Mihály, Gábor, Rafael Mirabella2023. szeptember 29., péntek
Kultúra

Az ipari haladás monumentális bemutatója

National Geographic Magyarország

Az első és második világkiállításokról korábban már beszámoltuk. Most lássuk az 1862-es londoni esemény magyar képviselőit.

Forrás: Gál Vilmos: Világkiállító magyarok 1851–2000 Megjelent a Holnap kiadó gondozásában

1855-ben a párizsi világkiállításon a résztvevő országok megállapodtak, hogy a továbbiakban – amennyiben lehetséges – ötévente rendeznek világkiállításokat. Legközelebb mégis csak 1862-ben várta újra London a kiállítókat és az érdeklődőket, ahol ismét Albert herceg, Viktória királynő férje védnöksége alatt kezdték meg a kiállítás szervezését. Az újabb világesemény megnyitó¬ját azonban Albert herceg már nem érhette meg. Az uralkodótárs elvesztése beárnyékolta a kiállítás ünnepségeit, a gyászoló királynő részt sem vett a megnyitón, helyette Cambridge hercege celebrálta, a jelen lévő Szemere Bertalan (’49-es miniszterelnöksége után emigrált) szerint mintegy 40 000 érdeklődő előtt, akik csak a season ticketet (a kiállítás egész idejére szóló bérletet) váltók közül kerülhettek ki. (A hangulatot 500 fős zenekar és 2000 fős kórus emelte.)

Hazánk a Habsburg Birodalom részeként (már a Bach-korszak abszolutizmusát felváltó, a kiegyezéshez vezető politikai enyhülés, majd hirtelen elhidegülés légkörében is) csaknem 200 kiállítóval képviseltette magát az emberi haladás legjelentősebb seregszemléjén.

A magyar hengermalmok eredményei
A bányászatba, vaskohászatba, gépgyártásba, tehát a nehéziparba való tőkebevitelt, a nyugati típusú fejlődéssel ellentétben, hazánkban – a külföldi beruházásokon kívül – a malomiparból származó nyereség szolgáltatta. Az utóbbi kapcsán beinduló gépgyártás a Ganz-gyárban (az új hengerszék-konstrukcióik termelékenysége és minősége is forradalmi volt) már az 1860-as években nagyban hozzájárult, hogy a magyar malomipar eredményeivel még a legnagyobb mezőgazdasági országok is nehezen versenyezhettek. Magyarország eme iparágban az első világháborúig – illetve fontos gabonatermő vidékeinknek az 1920-ban deklarált elcsatolásáig – a világ vezető nagyhatalma volt.

 Az István Gőzmalom

Az István Gőzmalom

Már 1855-ben, Párizsban is szerepelt néhány hazai hengermalom, melyeknek a fontosságát még Széchenyi István ismerte fel, s támogatta alapításukat. Ám mindent elsöprő lendülettel az iparág magyar képviselői 1862-ben illetve 1867-ben törtek be a világkiállítá-sokra, hogy eredményeikkel egészen a századfordulóig ámulatba ejtsék a földkerekséget. Az egyes hengermalmok ugyanis nem csupán termékeiket, hanem általában egész Magyarország gabonatermelő vidékeit, azok termésátlagait, s a malomipar össztermelését, kiviteli mutatóját, gépesítettségét is bemutatták. Ezek az adatok pedig döbbenetes fejlődésről tanúskodtak.
1855-ben a pozsonyi, fiumei, győri és pesti hengermalom térhetett haza kitüntetésekkel, 1862-ben többek között a pesti és a debreceni István Gőzmalom kapott érmet, míg 1867-ben öt arany és hat ezüstérmet nyertek a magyar malmok.

 A magyar festők is szép számmal képviseltették magukat. Lotz Károly pusztánja mellett a magyar történelmi festészet jeles darabja Székely Bertalan II. Lajos tetemének feltalálása című alkotása volt látható.

A magyar festők is szép számmal képviseltették magukat. Lotz Károly pusztánja mellett a magyar történelmi festészet jeles darabja Székely Bertalan II. Lajos tetemének feltalálása című alkotása volt látható.

Egy lázadó divatszabó Londonban
1862-ben az egyik pesti divatdiktátorként számon tartott Jámbor Endre szabómester – aki saját szabású úri viseleteit a népszerű divatlapokban reklámozta –, a korszak nemzeti jellegű ruha-módijának avatott szakembere éremmel tért haza a világkiállításról. Az ezt követő tárlaton újra a résztvevők között találjuk: hercegi díszruhát állított ki – melynek csak díszítésül használt ékkövei egy vagyont értek –, a bécsi tárlaton pedig honvédtiszt atillájával jelentkezett.

 Jámbor Endre magyar hercegi díszruhája

Jámbor Endre magyar hercegi díszruhája

A poSner-díszalbumok nagy tetszést aratnak
Posner Károly Lajos (1822–1887) a magyar grafikai és papírfeldolgozó ipar, valamint papírkereskedelem egyik első művelője. Körvonalazó és könyvkötő intézetét 1853-ban alapította, s élelmességét mi sem bizonyítja jobban, hogy üzleti könyveit és díszalbumait már 1855-ben elküldte Párizsba, ahol érmet is nyert. Az 1862-es világkiállításon albumaival újabb érmet szerzett, s háromszázad-magával abban a kitüntetésben részesült, hogy egyik remekművének képe a Viktória királynő részére készített kiállítási díszalbumban is szerepelt. 1867-ben újabb érmeket nyert Párizsban, majd cége sikerrel szerepelt a bécsi világtárlaton is. 1885-ben visszavonult az üzlettől, miközben közéleti tevékenységét tovább folytatta. Jelentős szerepet vállalt a hazai kiállítások szervezésében és lebonyolításában, s egyik úttörője volt a külföldi kiállításokon történő magyar megjelenésnek. Az Országos Iparegyesület Kiállítási Osztályának elnökeként az elsők között pártolta műipari és technológiai (iparművészeti, műszaki) múzeumok létrejöttét.

 Korabeli nyomda

Korabeli nyomda

A zirci műbútorasztalos
A Zirci Ciszterci Apátság épületében lévő Reguly Antal Műemlékkönyvtár nem csupán számos könyvritkasága miatt tarthat számot az érdeklődésre, hanem annak csodálatos, a Bakony erdőségeinek habos kőriseiből készített berendezése miatt is. Az igényes munkát Wilde Mihály és műhelyében dolgozó öccse, Wilde József zirci asztalosok készítették, mintegy tíz esztendő alatt. A könyvek között egy íróasztalféle tárgy áll, amely valójában egy közönséges asztalra applikált szekrény egyik ajtaja, ami állítólag a Bakony összes ismert fafajtájának felhasználásával, az intarziás technika csúcs teljesítményeként született. Mellette a második londoni kiállítás oklevele, ahol Wilde József – két chiffonnal (szekrénnyel) mutatkozott be. A könyvtárban kiállított szekrényajtó a világkiállítás oklevelét elnyerő szekrények egyikét díszítette.

 A Wilde-féle intarziás asztallap

A Wilde-féle intarziás asztallap

A magyar mezőgazdasági gépgyártás úttörői
A magyar ekék s egyéb mezőgazdasági eszközök már 1862-ben megjelentek, sőt érmeket is nyertek a londoni világtárlaton. Vidats István, aki ekékkel és rostákkal jelentkezett, maga is körülnézett a kiállításon.

 A Vidats István-féle eke

A Vidats István-féle eke

Haza is hozott néhány külföldi ekét, melyeket felhasznált saját gyártmányai tökéletesítéséhez, oly sikeresen, hogy az 1867-es párizsi, majd 1873-as bécsi tárlaton újabb éremmel gazdagodott – az akkor már a fia által vezetett mezőgazdasági gépgyár.
Farkas István, aki Vidats Istvánnal üzleti kapcsolatban állt, ugyancsak ekéjével nyert érmet 1862-ben, majd 1867-ben.
A kor harmadik fontos gépgyárosa, Gubitz András Pesten ekéket, boronákat és magtakarókat készített, s ott volt termékeivel a kor kiállításain: az 1862–1878 közötti tárlatokról (a philadelphiai kivételével) minde alkalommal kitüntetésekkel tért haza.

 Dreher reklámja

Dreher reklámja

Egy pesti műszerész „csonkító eszközei”
A bajor származású Dreher Ignác (1820–1886) házasságának köszönhetően, felesége hozományából alapította 1845-ben késeket, orvosi eszközöket és kertészeti szerszámokat gyártó műhelyét. A sebészeti eszközöket előállító pesti vállalkozás az orvosi egyetem egyik rendszeres szállítójává vált.
Az Orvosi Hetilap 1862-es beszámolója szerint „Dreher pesti műszerész két szekrénnyel csonkító eszközöket, három szekrénnyel barmászati és kerti műszereket küld a londoni iparkiállításra.” Bár ekkor még nem kapott kitüntetést, 1873-ban finom késműveiért és sebészeti eszközeiért érdemérmet vehetett át.
Az 1878-as párizsi tárlat újabb sikereket hozott a cég számára, melynek vezetésében akkor már a Dreher-fiúk, Károly és Ignác is részt vettek, s az idős mester halála után együtt vezették a céget. Az 1900-as, újabb párizsi világkiállításra – bátyja halála miatt – Ignác már egyedül készítette fel üzemét, a cég ekkor főként kertészeti eszközeinek színvonala miatt érdemelte ki a zsűri jutalmát.

A 144 oldalas könyv megjelent a Holnap kiadó gondozásában.

A sorozat cikkei:
Az első világkiállítás
Világkiállító magyarok
Az első párizsi világkiállítás

Kapcsolódó cikkek:
A párizsi világkiállítás megnyitása
Az első ázsiai világkiállítás

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

A római kori lelet nagyjából 1800 éves, és egy nő maradványait őrzi.

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban.

1500 éves maja palotát találtak

1500 éves maja palotát találtak

A Mexikóban feltárt komplexum sokban emlékeztet guatemalai épületekre.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket