alta, hanem az eső árasztja el a várost: „Ezen még a mose gátrendszer sem segítene, ha megépül mostanára. Minket amúgy nem zavar, ha magas a víz. Az csak magukat, külföldieket idegesíti” – világítja meg a polgármester az árvízveszély lényegét.

Nem, hangsúlyozza Cacciari, nem ez az igazi probléma. Vegyük például Velence karbantartásának költségeit: „A csatornák tisztítására, az épületek felújítására nem elég az államtól kapott pénz. A házalapok megemelése önmagában is irdatlan összegeket emészt föl.” Vagy nézzük a megélhetés költségeit: „Itt háromszor drágább az élet, mint húsz kilométerre, Moglianóban. Csak a dúsgazdagok és az őshonos velenceiek győzik, akik a saját házukban laknak már nemzedékek óta. A fiataloknak azonban nincs elég pénzük a lakásbérletre meg a többire.”

 Kávéházi keret a pompás jelmezekhez: turisták vigadnak a Caffe Florian falai között. Karnevál idején megrészegül a képzelet; túlburjánzó maskarák; csipkék; selymek; kalpagok idézik fel a régi időket.

Kávéházi keret a pompás jelmezekhez: turisták vigadnak a Caffe Florian falai között. Karnevál idején megrészegül a képzelet; túlburjánzó maskarák; csipkék; selymek; kalpagok idézik fel a régi időket.

Végezetül természetesen eljutunk az idegenforgalom témájához. Cacciari filozofikus eszmefuttatással szolgál: „Velence nem nászutasoknak, nem érzelgősöknek való hely. Nem afféle képeslapváros, nem a turistáknak találták ki. Velence csupa ellentmondás, csupa erő.” Megkérdezem a polgármestertől, ha tehetné, kitiltaná-e a turistákat. „Hát persze! Vagyis, ha jobban belegondolok, jöjjenek nyugodtan, de csak egy gyors helyismereti vizsga után, némi belépti díj fejében” – vágja rá, ám közben a gondolatai mintha valahol másutt kalandoznának. Uramatyám, belépti díj Velencében, ahol már most is égbekiáltóan magasak az árak! A Caffe Florianban 9 euró egy üdítő, a vaporettó 7 euróba kerül, a Kínában gyártott plasztik karneváli maszkot pedig majd 30 euróért adják. Persze, ha telik rá, palotát is vásárolhat itt az ember. A Canal Grande partja a legdrágább környék, magyarázza Eugenio Scola ingatlanügynök diófával burkolt irodájában. A Piazza San Marcóra néző ablak mellett áll; elegáns fekete zakó, ropogósra vasalt fehér pamuting és farmer van rajta krokodilbőr övvel, s mindehhez csillogóra suvikszolt fekete borjúbőr cipő. Éveken keresztül csak amerikai és nyugat-európai ügyfelei voltak, tudom meg tőle, újabban viszont megjelentek az oroszok és a kínaiak. Scola kínálatában szerepel egy három hálószobás, helyreállított apartman is az egyik 18. századi palota emeletén. „Molto bello” – húzza elő az alaprajzot. Dolgozószoba, könyvtár, zeneszalon, két nappali, cselédszoba, három égtájra nyíló panoráma. Potom kilencmillió euróért az enyém lehet. Ha megtetszik, akár az 5600 négyzetméteres Palazzo Nanit is megvásárolhatom, sőt át is építhetem, megvan rá az engedély. „Szerintem szállodát csinálnak majd belőle” – jegyzi meg Scola. Amikor ezek után az anyagi helyzetemhez jobban passzoló ingatlanok után faggatózom, Scola elvisz egy garzonlakásba. Rémesen szűk, 36 négyzetméteres odú az egész, viszont csak 260 ezer euróba kerül. Valaki majdcsak megveszi, befektetésként vagy legénylakásnak. Ami biztos:
nem velencei lakos lesz az illető.

Velence aggasztó jövőjéről, és a túlélés esélyeiről is szól a Magazin most megjelent augusztusi lapszáma.

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

Gyönyörű freskót tártak fel Pompejiben

A falfestményen egy, a görög mitológiából ismert jelenet látható.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket